Csökkent 2013-ban a tbc-s betegek száma
Utoljára módositva: 2014-01-24 08:59:53

2013-ban több éve először csökkent 300 alá (pontosan 279) megyénkben a tuberkulózissal diagnosztizált személyek száma, számolt be tegnap megtartott sajtótájékoztatóján dr. Ioan Sergiu, a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház (tbc-kórház) menedzsere.

 

A tbc-kórházakban Szatmár megyében összesen 200 ágy fogadja a betegeket

Szatmár megyében az országos átlag feletti a tuberkulózisos betegek száma, számolt be tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján dr. Ioan Sergiu, a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház (tbc-kórház) menedzsere, aki ugyanakkor arra is rávilágított, hogy tavaly több éve először csökkent 300 alá a tuberkulózissal diagnosztizált betegek száma. 2008-ban 408, 2009-ben 400, 2010-ben 325, 2011-ben 322, 2012-ben 376, tavaly pedig 279 új és visszaeső beteget kezeltek Szatmár megyében. A szakember elmondta, éveken át küzdöttek azért, hogy a tbc-s betegek száma csökkenjen, ezt a céljukat tavaly el is érték. „A sikert azzal tudnám alátámasztani, hogy jobb feltételeket teremtettünk a betegek számára az egészségügyi intézményeinkben, ahol az alkalmazottak nemcsak a kötelező feladataikat végzik el, hanem igény szerint tanácsadással is szolgálnak a páciensek számára. Szintén segítette tevékenységünket, hogy a tbc-rendelőkkel (Szatmárnémeti, Avasfelsőfalu, Tasnád) szoros volt az együttműködésünk, de Eugeniu Avram prefektus is segített azokban az elszigetelt esetekben, amikor a betegek (Dobra és Bogdánd környékén) nem akarták a kezelésnek alávetni magukat. Amit hiányolok, az, hogy a nonprofit szervezetek nem segítik munkánkat” — fogalmazott dr. Ioan Sergiu.

Épületgondokkal küzd a tébécé-kórház

A menedzser elmondta, a Szatmárnémetiben és a Bikszádon található kórházakban két-két osztály (összesen 200 ággyal) működik, ahol a tüdőbetegeket kezelik. Ez a két kórház saját gyógyszertárral, orvosi laboratóriummal, röntgen-laboratóriummal rendelkezik, míg Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban és Tasnádon tüdőgondozó fogadja a betegeket. Tavaly a tébécé-kórház orvosai 2048 kórházi zárójelentést készítettek, továbbá a járóbeteg-ellátás során 5875, a szatmárnémeti tüdőgondozóban 3943, az avasfelsőfaluiban 1105, a tasnádiban 867 vizsgálat történt. A 279 tbc-s közül 251 volt újonnan diagnosztizált, míg 28 visszaeső, 25 esetben pedig kiskorúaknál fordult elő a betegség.

Dr. Ioan Sergiu kihangsúlyozta, hogy 2013-ban a Szatmár Megyei Tanács támogatásának és saját bevételeiknek köszönhetően sikerült az avasfelsőfalui kórház egyik részlegén korszerűsíteni a fűtésrendszert, fatüzelésű kazánra cserélni az elavult gázkazánt, felújítani a szatmárnémeti kórház klubhelyiségét, kidolgozni a szatmárnémeti kórház esetében az új tűzriasztórendszer cseréjét célzó projekt műszaki dokumentációját, és higiénikusabbá tenni a bikszádi kórházat, a roncsautó-program keretében egy új járművet vásárolni, négy oxigénkoncentráló készüléket, illetve automata filmelőhívő berendezést beszerezni. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával sikerült spirométeres EKG-berendezést, illetve doppleres ekográfia-készüléket vásárolniuk. A menedzser arról is beszámolt, hogy mit nem tudtak megvalósítani tavaly a célkitűzéseik közül: nem sikerült a szatmárnémeti kórház tetőszerkezetét kicserélni, a kórház akkreditálását megszerezni, a szatmárnémeti tüdőgondozót korszerűsíteni, új röntgen-berendezést vásárolni. Az elmaradt beruházásokat az idei esztendőben szeretné megvalósítani a menedzser, aki elmondta, az is jelentős segítség lenne számukra, ha a megyei tanács fedezné a közüzemi számláikat. Az elmúlt évben sem sikerült a bikszádi és szatmárnémeti kórházépületek tulajdonjogát tisztázni, tudatta a menedzser, aki rávilágított arra, hogy az említett épületeket egykori tulajdonosaik visszaigényelték, ám a végleges ítéletet a bíróság még nem mondta ki. „Mivel nem tisztázott az ingatlanok tulajdonjoga, nem tudunk pályázatokat írni az épületek felújítására. Időszerű lenne a kórházépületek hőszigetelése, ezáltal csökkenteni tudnánk a fenntartási költségeinket” — fogalmazott dr. Ioan Sergiu.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...