Csökkent 2013-ban a tbc-s betegek száma
Utoljára módositva: 2014-01-24 08:59:53

2013-ban több éve először csökkent 300 alá (pontosan 279) megyénkben a tuberkulózissal diagnosztizált személyek száma, számolt be tegnap megtartott sajtótájékoztatóján dr. Ioan Sergiu, a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház (tbc-kórház) menedzsere.

 

A tbc-kórházakban Szatmár megyében összesen 200 ágy fogadja a betegeket

Szatmár megyében az országos átlag feletti a tuberkulózisos betegek száma, számolt be tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján dr. Ioan Sergiu, a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház (tbc-kórház) menedzsere, aki ugyanakkor arra is rávilágított, hogy tavaly több éve először csökkent 300 alá a tuberkulózissal diagnosztizált betegek száma. 2008-ban 408, 2009-ben 400, 2010-ben 325, 2011-ben 322, 2012-ben 376, tavaly pedig 279 új és visszaeső beteget kezeltek Szatmár megyében. A szakember elmondta, éveken át küzdöttek azért, hogy a tbc-s betegek száma csökkenjen, ezt a céljukat tavaly el is érték. „A sikert azzal tudnám alátámasztani, hogy jobb feltételeket teremtettünk a betegek számára az egészségügyi intézményeinkben, ahol az alkalmazottak nemcsak a kötelező feladataikat végzik el, hanem igény szerint tanácsadással is szolgálnak a páciensek számára. Szintén segítette tevékenységünket, hogy a tbc-rendelőkkel (Szatmárnémeti, Avasfelsőfalu, Tasnád) szoros volt az együttműködésünk, de Eugeniu Avram prefektus is segített azokban az elszigetelt esetekben, amikor a betegek (Dobra és Bogdánd környékén) nem akarták a kezelésnek alávetni magukat. Amit hiányolok, az, hogy a nonprofit szervezetek nem segítik munkánkat” — fogalmazott dr. Ioan Sergiu.

Épületgondokkal küzd a tébécé-kórház

A menedzser elmondta, a Szatmárnémetiben és a Bikszádon található kórházakban két-két osztály (összesen 200 ággyal) működik, ahol a tüdőbetegeket kezelik. Ez a két kórház saját gyógyszertárral, orvosi laboratóriummal, röntgen-laboratóriummal rendelkezik, míg Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban és Tasnádon tüdőgondozó fogadja a betegeket. Tavaly a tébécé-kórház orvosai 2048 kórházi zárójelentést készítettek, továbbá a járóbeteg-ellátás során 5875, a szatmárnémeti tüdőgondozóban 3943, az avasfelsőfaluiban 1105, a tasnádiban 867 vizsgálat történt. A 279 tbc-s közül 251 volt újonnan diagnosztizált, míg 28 visszaeső, 25 esetben pedig kiskorúaknál fordult elő a betegség.

Dr. Ioan Sergiu kihangsúlyozta, hogy 2013-ban a Szatmár Megyei Tanács támogatásának és saját bevételeiknek köszönhetően sikerült az avasfelsőfalui kórház egyik részlegén korszerűsíteni a fűtésrendszert, fatüzelésű kazánra cserélni az elavult gázkazánt, felújítani a szatmárnémeti kórház klubhelyiségét, kidolgozni a szatmárnémeti kórház esetében az új tűzriasztórendszer cseréjét célzó projekt műszaki dokumentációját, és higiénikusabbá tenni a bikszádi kórházat, a roncsautó-program keretében egy új járművet vásárolni, négy oxigénkoncentráló készüléket, illetve automata filmelőhívő berendezést beszerezni. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával sikerült spirométeres EKG-berendezést, illetve doppleres ekográfia-készüléket vásárolniuk. A menedzser arról is beszámolt, hogy mit nem tudtak megvalósítani tavaly a célkitűzéseik közül: nem sikerült a szatmárnémeti kórház tetőszerkezetét kicserélni, a kórház akkreditálását megszerezni, a szatmárnémeti tüdőgondozót korszerűsíteni, új röntgen-berendezést vásárolni. Az elmaradt beruházásokat az idei esztendőben szeretné megvalósítani a menedzser, aki elmondta, az is jelentős segítség lenne számukra, ha a megyei tanács fedezné a közüzemi számláikat. Az elmúlt évben sem sikerült a bikszádi és szatmárnémeti kórházépületek tulajdonjogát tisztázni, tudatta a menedzser, aki rávilágított arra, hogy az említett épületeket egykori tulajdonosaik visszaigényelték, ám a végleges ítéletet a bíróság még nem mondta ki. „Mivel nem tisztázott az ingatlanok tulajdonjoga, nem tudunk pályázatokat írni az épületek felújítására. Időszerű lenne a kórházépületek hőszigetelése, ezáltal csökkenteni tudnánk a fenntartási költségeinket” — fogalmazott dr. Ioan Sergiu.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...