Csökkent a bírósági ügyek száma
Utoljára módositva: 2014-02-06 09:24:33

Egy év alatt 26 011-ról 19 185-re csökkent a Szatmár Megyei Törvényszéken tárgyalt ügyek száma, viszont 1182-ről 2014-re nőtt a csődeljárási esetek száma, tájékoztatott Rodica Grosoş-Maxim a tegnap megtartott évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

Mihai Ciorcaş, Rodica Grosoş-Maxim, Adriana Vîlcu

A Szatmár Megyei Törvényszék elnöke, Rodica Grosoş-Maxim a tegnap megtartott évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, tavaly 19 185 bírósági ügyet tárgyaltak, mely az előző évhez viszonyítva 6826-tal kevesebb — ez több mint 26 százalékos csökkenést jelent. Az összes tárgyalt ügyből 14 658 esetben született bírósági ítélet. A tárgyalt ügyek közül 8788 volt 2013-ban indított eljárás, míg 10 397 az előző évekből maradt megoldatlanul. A polgári ügyek osztályának tavaly 6389 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül 2013 végén 826 maradt megoldatlanul. A bírónő elmondta, azért sikerült jelentősen csökkenteni a bírósági perek számát, mert csökkent a bíróságokon tárgyalt ügyek száma is, ugyanakkor a tavaly életbe lépett polgári törvénykönyv szintén hozzájárult a peres ügyek csökkenéséhez, de a 2013-ban tapasztalt törvénykezési stabilitás is az ügyek számának csökkenését eredményezte. A közigazgatási és adóügyi osztálynak 12 104 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül év végén 3610 maradt megoldatlanul. A bűnügyi osztálynak 692 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül 38 maradt megoldatlanul év végén. A bírónő elmondta, legtöbb munkája a közigazgatási és adóügyi osztálynak volt, hiszen a gépjárműbejegyzési-illetékeket visszaigénylő személyek pere tavaly is zajlott, ugyanakkor nagyon sok volt a csődeljárási per — s a számuk egyre növekedik —, illetve a különböző szabálysértések esetén a fellebbezésekkel való foglalkozás is rájuk tartozik. Van olyan csődeljárási ügy, mely 14 éve folyik, s még mindig nem sikerült lezárni az esetet. Ezek mind az említett osztály munkáját nehezítették. Eddig a közigazgatási és adóügyi osztály elnöke Adriana Vîlcu bírónő volt, ám az ő mandátuma lejárt, s most az utódját keresik. A polgári ügyek osztályának esetében a legnagyobb gondot a föld-visszaszolgáltatási perek jelentik, ezek száma növekvő tendenciát mutat. „A bíróságon jelenleg 4561 ügy van, melyet hat hónapja iktattak, 1593 eset hat hónap és egy év, 653 ügy több mint egyéves régiségű, ugyanakkor 712 ügy felfüggesztés alatt áll. 33 ügyet több mint 5 éve, míg 3 ügyet több mint 10 éve tárgyalnak a bírók” — mondta Rodica Grosoş-Maxim, akitől megtudtuk, hogy a legnagyobb gond az Avasfelsőfalui Bíróságon van, ahol a földügyekkel kapcsolatos perek nagy része több mint öt éve vár megoldásra, azonban a bírók nem tudnak ítéletet hozni, mivel az érintett felek nem jelennek meg a tárgyalásokon, ugyanis külföldön élnek. 2013-ban egy bíró átlagosan 959 ügyet tárgyalt, ez kevesebb az előző évekhez viszonyítva, ugyanis 2012-ben 1239, 2011-ben 1160 dossziét kellett egy bírónak egy év alatt áttanulmányoznia.

A személyzet kapcsán a bírónő elmondta, hogy 59 bíró dolgozik a törvényszéken és a bíróságokon, ugyanakkor 9 bírói állás szabadul fel, ám azok betöltése lehetetlen feladat, ugyanis kevesen akarnak Szatmár megyében munkát vállalni, legtöbben olyan városban pályáznak meg bírói állásokat, ahol működik fellebbviteli bíróság is. Az elnöknő ugyanakkor rámutatott arra, hogy az Avasfelsőfalui Bíróságon 2013 végén sikerült mind a négy bírói állást betöltetni, így remélhetőleg ott is felgyorsul majd az ügyek megoldása.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...