Csökkent a bírósági ügyek száma
Utoljára módositva: 2014-02-06 09:24:33

Egy év alatt 26 011-ról 19 185-re csökkent a Szatmár Megyei Törvényszéken tárgyalt ügyek száma, viszont 1182-ről 2014-re nőtt a csődeljárási esetek száma, tájékoztatott Rodica Grosoş-Maxim a tegnap megtartott évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

Mihai Ciorcaş, Rodica Grosoş-Maxim, Adriana Vîlcu

A Szatmár Megyei Törvényszék elnöke, Rodica Grosoş-Maxim a tegnap megtartott évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, tavaly 19 185 bírósági ügyet tárgyaltak, mely az előző évhez viszonyítva 6826-tal kevesebb — ez több mint 26 százalékos csökkenést jelent. Az összes tárgyalt ügyből 14 658 esetben született bírósági ítélet. A tárgyalt ügyek közül 8788 volt 2013-ban indított eljárás, míg 10 397 az előző évekből maradt megoldatlanul. A polgári ügyek osztályának tavaly 6389 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül 2013 végén 826 maradt megoldatlanul. A bírónő elmondta, azért sikerült jelentősen csökkenteni a bírósági perek számát, mert csökkent a bíróságokon tárgyalt ügyek száma is, ugyanakkor a tavaly életbe lépett polgári törvénykönyv szintén hozzájárult a peres ügyek csökkenéséhez, de a 2013-ban tapasztalt törvénykezési stabilitás is az ügyek számának csökkenését eredményezte. A közigazgatási és adóügyi osztálynak 12 104 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül év végén 3610 maradt megoldatlanul. A bűnügyi osztálynak 692 ügyet kellett tárgyalnia, melyek közül 38 maradt megoldatlanul év végén. A bírónő elmondta, legtöbb munkája a közigazgatási és adóügyi osztálynak volt, hiszen a gépjárműbejegyzési-illetékeket visszaigénylő személyek pere tavaly is zajlott, ugyanakkor nagyon sok volt a csődeljárási per — s a számuk egyre növekedik —, illetve a különböző szabálysértések esetén a fellebbezésekkel való foglalkozás is rájuk tartozik. Van olyan csődeljárási ügy, mely 14 éve folyik, s még mindig nem sikerült lezárni az esetet. Ezek mind az említett osztály munkáját nehezítették. Eddig a közigazgatási és adóügyi osztály elnöke Adriana Vîlcu bírónő volt, ám az ő mandátuma lejárt, s most az utódját keresik. A polgári ügyek osztályának esetében a legnagyobb gondot a föld-visszaszolgáltatási perek jelentik, ezek száma növekvő tendenciát mutat. „A bíróságon jelenleg 4561 ügy van, melyet hat hónapja iktattak, 1593 eset hat hónap és egy év, 653 ügy több mint egyéves régiségű, ugyanakkor 712 ügy felfüggesztés alatt áll. 33 ügyet több mint 5 éve, míg 3 ügyet több mint 10 éve tárgyalnak a bírók” — mondta Rodica Grosoş-Maxim, akitől megtudtuk, hogy a legnagyobb gond az Avasfelsőfalui Bíróságon van, ahol a földügyekkel kapcsolatos perek nagy része több mint öt éve vár megoldásra, azonban a bírók nem tudnak ítéletet hozni, mivel az érintett felek nem jelennek meg a tárgyalásokon, ugyanis külföldön élnek. 2013-ban egy bíró átlagosan 959 ügyet tárgyalt, ez kevesebb az előző évekhez viszonyítva, ugyanis 2012-ben 1239, 2011-ben 1160 dossziét kellett egy bírónak egy év alatt áttanulmányoznia.

A személyzet kapcsán a bírónő elmondta, hogy 59 bíró dolgozik a törvényszéken és a bíróságokon, ugyanakkor 9 bírói állás szabadul fel, ám azok betöltése lehetetlen feladat, ugyanis kevesen akarnak Szatmár megyében munkát vállalni, legtöbben olyan városban pályáznak meg bírói állásokat, ahol működik fellebbviteli bíróság is. Az elnöknő ugyanakkor rámutatott arra, hogy az Avasfelsőfalui Bíróságon 2013 végén sikerült mind a négy bírói állást betöltetni, így remélhetőleg ott is felgyorsul majd az ügyek megoldása.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...