Csökkent a tűzifahiány
Utoljára módositva: 2019-04-23 20:06:42

A szatmári erdőkerületi igazgatóság tavaly összesen 62 200 köbméter fát termelt ki a fennhatóságába tartozó erdőkből, összegezte a prefektusi kollégium tegnapi ülésén az erdészeti igazgatóságot vezető Marcel Forţiu.

A hátunk mögött hagyott fűtési szezonban jelentősen csökkent a tűzifahiány, köszönhetően annak a törvénymódosításnak, amely hatályon kívül helyezte azt a szakemberek által csak „abszurdnak” és „alkalmazhatatlannak” nevezett szabályozást, ami előírta, hogy a kitermelt famennyiség 85%-át szigorúan csak árverés útján és jogi személyeknek lehetett eladni — akik aztán nem tűzi-, hanem feldolgozandó faként árusították tovább például bútorgyáraknak, de még gyakrabban szállították exportra. A szatmári erdőkerületi igazgatóság tavaly összesen 62 200 köbméter fát termelt ki a fennhatóságába tartozó erdőkből; 27 455 köbmétert még lábon, 3829,5 köbmétert feldolgozásra, míg 25 735,08 köbmétert tűzifaként bocsátott eladásra, utóbbi esetben főként a lakosságot részesítve előnyben. Valószínűleg kevesen tudják, hogy az erdőkerületi igazgatóság a faanyag mellett erdei gombák, elsősorban az ízletes vargánya gyűjtésével és forgalmazásával is foglalkozik — tavaly 20 tonnányit gyűjtöttek be az aromás finomságból.

Erdősíteni és nevelni kell

A prefektusi kollégium tegnapi ülésén összegezte az erdészeti igazgatóságot vezető Marcel Forţiu az idei erdősítési hónap (és nem csak) tevékenységét — némi történelmi visszapillantással színesítve. Mint emlékeztetett, az erdősítés hónapját — bármennyire modern gondolatnak is tűnik — több mint 110 éve „találták ki”: Romániában az első ilyen faültetési akció 1902-ben zajlott, pedig az ország erdői akkor még valóban rengeteget alkottak, majd 1953-ban nevezték első alkalommal erdők hónapjának az akciót, s 1990-től már konkrét intervallum, a március 15.–április 15. közötti „hónap” lett az erdők hónapja. „Az első, 1902-es faültetési akció óta tragikusan nagyot változott a helyzet, Románia erdőterülete mondhatni napról napra csökken, és nem kivételek ez alól a Szatmár megyei erdőségek sem, részben az esztelen és (sok esetben) törvénytelen kitermelések miatt, másrészt pedig a nevelés hiánya miatt. Nyugodtan ki merem jelenteni: a nevelés hiánya okán vészharangot kell kongatni, mert az embereknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy kell viselkedni az erdővel és az erdőben” — fogalmazott elkeseredetten Forţiu. Hozzátette azt is: az erdőségek pusztulásában és romlásában közrejátszott a visszaszolgáltatás is, hiszen nagyon sokan kapták vissza nagy- vagy dédszüleik erdőterületét — viszont az ősök természetszeretete, -gondozása és értékmegvigyázása valahol elveszett, teljesen megszűnt a generációváltások között. „Az újsütetű erdőtulajdonosok nem kezelték a fákat, nem végezték el a megfelelő állagjavító és -megtartó feladatokat, vagy azért, mert nem érdekelte őket — hiszen az erdő úgyis magától nő és van —, vagy pedig, mert fogalmuk sem volt azok szükségességéről. Részben persze igazuk van, az erdő tényleg magától nő, viszont itt-ott azért be kell segíteni a természetnek; hol az aljnövényzet, bozótos kitakarításával, hol a talaj fellazításával, hol a beteg, satnya, hibás fák/ágak kivágásával vagy a túl sűrű ültetések ritkításával” — magyarázta. Mint összesítéséből kiderült, a fennhatóságuk alá tartozó, összesen 44 380 hektárnyi Szatmár megyei erdőben (amelyből 28 335 hektár állami, 16 045 hektár pedig magántulajdonban van) az idei erdősítési hónapban 106 hektár erdőterületet igyekeztek regenerálni, ebből 86 hektárt természetes, míg 20 hektárt mesterséges módon, azaz új csemetéket ültettek, s az új ültetvényeket öt-hat éven keresztül gondozzák, minden ősszel ellenőrizve állapotukat. A tavalyi évben összesen 97 hektár erdőt regeneráltak, 210 hektáron végeztek talajlazítási és -tisztítási, 835 hektáron pedig ritkítási munkálatokat, és 62 200 köbméter fát termeltek ki, melynek legnagyobb részét a lakosság felé értékesítették tűzifaként.

Az erdőkhöz természetesen a bennük való közlekedést biztosító erdei utak is tartoznak — ezekből jelentős hosszúság, 411 kilométer tartozik az igazgatóság fennhatóságába, ami egyben azt is jelenti, hogy karbantartásuk, javításuk, felújításuk is ennek a feladata. Tavaly 7,88 kilométernyi útszakaszt hoztak helyre, melyek állapota a járhatatlanságig leromlott, elsősorban a megengedettnél nagyobb (súlyosabb) rönkszállítók miatt, de mint Forţiu rámutatott, nem ritka az sem, hogy az egymás melletti állami és magánerdőségen átvezető út őket érintő szakaszát hagyják teljesen tönkremenni a magánszemélyek, s így egyrészt romlik az állami erdő útszakasza is, másrészt el sem lehet jutni azokig a szakaszokig. Idén már elindították a közbeszerzési eljárást három, összesen 13,5 kilométernyi erdei út felújítására 4 600 000 lej értékben, s folyamatban van másik öt, összesen 20 kilométernyi útszakasz műszaki terveinek elkészíttetése is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...