Cuc: „Költsenek el minden pénzt!”
Utoljára módositva: 2019-05-11 11:16:26

Jött, látott, intézkedett a szállításügyi miniszter: körforgalom Avasújvárosban, a szinérváraljai letérőnél, a 19-es országút avasi szakaszának újraaszfaltozása, avasfelsőfalui körgyűrű, szatmárnémeti vasútállomás és a megyeközponti körgyűrű volt terítéken.

Többnapos munkalátogatásra érkezett Szatmár megyébe a legfrissebb szállításügyi miniszter, Răzvan Cuc — egyrészt, hogy saját szemével győződjön meg a megye infrastrukturális állapotáról, másrészt, hogy tárgyalásokat folytasson az önkormányzati vezetők mellett az országos útkezelő társaságot vezető Narcis Neaguval, valamint a szatmárnémeti körgyűrű munkálatait kivitelező olasz cégcsoporttal. „A szaktárca rendelkezésére most igencsak jelentős anyagi források állnak, és biztos akarok lenni abban, hogy el is fogják költeni a pénzt az utolsó baniig” — jelentette ki a Közigazgatási Palota kis gyűléstermében tartott sajtótájékoztatón.

Az utak (legyen szó megyei vagy országútról) állapotát saját bőrén tapasztalta — többek között a 19-es országútét, amelyen Avasfelsőfaluból gurult Szatmárnémetibe, s mint elmondta, a Sárközújlak–Avasújváros közötti szakasz műszaki véleményezése a napokban zárul, s még ebben az évben sor kerül az újraaszfaltozásra, akárcsak az Avasújváros–Lajosvölgy közötti szakaszon. S ha már Avasújváros: elrendelte egy ideiglenes körforgalom azonnali kialakítását a település központjában, a Szinérváraljára vezető út kereszteződésében. Szintén az Avashoz kapcsolódik egy másik, már sokkal nagyobb léptékű beruházás, amelyet szeretne minél előbb megvalósítani: Avasfelsőfalu kerülőútja — az ötlet messze nem új keletű, hiszen sem a közlekedők, sem az ott lakók számára nem ideális a kisváros szűk központján átvezető, hatalmas teherforgalmat lebonyolító 19-es országút. Ám egy teljesen új nyomvonalat kialakítani hosszú időbe telik, és drága is, nem beszélve a területkisajátítások zűrzavarosságáról, de úgy tűnik, erre nincs is szükség, „köszönhetően” a Szatmárnémeti–Avasfelsőfalu vasútvonalnak, amelyen öt éve nem döcög már vicinális, viszont a sínpár ideális nyomvonala lenne egy kerülőútnak. A téma kapcsán elmaradhatatlanok voltak a szatmárnémeti állomás épületének felújítására és az életveszélyes állapotban lévő peronok javítására vonatkozó újságírói kérdések, annál is inkább, mivel a sajtótájékoztatóra megérkezett a Román Vasúttársaság (CFR Călători) kolozsvári regionális igazgatója is — ám a kérdésekre végül nem ő, hanem a tárcavezető válaszolt, pontosítva: az 1899-ben átadott, impozáns, neoreneszánsz és eklektikus stíluselemeket, szimmetrikus díszítéseket hordozó épület teljes körű felújítása továbbra is a Nagyberuházások Operatív Programja (POIM) keretében fog megvalósulni 2021-ben, viszont a peronok biztonságossá tétele nem tűr halasztást, „azt akár holnap is elkezdheti a vasúttársaság, saját költségből, mert tetemes összeget kapott ilyen célokra idén” — mondta.

A tárcavezető a sajtótájékoztatón még nagyon komoran fogalmazott a szatmárnémeti körgyűrű kivitelezési munkálatainak araszolásával: „Semmi bajom a külföldi vállalkozókkal, konzorciumokkal, de olyan munkavégzési tempót várok el tőlük, mint ahogy saját hazájukban dolgoznak!” — nyomatékosította. A helyszíni terepszemle közben viszont megenyhült, hiszen saját szemével láthatta, hogy a valóságban jobb a helyzet, mint a papírkimutatások szerint; a majdani Szamos-híd nehéz szerkezeti elemei már az építőtelepen vannak, a kivitelező dolgozik, és nincs csúszásban az ütemtervvel.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...