Dacia: itt drágább, ott olcsóbb
Utoljára módositva: 2018-09-19 10:14:54

Olcsóbban árulja a Dacia Magyarország az új Dustert, mint a hazai anyacég. Hiába exportország, hiába 27%-os az áfa, a Duster modellek kb. 2500 euróval olcsóbbak odaát, mint itthon.

Tavaly év végén azt jelentette be a gyártó, hogy a mioveni-i gyár városi terepjárójának új modellje olcsóbb lesz itthon, mint külföldön, de ezt nem nagyon sikerült tartani, nem csupán Magyarországon lehet olcsóbban hozzájutni, de a spanyol és a francia képviselet is olcsóbban adja az autót, mint a román. A francia és spanyol árak is alacsonyabbak, mint az itthoniak, a szintén „alapfelszereltség az alapmodellen” kombinációban Franciaországban 12 210 euróért lehet Dustert venni, Spanyolországban pedig 12 600 euróért. Az alapmodellt kiválasztva a francia és a spanyol vevő ráadásul extraként kell kezelje a pótkereket, az emelőt és a hosszanti tetősínt, a román modell esetében ez alapból jár, de még így is kevesebbet kell érte fizetni külföldön, mint itthon.

A legnagyobb árbeli különbség a magyar és a román piac között van, az alapmodellnek számító Essential kiadás ára szín-, felni- és egyéb extra nélkül Romániában 12 750 euró, ugyanezt a magyarországi Dacia-képviselet már bruttó 10 540 eurónak megfelelő forintért odaadja. Megkérdeztük a romániai Dacia-képviseletet, hogyan lehetséges ez, de olyan kitérő választ kaptunk, hogy a Magyarországra exportált Daciák motorja gyengébb, miközben az internetes autótervező programban ugyanarra az elsőkerék-meghajtású, 84 kW-os, 115 lóerős SCe115 változatra kértünk árat, mint a román programban; és egyébként sem logikus, hogy az igényesebb nyugati piacra gyengébb motorral szerelt autót szállítson a gyár. Tévedést gyanítva azonban másodjára is lefuttattuk mindkét internetes felületen az autómodell-összeállítást, és ugyanazt az eredményt kaptuk, de erre alapozott második megkeresésünkre még nem válaszolt az országos Dacia-képviselet. Megpróbáltuk elérni a gyártó szatmárnémeti kirendeltségének munkatársát is, sikertelenül, pedig reméltük, hogy sikerül hivatalos forrásból is megerősítést vagy cáfolatot kapni az áranomáliára.

Nem mellékes, hogy míg Romániában 408 euró a bruttó minimálbér, Magyarországon 419 euró, Spanyolországban 858 euró, Franciaországban pedig 1498 (Eurostat-adatok). Pedig a lakosság nagyobb jövedelme azt jelenthetné, hogy hajlandóak többet adni egy autóért, ebből a szempontból sincs miért kevesebbet kérnie az autóiért a Daciának.

Egyedül a magyarországi alacsonyabb árképzésre kaptunk nem hivatalos magyarázatot; egy autókereskedő próbálta megindokolni, miért adja olcsóbban a Dustert a Dacia ott, mint itthon. Állítólag azért, mert a magyar piacon a vásárlók körében nagyon népszerű Suzuki SX4-gyel versenyez az új Duster az autópiacon, idehaza viszont nincs meg ez a versenytárs, ez is oka lehet, hogy ilyen mértékben különböznek az árak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...