Dacia: itt drágább, ott olcsóbb
Utoljára módositva: 2018-09-19 10:14:54

Olcsóbban árulja a Dacia Magyarország az új Dustert, mint a hazai anyacég. Hiába exportország, hiába 27%-os az áfa, a Duster modellek kb. 2500 euróval olcsóbbak odaát, mint itthon.

Tavaly év végén azt jelentette be a gyártó, hogy a mioveni-i gyár városi terepjárójának új modellje olcsóbb lesz itthon, mint külföldön, de ezt nem nagyon sikerült tartani, nem csupán Magyarországon lehet olcsóbban hozzájutni, de a spanyol és a francia képviselet is olcsóbban adja az autót, mint a román. A francia és spanyol árak is alacsonyabbak, mint az itthoniak, a szintén „alapfelszereltség az alapmodellen” kombinációban Franciaországban 12 210 euróért lehet Dustert venni, Spanyolországban pedig 12 600 euróért. Az alapmodellt kiválasztva a francia és a spanyol vevő ráadásul extraként kell kezelje a pótkereket, az emelőt és a hosszanti tetősínt, a román modell esetében ez alapból jár, de még így is kevesebbet kell érte fizetni külföldön, mint itthon.

A legnagyobb árbeli különbség a magyar és a román piac között van, az alapmodellnek számító Essential kiadás ára szín-, felni- és egyéb extra nélkül Romániában 12 750 euró, ugyanezt a magyarországi Dacia-képviselet már bruttó 10 540 eurónak megfelelő forintért odaadja. Megkérdeztük a romániai Dacia-képviseletet, hogyan lehetséges ez, de olyan kitérő választ kaptunk, hogy a Magyarországra exportált Daciák motorja gyengébb, miközben az internetes autótervező programban ugyanarra az elsőkerék-meghajtású, 84 kW-os, 115 lóerős SCe115 változatra kértünk árat, mint a román programban; és egyébként sem logikus, hogy az igényesebb nyugati piacra gyengébb motorral szerelt autót szállítson a gyár. Tévedést gyanítva azonban másodjára is lefuttattuk mindkét internetes felületen az autómodell-összeállítást, és ugyanazt az eredményt kaptuk, de erre alapozott második megkeresésünkre még nem válaszolt az országos Dacia-képviselet. Megpróbáltuk elérni a gyártó szatmárnémeti kirendeltségének munkatársát is, sikertelenül, pedig reméltük, hogy sikerül hivatalos forrásból is megerősítést vagy cáfolatot kapni az áranomáliára.

Nem mellékes, hogy míg Romániában 408 euró a bruttó minimálbér, Magyarországon 419 euró, Spanyolországban 858 euró, Franciaországban pedig 1498 (Eurostat-adatok). Pedig a lakosság nagyobb jövedelme azt jelenthetné, hogy hajlandóak többet adni egy autóért, ebből a szempontból sincs miért kevesebbet kérnie az autóiért a Daciának.

Egyedül a magyarországi alacsonyabb árképzésre kaptunk nem hivatalos magyarázatot; egy autókereskedő próbálta megindokolni, miért adja olcsóbban a Dustert a Dacia ott, mint itthon. Állítólag azért, mert a magyar piacon a vásárlók körében nagyon népszerű Suzuki SX4-gyel versenyez az új Duster az autópiacon, idehaza viszont nincs meg ez a versenytárs, ez is oka lehet, hogy ilyen mértékben különböznek az árak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...