Dakar 2020: Afrika vagy Szaúd-Arábia?
Utoljára módositva: 2019-02-25 17:36:04

Egyre több hír utal arra, hogy a Dakar-rali mezőnye már nem tér vissza Dél-Amerikába. 12 év visszatérhet Afrikába, de Ázsia is szóba jött. Gyenes Mani szerint ezek csak kamuhírek.

Egyre több hír lát napvilágot arról, hogy az Amaury Sport Organisation (ASO) tíz év után elköltözteti Dél-Amerikából a Dakar-ralit.

Januárban, a Peruból való hazatérése után Gyenes Emánuel motoros versenyző azt mondta, hogy tudomása szerint a szervezők még vissza szeretnének térni legalább egy évre Dél-Amerikába. Ezt tennék mindazok ellenére, hogy a 2019-es kiírásra is nehezen találtak „házigazdát” a magas szervezési költségek miatt. Ugyanakkor sok kritikát kaptak a rendezők, hiszen korábban nem volt ilyen, hogy csupán egyetlen országban teljesítsék a távot a versenyzők. Peruban egyébként minden idők legrövidebb Dakarját rendezték az 5000 kilométeres össztávval.

Néhány hete viszont kiszivárgott az Angolai Autósport-szövetségből egy információ, miszerint az ország készen áll arra, hogy akár már jövőre vendégül lássa a Dakar-mezőnyt, és ezt erősíti az is, hogy közzétettek egy térképet a lehetséges útvonalról, amelyen Angola, Namíbia, Botswana és Dél-Afrika tűnik lehetséges helyszínnek.

Az előző sem hangzik rosszul, a napokban pedig már azok a híresztelések kaptak szárnyra, hogy Szaúd-Arábiába viszik a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyét. Legalábbis a Rally-Raid Network szerint, aki mértékadónak számítanak ebben a témában.

A Szaúd-Arábiáról szóló hírek nem minősülnek újdonságnak, mert néha előtérbe kerül, mint lehetőség. A múlt héten héten az egyik szaúdi pilóta, Yazeed Al-Rajhi ötszörös Dakar-szereplő – aki 2015-ben szakaszgyőzelemig jutott, idén pedig a Mini csapattal összetettben a 7. lett – megosztott követőtáborával egy lehetséges térképet a 2020-as Dakar-útvonaláról. Egy másik szaúdi versenyző, Mohammed Altwaijiri azt is hozzáfűste, hogy az ország ötéves szerződést kötött a Dakar szervezőivel. Egy másik forrás arról számolt be, hogy Jordániába is átmegy a mezőny.

Megkeresésünkre hétfőn Gyenes Mani azt mondta, hogy szerint ezek megalapozatlan álhírek. „Ha igaz lenne, akkor gondolom az ASO is jött volna valami közleménnyel. Az arabok néhány évvel ezelőtti is kijöttek hasonló hírekkel. Én azt hiszem, hogy 2020-ban is Dél-Amerikába kell menni. Amikor hazajöttünk Peruból, akkor is ez volt a téma, és olyan országok kerültek szóba, mint Chile, Argentína és Paraguay.” Mani egyébként éppen az idei perui eset miatt nem szeretne Szaúd-Arábiába menni. „Nem ismerem jól az ottani terepet és körülményeket. De csak a sivatag miatt odamenni, és körözni ezer kilométereket a dűnék között úgy, hogy semmi változatosság nincs a terepen, úgy nem jó versenyezni” — véli Mani.

Az ASO egyébként valóban nem adott ki semmilyen hivatalos közleményt a 2020-as Dakarral kapcsolatosan.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...