Dalok között keltek szárnyra a szavak Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2013-04-07 20:00:03

Pénteken egész napos program várta a költészet és az igényes muzsika kedvelőit a Károlyi-kastélyban. Az … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóverseny mellett ugyanis három zenekar koncertezett.

 

A zöldségek hangján szólalt meg a Minestrone Band

Egy olasz zöldséglevesről elnevezett együttes nyitotta meg a Nagykárolyi Művelődési Központ, azon belül is Kiss Zita kulturális referens által a közelgő Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett napi programot a Károlyi-kastély lovagtermében. Az országszerte és azon túl is ismert/elismert sepsiszentgyörgyi Minestrone Band (Nagy Krisztina – száraznövény szekció, Miklósi Attila, gitár, ének, répapukk, Martinka János – sütőtök, Tuzson István – zellerütős) gitár-, illetve cajonkísérettel – a cajon egy perui származású ütőshangszer – különböző zöldségeken (tök, bab, murok stb.) szólaltat meg közismert gyerekdalokat.

A délelőtti koncerten olyan dalok hangzottak el, mint a Saláta Sára elment a vásárba, vagy a Rózsaszín Párduc „megzöldségesítése”, a Lopakodó Zeller. Amint azt Nagy Krisztinától, a két éve alakult együttes vezetőjétől megtudtuk, koncertjeiken az egészséges táplálkozást is népszerűsítik, hiszen a dalok közben a zöldségekről és a bennük rejlő vitaminokról is beszélgetnek a gyermekekkel.

Tóth Páll Miklós színművész adta át az elismeréseket a szavalóknak

A program délután folytatódott az immár hetedik alkalommal megrendezett … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóversennyel, amelyre ez alkalommal 13 elemi iskolás, 16 általános iskolás, illetve egyetlen középiskolás jelentkezett. Az elemi iskolások közül Lupşa Arnold szavalata győzte meg a legjobban a neves szakemberekből álló zsűrit (Tóth Páll Miklós, Gál Ágnes és Varga Sándor – mindhárman a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának színművészei), a második helyen Rák Gergő, a harmadikon pedig Csobi Adrienn Nikolett végzett. Az általános iskolások versenyét Demián Eduárd nyerte meg, Óbis Kinga és Kuki Petra előtt. A középiskolás Takács Dániel értelemszerűen az első helyen zárt korosztályában.

A szavalóverseny után a nagykárolyi közönség számára már jól ismert budapesti Villon Trió koncertje következett a helyszínen. Kiss Barnáék ezúttal is Francois Villon csavargó, Weöres Sándor pajzán, illetve Petőfi Sándor lázadó verseiből adtak ízelítőt a közönségnek.

A Selfish Murphy koncertjén szinte végig tapsolt a közönség

A nap zárásaként a Selfish Murphy nevű „ír/székely” zenekar lépett közönség elé. A Minestrone Bandhez hasonlóan szintén Sepsiszentgyörgyről érkezett zenekar (Martinka János – gitár, Pusztai Lehel – furulya, fuvola, Csiki Zoltán – ének, harmonika, Tuzson István – cujon) hamisíthatatlan ír kocsmahangulatot varázsolt a lovagterembe, ahogyan azt Martinka János együttesvezető elmondta egy csöppnyi székelyes beütéssel „megbolondítva”. A két éve éppen Szent Patrick napján alakult zenekar tradicionális ír, valamint skót dallamait nagy tapssal fogadta a közönség.

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...