Dan Barna USR-elnök indul az USR-PLUS 2020 Szövetség részéről
Utoljára módositva: 2019-07-21 14:55:33

Dan Barnát, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét indítja a novemberi romániai elnökválasztáson az USR-PLUS jobbközép pártszövetség, amely a voksok több mint 22 százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti (EP-) választáson – jelentették be a politikai alakulat vasárnapi sajtóértekezletén.

 

Dacian Ciolos, az ellenzéki összefogásban részt vevő másik párt, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke lesz az USR-PLUS 2020 Szövetség miniszterelnök-jelöltje.

A két hasonló politikai nézeteket valló – a politikustársadalom megújítását korrupcióellenes jelszavakkal sürgető, magát a régi, “leszerepelt” politikai pártok alternatívájaként feltüntető – új párt összefogása minden romániai választásra kiterjed: az EP-választásokon elért siker után a novemberi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon is együtt akarnak működni. A vasárnapi sajtóértekezleten megerősítették: az a céljuk, hogy a 2020-ban kormányra kerüljenek.

A májusban EP-képviselővé, majd az az Újítsuk meg Európát (RE) nevű, centrista-liberális EP-frakció vezetőjévé megválasztott Ciolos 2016-ban szakértői kormány élén volt több mint egy évig Románia miniszterelnöke. Erre utalva rámutatott: van kormányfői tapasztalata, tudja milyen “parlamenti támogatás nélkül” kormányozni, jövőre azonban ahhoz kérnek választói felhatalmazást, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetség parlamenti többséget alkotva vegye át az ország kormányzását.

A tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő nemrég megerősítette: saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul második ötéves mandátumért a novemberi romániai elnökválasztáson.

Bár Dan Barna bizalmi indexét alig tíz százalék körüli szinten mérik a közvélemény-kutatások, a romániai elemzők szerint az USR élére 2017-ben megválasztott 44 éves jogász végzettségű politikusnak jó esélye van bekerülni az elnökválasztás második fordulójába. Az USR-PLUS ugyanis kevesebb mint fél százalékponttal marad le az EP-választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött, amely még mindig nem döntött arról, kit indít az elnökválasztáson.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...