Dan Barna USR-elnök indul az USR-PLUS 2020 Szövetség részéről
Utoljára módositva: 2019-07-21 14:55:33

Dan Barnát, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét indítja a novemberi romániai elnökválasztáson az USR-PLUS jobbközép pártszövetség, amely a voksok több mint 22 százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti (EP-) választáson – jelentették be a politikai alakulat vasárnapi sajtóértekezletén.

 

Dacian Ciolos, az ellenzéki összefogásban részt vevő másik párt, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke lesz az USR-PLUS 2020 Szövetség miniszterelnök-jelöltje.

A két hasonló politikai nézeteket valló – a politikustársadalom megújítását korrupcióellenes jelszavakkal sürgető, magát a régi, “leszerepelt” politikai pártok alternatívájaként feltüntető – új párt összefogása minden romániai választásra kiterjed: az EP-választásokon elért siker után a novemberi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon is együtt akarnak működni. A vasárnapi sajtóértekezleten megerősítették: az a céljuk, hogy a 2020-ban kormányra kerüljenek.

A májusban EP-képviselővé, majd az az Újítsuk meg Európát (RE) nevű, centrista-liberális EP-frakció vezetőjévé megválasztott Ciolos 2016-ban szakértői kormány élén volt több mint egy évig Románia miniszterelnöke. Erre utalva rámutatott: van kormányfői tapasztalata, tudja milyen “parlamenti támogatás nélkül” kormányozni, jövőre azonban ahhoz kérnek választói felhatalmazást, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetség parlamenti többséget alkotva vegye át az ország kormányzását.

A tisztségben lévő Klaus Iohannis államfő nemrég megerősítette: saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul második ötéves mandátumért a novemberi romániai elnökválasztáson.

Bár Dan Barna bizalmi indexét alig tíz százalék körüli szinten mérik a közvélemény-kutatások, a romániai elemzők szerint az USR élére 2017-ben megválasztott 44 éves jogász végzettségű politikusnak jó esélye van bekerülni az elnökválasztás második fordulójába. Az USR-PLUS ugyanis kevesebb mint fél százalékponttal marad le az EP-választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött, amely még mindig nem döntött arról, kit indít az elnökválasztáson.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...