Dana hotel: leomlott egy darab
Utoljára módositva: 2019-09-13 09:10:44

Kis híján baj lett szerda éjszaka amiatt, hogy a régi központi Dana hotel eresze alól levált egy nagyobb darab falazat; a tűzoltók mentesítettek, a tulajdonos igyekszik helyrehozni a kárt.

Újabb omladozó épülettel bővült a szatmárnémeti régi központi épületek listája: szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Dana II. hotel eresz alatti homlokzatának nagyobbik része zuhant le a járdára. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a tűzoltók közbenjárására volt szükség a már levált, de fent maradt, eresz alatti takaróréteg leverésére, azt megelőzendő, hogy később az is lehulljon.

Beszéltünk az épület tulajdonosával, aki azt nyilatkozta, hogy a szomszédos, a hotelnél magasabb épület tetejéről szivárgott be a víz a falon keresztül az utcafronton lévő eresz alá, ez okozta az omlást. A meteorológiai adatbázis szerint Szatmárnémetiben két hónapja nem volt számottevő csapadék.

Vasile Bud, az épület tulajdonosa szerint a szálloda személyzete folyamatosan figyelte a tetőzet alatti részt, hogy nem jelennek-e meg repedések. Ilyesmit láthatott a szerda éjszakai ügyeletes, aki egy óra körül értesítette főnökét, hogy reped az eresz alatt a vakolat, majd azzal, ami a keze ügyében akadt, elkerítette az épület előtti részt, nehogy pont akkor essenek le faldarabok, amikor valaki épp arra jár. Bud szerint magától egyetlen faldarab sem esett le, azt a tűzoltók távolították el ellenőrzött körülmények között. Ehhez képest van egy videó, amit a hotel teraszán üldögélők közül csinálhatott valaki, amelyiken még nyoma sincs se tűzoltókocsinak, se emelőkosárnak az épület közelében, miközben óriási darab válik le az eresz alól, és zuhan az épület elé a lépcsőre és a járdára, óriási port kavarva.

Arról is szó van, hogy nem a hotel személyzete gondoskodott a helyszín gyors biztosításáról, mint ahogy azt Bud állítja, hanem az épp ott szolgálatot teljesítő városi rendőrjárőr. A rendőri jelenlétet a városi rendőrség részéről meg is erősítették lapunk számára, mondván: nem is csak egy, hanem két járőr vett részt akkor éjszaka a baleset-megelőzésben.

Az épület tulajdonosa szerint nem kő- és betondarabok voltak azok, amik lehullottak az épületről, az eresz alatti rész könnyebb építkezési anyagokkal volt berakva, tartószerepe ennek nem volt. A városi rendőrség szerint is vakolt, gipszszerű anyagból lehetett a lehullott rész, ami még a márvánnyal kirakott lépcsőt sem törte össze, de persze ha emberre esett volna, az nem úszta volna meg komoly sérülések nélkül.

Vasile Bud elmondta, hogy a helyreállításnak azonnal nekikezdenek, már tegnap elkezdték keresni azt a szakembert, aki ilyen jellegű munkát el tud végezni. Tizennégy évvel ezelőtt nyílt a hotel, ennyit bírt ki az ereszberakás, a tulajdonos szerint az épület 2005-ös felavatása előtt 350 ezer eurót költött a saját tulajdonában lévő ingatlan kipofozására, és fontosnak tartja, hogy az ma is egységes, szép képet mutasson.

 

Felszólítások

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 105 új és régi központbeli épület műszaki állapotértékelését végeztette el az elmúlt évben, majd közel 500 felszólítást küldött ki a tulajdonosoknak. Az önkormányzat leromlott állapotban levő épületeket azonosító bizottsága pontosan 497 esetben szólította fel az ingatlanok birtokosait, hogy korszerűsítsék az objektumok homlokzatait, tetőszerkezeteit vagy éppen nyílászáróit. Amennyiben november 30-ig ez nem valósul meg, az épület és a terület adója is 500 százalékkal emelkedik, addig, amíg meg nem történik a korszerűsítés.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...