Dana hotel: leomlott egy darab
Utoljára módositva: 2019-09-13 09:10:44

Kis híján baj lett szerda éjszaka amiatt, hogy a régi központi Dana hotel eresze alól levált egy nagyobb darab falazat; a tűzoltók mentesítettek, a tulajdonos igyekszik helyrehozni a kárt.

Újabb omladozó épülettel bővült a szatmárnémeti régi központi épületek listája: szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Dana II. hotel eresz alatti homlokzatának nagyobbik része zuhant le a járdára. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a tűzoltók közbenjárására volt szükség a már levált, de fent maradt, eresz alatti takaróréteg leverésére, azt megelőzendő, hogy később az is lehulljon.

Beszéltünk az épület tulajdonosával, aki azt nyilatkozta, hogy a szomszédos, a hotelnél magasabb épület tetejéről szivárgott be a víz a falon keresztül az utcafronton lévő eresz alá, ez okozta az omlást. A meteorológiai adatbázis szerint Szatmárnémetiben két hónapja nem volt számottevő csapadék.

Vasile Bud, az épület tulajdonosa szerint a szálloda személyzete folyamatosan figyelte a tetőzet alatti részt, hogy nem jelennek-e meg repedések. Ilyesmit láthatott a szerda éjszakai ügyeletes, aki egy óra körül értesítette főnökét, hogy reped az eresz alatt a vakolat, majd azzal, ami a keze ügyében akadt, elkerítette az épület előtti részt, nehogy pont akkor essenek le faldarabok, amikor valaki épp arra jár. Bud szerint magától egyetlen faldarab sem esett le, azt a tűzoltók távolították el ellenőrzött körülmények között. Ehhez képest van egy videó, amit a hotel teraszán üldögélők közül csinálhatott valaki, amelyiken még nyoma sincs se tűzoltókocsinak, se emelőkosárnak az épület közelében, miközben óriási darab válik le az eresz alól, és zuhan az épület elé a lépcsőre és a járdára, óriási port kavarva.

Arról is szó van, hogy nem a hotel személyzete gondoskodott a helyszín gyors biztosításáról, mint ahogy azt Bud állítja, hanem az épp ott szolgálatot teljesítő városi rendőrjárőr. A rendőri jelenlétet a városi rendőrség részéről meg is erősítették lapunk számára, mondván: nem is csak egy, hanem két járőr vett részt akkor éjszaka a baleset-megelőzésben.

Az épület tulajdonosa szerint nem kő- és betondarabok voltak azok, amik lehullottak az épületről, az eresz alatti rész könnyebb építkezési anyagokkal volt berakva, tartószerepe ennek nem volt. A városi rendőrség szerint is vakolt, gipszszerű anyagból lehetett a lehullott rész, ami még a márvánnyal kirakott lépcsőt sem törte össze, de persze ha emberre esett volna, az nem úszta volna meg komoly sérülések nélkül.

Vasile Bud elmondta, hogy a helyreállításnak azonnal nekikezdenek, már tegnap elkezdték keresni azt a szakembert, aki ilyen jellegű munkát el tud végezni. Tizennégy évvel ezelőtt nyílt a hotel, ennyit bírt ki az ereszberakás, a tulajdonos szerint az épület 2005-ös felavatása előtt 350 ezer eurót költött a saját tulajdonában lévő ingatlan kipofozására, és fontosnak tartja, hogy az ma is egységes, szép képet mutasson.

 

Felszólítások

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 105 új és régi központbeli épület műszaki állapotértékelését végeztette el az elmúlt évben, majd közel 500 felszólítást küldött ki a tulajdonosoknak. Az önkormányzat leromlott állapotban levő épületeket azonosító bizottsága pontosan 497 esetben szólította fel az ingatlanok birtokosait, hogy korszerűsítsék az objektumok homlokzatait, tetőszerkezeteit vagy éppen nyílászáróit. Amennyiben november 30-ig ez nem valósul meg, az épület és a terület adója is 500 százalékkal emelkedik, addig, amíg meg nem történik a korszerűsítés.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...