Dăncilă: A Bosznia-Hercegovina elért sikerek hozzájárulnak a régió stabilitásához
Utoljára módositva: 2019-05-16 15:47:25

A Bosznia-Hercegovina által az Európai Unióhoz való előcsatlakozási folyamatban elért sikerek hozzájárulnak úgy a Nyugat-Balkán régiójának stabilitásához és virágzásához, mint az egész Uniójéhoz, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő csütörtökön, a balkáni ország kormányfőjével való találkozóját követően.

A megbeszélés napirendjén a kétoldali együttműködés, a regionális politika szerepelt, de szó volt arról is, hogy Bosznia-Hercegovina az idén megkaphatja a tagjelölti státust az Unióhoz csatlakozást illetően.

‘Az EU kiterjesztése a nyugat-balkáni régióra az Unió soros elnökségét betöltő Románia egyik prioritása, mivel meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen olyan politika, amely biztosítani tudja egy virágzó és biztonságos régió kiépítését, amely hozzájárul egész Európa fejlődéséhez és megerősítéséhez’ – mondta Viorica Dăncilă a Denis Zvizdic kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Megerősítette, hogy Románia továbbra is támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási törekvéseit, és bármilyen politikai és technikai segítséget megad az európai intézményekkel való párbeszéd megerősítésére.

Dăncilă szerint a két ország között az elmúlt néhány évben jelentősen javultak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok.

‘Egyetértettünk, hogy meg kell erősítenünk a kétoldalú együttműködést az energetikai ágazat, belügyek, társadalmi biztonság, turizmus, környezetvédelem, oktatás és kultúra terén. Beszéltünk régiónk energetikai biztonságáról, amely rendkívüli fontossággal bír Dél-Kelet Európa stabilitását és fejlődését tekintően’ – fejtette ki a román kormányfő.

Ami a regionális politikát illeti, a két fél egyetértett abban, hogy mind az uniós tagországoknak, mind az európai intézményeknek és a stratégiai partnereknek tudatában kell lenniük, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása prioritást élvez és közös célkitűzés kell hogy legyen, amit együttes erőfeszítéssel lehet elérni.

A román katonáknak az EUFOR Althea műveletben való részvétele nyomán Románia hozzájárul Bosznia-Hercegovina biztonságának növeléséhez és stabilitásának megtartásához, szögezte még le Dăncilă.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...