Dăncilă: A Bosznia-Hercegovina elért sikerek hozzájárulnak a régió stabilitásához
Utoljára módositva: 2019-05-16 15:47:25

A Bosznia-Hercegovina által az Európai Unióhoz való előcsatlakozási folyamatban elért sikerek hozzájárulnak úgy a Nyugat-Balkán régiójának stabilitásához és virágzásához, mint az egész Uniójéhoz, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő csütörtökön, a balkáni ország kormányfőjével való találkozóját követően.

A megbeszélés napirendjén a kétoldali együttműködés, a regionális politika szerepelt, de szó volt arról is, hogy Bosznia-Hercegovina az idén megkaphatja a tagjelölti státust az Unióhoz csatlakozást illetően.

‘Az EU kiterjesztése a nyugat-balkáni régióra az Unió soros elnökségét betöltő Románia egyik prioritása, mivel meggyőződésünk, hogy ez az egyetlen olyan politika, amely biztosítani tudja egy virágzó és biztonságos régió kiépítését, amely hozzájárul egész Európa fejlődéséhez és megerősítéséhez’ – mondta Viorica Dăncilă a Denis Zvizdic kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Megerősítette, hogy Románia továbbra is támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási törekvéseit, és bármilyen politikai és technikai segítséget megad az európai intézményekkel való párbeszéd megerősítésére.

Dăncilă szerint a két ország között az elmúlt néhány évben jelentősen javultak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok.

‘Egyetértettünk, hogy meg kell erősítenünk a kétoldalú együttműködést az energetikai ágazat, belügyek, társadalmi biztonság, turizmus, környezetvédelem, oktatás és kultúra terén. Beszéltünk régiónk energetikai biztonságáról, amely rendkívüli fontossággal bír Dél-Kelet Európa stabilitását és fejlődését tekintően’ – fejtette ki a román kormányfő.

Ami a regionális politikát illeti, a két fél egyetértett abban, hogy mind az uniós tagországoknak, mind az európai intézményeknek és a stratégiai partnereknek tudatában kell lenniük, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása prioritást élvez és közös célkitűzés kell hogy legyen, amit együttes erőfeszítéssel lehet elérni.

A román katonáknak az EUFOR Althea műveletben való részvétele nyomán Románia hozzájárul Bosznia-Hercegovina biztonságának növeléséhez és stabilitásának megtartásához, szögezte még le Dăncilă.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...