Dăncilă: Nem félek megjelenni a parlament előtt
Utoljára módositva: 2019-09-13 12:33:35

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára.

 

A kormányfő ‘cinikusnak és éretlennek’ nevezte az ellenzéket, amely az emberek ellen fordul akcióival, az államfőről pedig úgy nyilatkozott: Iohannis legutóbbi évét a ‘legkárosabb romániai kampánynak szentelte’, amely révén feláldozza az ország érdekeit és stabilitását.

 

“Három egymást követő hét alatt ez a harmadik akadály, a harmadik elutasítás Klaus Iohannis részéről a kormány azon erőfeszítéseivel szemben, hogy normálisan tudjon működni. (…) Egyértelmű, hogy Iohannis úr pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát’ – mondta Dăncilă.

 

‘A jobboldal és Iohannis, amikor éppen nem vágja le a béreket, akkor akadályoztatja a kifizetésüket. Ugyanúgy, ahogy Rovana Plumb európai biztosi jelölését is megpróbálták megakadályozni, és minden olyan törekvést, ami Románia külpolitikai téren történő megítélését javíthatná’ – mondta a miniszterelnök.

 

Dăncilă szerint Tăriceanunak nem maradt más, mint hogy saját pártbéli kollégáit szidja, és feláldozza őket a kormánykoalícióból való kilépéssel. Úgy vélekedett: Tăriceanu és Iohannis megkötötték a ‘képmutatás és rombolás szövetségét’. ‘Kampány idején ezek az államférfiak átalakuláson mennek át, és ez egy csúf átalakulás, amely a kétségbeesésből fakad, és rosszat tesz Romániának’ – fogalmazott.

 

Kifejtette, nem fog meghátrálni az akadályok előtt, és nem fél megjelenni a parlamentben.

 

‘Nem félek attól, hogy megjelenjünk a parlament előtt, annál is inkább, mert két nappal ezelőtt a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségünk van. Nem szaladunk el a felelősségtől és nem fogunk meghátrálni’ – szögezte le a kormányfő.

 

Viorica Dăncilă ezzel arra reagált, hogy Klaus Iohannis csütörtökön felszólította őt: járuljon a parlament elé és kérjen bizalmi szavazatot kormányának. ‘Miniszterelnök-asszony, egyenesen, és itt, a nyilvánosság előtt megmondom önnek: Románia parlamentje elé kell járulnia és bizalmi szavazatot kell kérnie kormánya számára! Másként a dolgokat nem lehet megoldani’ – nyomatékosította az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

 

Iohannis nyilatkozatában azt mondta, azért utasítja el a miniszteri javaslatokat, mert azok ‘durván alkotmányba ütköznek’, mivel a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kilépett a kormánykoalícióból. Az elnök szerint ‘látszik, hogy a kormányfő asszony fél a bizalmi szavazástól és megpróbálja húzni az időt’.

 

‘Látszik ugyanakkor az is, hogy a Szociáldemokrata Párt foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba, késleltet egy olyan eljárást, amelyet pedig az alkotmány világosan megkövetel. Megismétlem: egyetlen új miniszter kinevezését sem fogom jóváhagyni egészen addig, amíg a bizalmi szavazat meg nem születik a parlamentben!’ – szögezte le Klaus Iohannis.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 3.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...