Dăncilă: Nem félek megjelenni a parlament előtt
Utoljára módositva: 2019-09-13 12:33:35

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára.

 

A kormányfő ‘cinikusnak és éretlennek’ nevezte az ellenzéket, amely az emberek ellen fordul akcióival, az államfőről pedig úgy nyilatkozott: Iohannis legutóbbi évét a ‘legkárosabb romániai kampánynak szentelte’, amely révén feláldozza az ország érdekeit és stabilitását.

 

“Három egymást követő hét alatt ez a harmadik akadály, a harmadik elutasítás Klaus Iohannis részéről a kormány azon erőfeszítéseivel szemben, hogy normálisan tudjon működni. (…) Egyértelmű, hogy Iohannis úr pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát’ – mondta Dăncilă.

 

‘A jobboldal és Iohannis, amikor éppen nem vágja le a béreket, akkor akadályoztatja a kifizetésüket. Ugyanúgy, ahogy Rovana Plumb európai biztosi jelölését is megpróbálták megakadályozni, és minden olyan törekvést, ami Románia külpolitikai téren történő megítélését javíthatná’ – mondta a miniszterelnök.

 

Dăncilă szerint Tăriceanunak nem maradt más, mint hogy saját pártbéli kollégáit szidja, és feláldozza őket a kormánykoalícióból való kilépéssel. Úgy vélekedett: Tăriceanu és Iohannis megkötötték a ‘képmutatás és rombolás szövetségét’. ‘Kampány idején ezek az államférfiak átalakuláson mennek át, és ez egy csúf átalakulás, amely a kétségbeesésből fakad, és rosszat tesz Romániának’ – fogalmazott.

 

Kifejtette, nem fog meghátrálni az akadályok előtt, és nem fél megjelenni a parlamentben.

 

‘Nem félek attól, hogy megjelenjünk a parlament előtt, annál is inkább, mert két nappal ezelőtt a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségünk van. Nem szaladunk el a felelősségtől és nem fogunk meghátrálni’ – szögezte le a kormányfő.

 

Viorica Dăncilă ezzel arra reagált, hogy Klaus Iohannis csütörtökön felszólította őt: járuljon a parlament elé és kérjen bizalmi szavazatot kormányának. ‘Miniszterelnök-asszony, egyenesen, és itt, a nyilvánosság előtt megmondom önnek: Románia parlamentje elé kell járulnia és bizalmi szavazatot kell kérnie kormánya számára! Másként a dolgokat nem lehet megoldani’ – nyomatékosította az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

 

Iohannis nyilatkozatában azt mondta, azért utasítja el a miniszteri javaslatokat, mert azok ‘durván alkotmányba ütköznek’, mivel a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kilépett a kormánykoalícióból. Az elnök szerint ‘látszik, hogy a kormányfő asszony fél a bizalmi szavazástól és megpróbálja húzni az időt’.

 

‘Látszik ugyanakkor az is, hogy a Szociáldemokrata Párt foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba, késleltet egy olyan eljárást, amelyet pedig az alkotmány világosan megkövetel. Megismétlem: egyetlen új miniszter kinevezését sem fogom jóváhagyni egészen addig, amíg a bizalmi szavazat meg nem születik a parlamentben!’ – szögezte le Klaus Iohannis.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...