Dăncilă Úzvölgyéről: Mindenkinek tiszteletben kell tartania az állami jelképeket és a közrendet
Utoljára módositva: 2019-06-09 07:37:01

A közrend és az állami jelképek tiszteletben tartására szólított fel szombaton Viorica Dăncilă kormányfő, aki azt kérte, hogy csak felelősséggel nyilatkozzanak Úzvölgyéről.

 

‘Nagy figyelemmel követtem, hogy mi történt ezekben a napokban Úzvölgyében. Nem nyilatkoztam erről a témáról, mert nem akartam hozzájárulni a helyzet elfajulásához, de kollégáimmal azért dolgoztunk a kormányban, hogy a dolgokat a normális kerékvágásba tereljük, és hogy a helyi közösség, a románok és a magyarok által egyaránt elfogadott megoldásokat találjunk. A román állampolgárok etnikai hovatartozásuktól függetlenül megoldásokat várnak tőlünk, konkrét javaslatokat, nem ártó nyilatkozatokat (…), bármilyen megosztásra irányuló felbujtás, amilyet sajnos ezekben a napokban láttuk, elfogadhatatlan’ – nyilatkozta a miniszterelnök.

 

Dăncilă ugyanakkor rámutat arra, hogy ebben az időszakban a kormány megoldásokat keresett annak szellemében, hogy biztosítsa a hősökről való megemlékezés jogát, és tiszteletben tartsa mindazok emlékét, akik életüket adták a román nép szabadságának, egységének és méltóságának védelmében.

 

A hivatkozott forrás szerint az egyik javaslat az, hogy a honvédelmi minisztérium átvegye két világháborúban elesett hősök úzvölgyi temetőjének adminisztrálását, és megerősítse ennek nemzetközi jellegét, mivel erre a helyre számos nemzet katonáját temették el. A kormány hangsúlyozza azonban, hogy minden vonatkozó döntést az összes érintett féllel folytatott konzultációt követően hoznak meg.

 

‘Az kormányfő elítél minden olyan akciót, amely konfliktust generál, és minden nyilatkozatot, amely gyűlöletet kelt a román állam polgárai között, illetve nem tartja tiszteletben az ország szimbólumait. A miniszterelnök hangsúlyozza továbbá, hogy az úzvölgyi helyzet politikai megközelítése nem járul hozzá a konstruktív megoldáshoz és elutasítja egyes politikai vezetők törekvését, hogy politikai tőkét próbáljanak szerezni ebből a történetből. A kormányfő felkéri az illetékes hatóságokat, hogy tartsák fenn a közrendet, és biztosítsák valamennyi román állampolgár jogait ‘- írja a közlemény.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Andreea ROTRU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...