Decemberben Kínában lépnek fel a filharmónia művészei
Utoljára módositva: 2017-10-19 12:15:43

Most még javában zajlik a Szatmári Zenei Napok rendezvénysorozat. A 40. alkalommal megrendezett rangos zenei eseménysorozat október 26-ig tart, de a szatmári művészek már az év végi programjukat tervezik: decemberben kínai vendégszereplésre utaznak.

Október 26-ig tart a 40. Szatmári Zenei Napok rendezvénysorozat, amelyen neves karmesterek, szólisták, zenekarok vettek és vesznek részt. A rendezvény keretében a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia művészei mellett világhírű fellépők állnak a nagyközönség elé. A filharmóniával kapcsolatosan dr. Fátyol Rudolf hegedűművész, a Dinu Lipatti Filharmónia vezetője elmondta, hogy sikerült a zenekart kiegészíteni, így teljes a létszám. Jelenleg 58 aktív tagja van a Dinu Lipatti Filharmóniának, valamint két aktív külsős munkatársuk is van. Kiderült, hogy szerencsére fiatalok is érkeznek a zenekarhoz, akik egy-két éves próbaidő után dönthetnek arról, hogy maradnak vagy továbbállnak. „Számunkra mindig is fontos volt, hogy fiatal művészeket is hozzunk Szatmárra, akik remélhetőleg ugyanolyan sikereket érnek majd el, mint a jelenlegi tagok. A szatmári fiatalok közül négyen jöttek haza tanulmányaik befejezése után, s bízom benne, hogy itthon is maradnak. Ki kell hangsúlyozzam, hogy mi csapatban játszunk, igyekszünk mindenkinek fellépési, szereplési lehetőséget biztosítani, nincs senki háttérbe szorítva” — fogalmazott Fátyol, akitől azt is megtudtuk, hogy neki 2020-ig van mandátuma, s aztán majd kiderül, hogyan tovább.

Az intézmény menedzsere elmondta, hogy a jóváhagyott 50 százalékos béremelés normál életminőséget biztosít a művészeknek; ennek is köszönhető, hogy a fiatalok is szívesen dolgoznak velük. „A zenei napok összeállításakor odafigyeltem arra, hogy világszínvonalú művészek érkezzenek, ugyanakkor minden műfajt igyekeztünk lefedni. Elmondhatom, hogy a szatmári filharmonikusok telt ház előtt játszanak, az állandó közönség nagy szeretettel várja az újabb produkcióinkat, nem csak az újévi koncertre és a filmzenékre kíváncsiak, hanem minden előadásunkra. Szatmár megye, Szatmárnémeti hírnevének öregbítéséhez hozzájárulnak a zenei napok, ám ha külföldön kell képviselni Szatmárt, akkor ott is megálljuk helyünket. Jártunk már Európa és a világ több helyén, ahol szatmári filharmonikusokként léptünk fel, de büszkeséggel tölt el, hogy decemberben Kínába utazunk, s ott is Szatmárnémetit képviseljük majd. Ez úgy alakult, hogy egy bécsi iroda felkért, hogy szervezzek meg egy utazást Kínába. A szervezők arra kértek, hogy legyek a csapat első embere, azaz a koncertmester és a szólista is én vagyok, ugyanakkor 40 muzsikusból álló fellépőcsapatot kell összeállítanom. Ekkor elgondolkodtam, miért menjek én ide-oda, ha van zenekarunk, s Szatmárnémeti városának vezetőségével tárgyalva arra a következtetésre jutottunk, hogy a szatmári filharmonikusok legjobbjaival egy nemzetközi csapattá alakulva fogunk decemberben Kínában vendégszerepelni, ahol a sanghaji koncertterem 3000 férőhelyes, a pekingi pedig 3700 férőhelyes” — tájékoztatott Fátyol Rudolf, aki arra buzdítja a szatmáriakat, vegyenek részt minél többen a zenei napok rendezvénysorozat hátralévő előadásain.

 

Program

A mai operett- és musicalgála keretében Ladislau Rooth vezényel, a szólisták Nicoleta Colceiar (szoprán) és Tiberius Simu (tenor) lesznek. Október 24-én, kedden 18.30 órától Liszt Ferenc-zongoraest lesz a filharmóniában, Liszt Dante-szimfóniáját Klukon Edit és Ránki Dezső adja elő két zongorán, ez igazán különleges produkciónak ígérkezik. Október 25-én a filharmóniában 18.30 órától Shakespeare-, Händel- és Veracini-szonettek és -szonáták csendülnek fel Fátyol Rudolf (hegedű), Budean-Mihály Judit (zongora), illetve Radu Botar és Rappert-Vencz Gábor színészeknek köszönhetően. Ezt az előadást október 22-én Avasfelsőfaluban, az ortodox püspökség dísztermében szintén bemutatják. Október 26-án, csütörtökön lesz a 40. Zenei Napok rendezvénysorozat zárókoncertje, melyen a népszerű Budapest Saxophone Quartet lép fel a szatmári komolyzene-kedvelők előtt.

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...