×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Dedeman, Bricostore, Altex: zárva!

2020.03.26 - 07:57
Megosztas :
 • Dedeman, Bricostore, Altex: zárva!

  Taxisokra, buszokra, iparicikk-boltokra vonatkozó újabb járványmegelőzési döntést hozott meg kedden a szatmárnémeti sürgősségi ügyekben illetékes bizottság. Ez szerdától lépett érvénybe.

  Mindent bezártak Szatmárnémetiben, ami nem függ össze a napi megélhetéssel; a szatmárnémeti sürgősségi bizottság (CLSU) kedd esti döntése értelmében ilyen sorsra jutottak a szatmárnémeti kicsi és nagy barkács- és elektronikai boltok és a város fennhatósága alatti üzlethelyiségekben működő iparicikk-, cipő- és ruhaboltok. Nem nyúltak az ilyen helyeken működő élelmiszerboltokhoz, gyógyszertárakhoz, állatpatikákhoz és tisztítószer-forgalmazókhoz, ezek továbbra is nyitva tarthatnak. A zárva tartási határozatnak járványmegelőzési oka van, és meghatározatlan időre szól; valószínűleg akkor lesz feloldva, ha országos szinten is feloldják a szükségállapotot.

  A nyitva tartó boltok nagy többségénél, ahol a helyiség felépítése ezt megengedi, új árusítási módszereket vezettek be. Például a kliensek beengedése nélkül, a helyzetre való tekintettel megnyitott ablakon keresztül árulnak a maszkkal és kesztyűvel felszerelt eladók; ahol lehet, plexivel védik eladóikat a boltok; illetve érkezésnél és távozásnál kérik a fertőtlenítő szer használatát, a szórófejes műanyag palack ott van az ajtókban.

  Szintén keddi, a taxisokra és utasaikra vonatkozó szatmárnémeti rendelet, hogy két főben van maximalizálva az utasok száma, és hogy ezek csak a hátsó ülésen foglalhatnak helyet. Kedden dőlt el az is, hogy növelik a tömegközlekedésben szolgáló buszok számát a városban, hogy ne legyenek egy-egy járművön sokan, s az utasok tartani tudják egymás között az 1,5–2 méter távolságot. A vasárnap kivételével minden napra érvényes marad a március 24-én bevezetett szombati menetrend, a hét utolsó napján pedig továbbra is vasárnapi ütem szerint járnak a buszok, de csak egyes váltásban. A 17-es lakótelep és az Aquastar között járó 4-es busz nem közlekedik. A CLSU javaslatára az egészségügyi dolgozók munkahelyi igazolásuk felmutatásával jegy nélkül utazhatnak a buszokon, a bizottságnak ugyanez a kérése a taxisok felé is: ha tehetik, ők is vigyék ingyen munkába és onnan haza az orvosokat, asszisztenseket, ápolókat!

  Princz Csaba

  Cookie