Derűre hangolt ünnepi évad
Utoljára módositva: 2018-09-11 20:17:17

Az ünnepi évadról tartott sajtótájékoztatót tegnap Nagy Orbán, az Északi Színház vezérigazgatója, Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója és Bandura Emese bábtagozat-vezető.

Ünnepi évadra készül az Északi Színház: a Harag György Társulat fennállásának 65., a bábtagozat pedig alapításának a 15. évfordulóját ünnepi idén, hangzott el a sajtótájékoztatón. A társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából november 23–25-én gálával és számos egyéb programponttal ünneplik az évfordulót, ismertette a terveket Bessenyei Gedő István művészeti igazgató, aki azt is elárulta, hogy a hétvége során Szatmárnémetibe látogat a budapesti Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila Körhinta-rendezésével.

Ami a 2018/2019-es színházi évad műsortervét illeti, kiderült, hogy az első bemutató egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás király juhásza című előadást a Mátyás-emlékév jegyében tűzi műsorra a Harag György Társulat. A bemutatót követi a színház román tagozatával közösen szervezett TranzitFeszt multikulturális színházi fesztivál, amelynek tíz napja alatt 27 előadás lesz látható. Ezt követően turnéra indulnak: a Bocsárdi László kétszeres Uniter-díjas rendező által színpadra vitt Tévedések vígjátéka egy hét alatt két fesztivál műsorán is szerepel: játszani fogják Bukarestben és az idei IFESZT-nek otthont adó Székelyudvarhelyen, és lesz egy előadás Csíkszeredában is.

Szatmárnémetiben bérletes előadással fog vendégeskedni a Szigligeti Színház: a Kakuk Marci című vidám előadást pedig a társulat szilveszteri bemutatója, a Bessenyei István által rendezett Hippolyt, a lakáj című előadás követi. 2019 tavaszán láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját, amely egyben ősbemutató is. Az előadás emlékeztet arra, hogy a kommunizmus áldozatai és bűnösei ma is köztünk élnek. „Örömteli, hogy ebben az évadban is folytatódik a hagyomány, és ősbemutató helyszíne a szatmári színpad” — mondta Nagy Orbán.

Bessenyei Gedő István az évad ismertetésének folytatásaként jelentette be, hogy újra Szatmárnémetiben fog rendezni Bocsárdi László. A neves rendező a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot viszi színre egy új fordítás alapján.

Kiderült az is, hogy idén a négy „kötelező” előadás mellett egy választott előadás is szerepel a bérletben. A választék pedig soha nem volt ennyire bőséges, hiszen már a TranzitFeszt előadásait is lehet választani a számos egyéb előadás — például a debreceni Csokonai Nemzeti Színház vagy a budapesti József Attila Színház darabja — mellett.

Az évad folyamán a tehetséges fiatal orosz rendező, Szárdár Tagirovszkij is Szatmárnémetiben dolgozik majd: a szintén ősbemutatónak számító Raszputyin című előadást ugyan ebben az évadban bemutatják, de a következő évadban kerül a bérletbe foglalt produkciók közé.

A Brighella Bábtagozat táborszervezéssel kezdte az évadot — derült ki Bandura Emese tagozatvezető beszámolójából. Az alapítás 15. évfordulója ünnepi hétvégével indul, a Nagy Regina által rendezett A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadás mellett magyarországi bábtársulatok is fellépnek majd október 26–28-án. Az ünnep egyébként egy fél éven keresztül folytatódik: minden hónapban más-más bábtársulat vendégeskedik majd Szatmárnémetiben egy-egy előadással.

Az évadban bérletes előadásban szerepel a felvidéki Árgyélus Színház Angyalbárányok című előadása, a szatmári bábosok pedig színpadra viszik még a Gimes Dóra által írt Szélszabadító című történetet Bartal Kiss Rita rendezésében, Nagy Regina pedig saját írását, a Tündérpereputtyot.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...