Diabétesz: járványszerűen terjed
Utoljára módositva: 2019-07-04 09:30:37

Száz szatmáriból hét regisztrált cukorbeteg — az igencsak lesújtó adatokat nemrég tette közzé az Országos Közegészségügyi Intézet. Ezen a tavaszon 23 453 diabéteszes pácienst tartottak nyilván megyénkben — 1999 óta megtízszereződött a számuk.

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól országunk sem kivétel. Szatmár megye ráadásul továbbra is dobogós helyezett a diabétesz előfordulását tekintve: 100 ezer lakosra 6987,9 cukorbeteg jutott az idei első negyedévben. Ez a második legrosszabb eredmény az országban, csak Szeben megye előz meg minket, ahol 100 ezer lakosra 7073,6 cukorbeteg jut — derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb adataiból.

2019. január–március között Románia-szerte 16 923 új diabéteszes beteget vettek nyilvántartásba a szakemberek, összesen pedig 975 463 pácienst tartottak nyilván. Ez egyébként jobb eredmény, mint a tavalyi év azonos időszakában, 2018 első negyedévében ugyanis 19 326 új esetet regisztráltak, a betegek száma pedig 1 051 354 volt.

Bár országszerte csökkent valamelyest az esetek száma, ez egyáltalán nem jellemző Szatmár megyére, ahol évről évre rosszabb a helyzet: 2018 első negyedévében 474 új beteget regisztráltak, idén viszont 558-at. Míg 2018 első negyedévében összesen 21 811 betegről tudtak a szakemberek, idén március végén már 23 453 diabéteszest tartanak nyilván. Száz lakosból tavaly még csak 6,5 volt diabéteszes, idén viszont százból hét személy cukorbeteg Szatmár megyében. A kezelt betegek számának többszöröse lehet azonban a fel nem ismert cukorbetegség — erre minden évben felhívja a figyelmet a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház diabetológiai osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Szilágyi József is az évente megrendezett diabétesz elleni világnap kapcsán szervezett ingyenes szűréseken.

Mi a cukorbetegség?

A szőlőcukor vagy más néven glükóz a sejtek legfőbb energiaforrása. A szőlőcukor egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő más anyagokból. A vérből a glükóz belép a szervezet sejtjeibe, a legtöbb sejttípus esetében inzulin segítségével. Az inzulin a hasnyálmirigyből származik, ami közvetlenül a gyomor mögött elhelyezkedő, emésztőnedvet és hormonokat egyaránt termelő mirigy. A vérben keringő inzulin úgy viselkedik, mint egy kulcs, ami kinyitja azokat a mikroszkopikus kapukat, amelyeken a glükóz bejut a sejtekbe. Ebből következik, hogy az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből. A máj cukortárolóként és -előállítóként viselkedik. Amikor alacsony a vércukorszint, de nincs lehetőség evésre, a máj felszabadítja a tárolt glükózt, ezáltal normál tartományban tartja a vércukorszintet.

Cukorbetegségben ez a folyamat zavart szenved, és ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a véráramban. Ez akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint — ez az 1-es típusú diabétesz —, vagy ha a sejtek rezisztenssé válnak az inzulin glükózbejuttató hatásával szemben —ez a 2-es típusú diabétesz.

A diabétesz tehát nem más, mint egy anyagcsereállapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. A diabétesz ugyanis nem fáj, csendben teszi tönkre a szervezetet.

Ha a vércukorszint egy ideig túl magas, az növelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények előfordulásának kockázatát. Ezek az alábbiak lehetnek: szívbetegség és stroke, vesekárosodás, szemkárosodás, idegek károsodása. Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz megfelelő kezelésével elkerülhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések — például az egyszerű vércukorszintmérés — szintén segíthetnek abban, hogy korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni a problémákat.

Mitől alakul ki a 2-es típusú diabétesz?

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség bizonyos embereknél, és másoknál miért nem, az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot.

— Életkor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a kor előrehaladtával nő, különösen 45 éves kor fölött. Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.

— Cukorbetegség a családban. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb, ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél már kialakult ez a betegség.

— Testtömegindex (BMI). A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás — ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet.

— Csökkent glükóztolerancia. A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomori vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége és a sejtek inzulinrezisztenciája esetén egyaránt jelen van, így az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel tüneteket nem okoz, és csak a fent említett, úgynevezett glükózterheléses próbával deríthető ki, általában csak akkor fedezik fel, ha számítanak rá. Kezeletlenül, illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.

— Terhességi diabétesz. Ha a terhesség során gesztációs (terhességi) diabétesz alakult ki, nagyobb a kockázata a későbbiekben kialakuló 2-es típusú cukorbetegségnek. Gesztációs diabéteszt jelezhet az is, ha a gyermek születésekor 4 kg-nál súlyosabb volt. Ez mind az anyára, mind a gyermekre nézve rizikófaktort jelent.

Tények és tévhitek

— Tévhit, hogy a cukorbetegség nem is olyan nagy baj. A cukorbetegség évente több halálos áldozatot követel, mint a mellrák és az AIDS együttvéve. Három cukorbetegségben szenvedő ember közül ketten a diabétesz szövődményeként kialakuló szív- és érrendszeri betegségben vagy stroke következtében halnak meg.

— Tévhit, hogy a 2-es típusú diabétesz csak időskorban, az 1-es típusú pedig csak fiatalkorban alakul ki. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség kialakulhat minden életkorban. A 2-es típusú cukorbetegség valóban gyakoribb idősebbeknél, de egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az 1-es típusú diabétesz általában gyermek- vagy fiatalkorban alakul ki, ám előfordulhat, hogy csak 30–35 éves korban jelentkezik. Minél hamarabb alakul ki a cukorbetegség, annál súlyosabb panaszokat okoz.

— Tévhit, hogy aki vékony, nem lehet cukorbeteg. A 2-es típusú cukorbetegek 15 százaléka nem túlsúlyos és nem is elhízott. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők általában nem túlsúlyosak. A cukorbetegség ezen formája esetén autoimmun betegségről van szó, melynek kialakulásáért öröklött tényezők és környezeti faktorok (például vírusfertőzés) felelősek. A diabétesz valamennyi típusára igaz, hogy minél korábban diagnosztizálják a betegséget, és minél hamarabb elkezdik a megfelelő kezelést, annál jobb eséllyel kerülhetők el a szövődmények. Érdemes tehát figyelni a tüneteket.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...