Diákok a Darwin Napon
Utoljára módositva: 2018-02-13 11:46:04

Charles Darwin, az evolúció tudományos elméletének megalkotója világszerte ismert, emblematikus személyiség, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Február 12., Darwin születésnapja vált a tudomány és a humanizmus ünnepévé — fejtette ki dr. Sike Tamás biológus, a rendezvény szervezője.

A Szatmár Megyei Múzeum és az E-Consult Egyesület tegnap kilencedik alkalommal szervezte meg a Darwin Napot Szatmárnémetiben. Délelőtt a múzeumban várták az iskolásokat. 9 órától dr. Gindele Róbert arról beszélt, hogy milyen a valóságban a régész munkája ahhoz képest, amit a filmekben látunk, mi a tudomány szerepe a régészetben, és milyen tudományágak segítik a régészek munkáját. Ezt követte Andrei Ciurcanu, a bukaresti Agent Green Egyesület tagjának előadása, aki mint újságíró beszélt a természetvédelemről, és egy tényfeltáró dokumentumfilmet mutatott be, illetve ismertette a munkáját, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos megőrizni azt a természeti örökséget, amit kaptunk. Beszélt arról is, hogy bármilyen állampolgárnak, akár egy gyermeknek is milyen lehetőségei vannak, hogy tegyen valamit a természetvédelemért. Silviu Rusti, a kolozsvári Magic Puppet tagja egy science show-t mutatott be, bevonva a közönséget is, érdekes fizikai és kémiai kísérleteket mutatott igen látványos formában. 12 órától szintén a Szatmár Megyei Múzeum előadótermében magyar nyelvű előadások várták a gyerekeket. Dr. Rózsa Lajos (Budapest), az MTA-MTTM tagja A természettudomány természete című előadásában arról beszélt, hogyan működik a természettudomány. Dr. Silye Lóránd (Kolozsvár), a BBTE Geológiai Intézet tagja Ammon isten elhullott szarvai címmel tartott előadást az ammoniteszekről. Ezt szintén egy science show követte a budapesti TudÁShow közreműködésével. Délután és este a felnőtteket várták egy szórakozóhelyen, ahol Darwin-napi beszélgetések címmel esett szó a tudományról, a kutatásról, a gondolkodásról, s közben Fehér Csaba akusztikus gitáron játszott.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...