Diákok a Darwin Napon
Utoljára módositva: 2018-02-13 11:46:04

Charles Darwin, az evolúció tudományos elméletének megalkotója világszerte ismert, emblematikus személyiség, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Február 12., Darwin születésnapja vált a tudomány és a humanizmus ünnepévé — fejtette ki dr. Sike Tamás biológus, a rendezvény szervezője.

A Szatmár Megyei Múzeum és az E-Consult Egyesület tegnap kilencedik alkalommal szervezte meg a Darwin Napot Szatmárnémetiben. Délelőtt a múzeumban várták az iskolásokat. 9 órától dr. Gindele Róbert arról beszélt, hogy milyen a valóságban a régész munkája ahhoz képest, amit a filmekben látunk, mi a tudomány szerepe a régészetben, és milyen tudományágak segítik a régészek munkáját. Ezt követte Andrei Ciurcanu, a bukaresti Agent Green Egyesület tagjának előadása, aki mint újságíró beszélt a természetvédelemről, és egy tényfeltáró dokumentumfilmet mutatott be, illetve ismertette a munkáját, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos megőrizni azt a természeti örökséget, amit kaptunk. Beszélt arról is, hogy bármilyen állampolgárnak, akár egy gyermeknek is milyen lehetőségei vannak, hogy tegyen valamit a természetvédelemért. Silviu Rusti, a kolozsvári Magic Puppet tagja egy science show-t mutatott be, bevonva a közönséget is, érdekes fizikai és kémiai kísérleteket mutatott igen látványos formában. 12 órától szintén a Szatmár Megyei Múzeum előadótermében magyar nyelvű előadások várták a gyerekeket. Dr. Rózsa Lajos (Budapest), az MTA-MTTM tagja A természettudomány természete című előadásában arról beszélt, hogyan működik a természettudomány. Dr. Silye Lóránd (Kolozsvár), a BBTE Geológiai Intézet tagja Ammon isten elhullott szarvai címmel tartott előadást az ammoniteszekről. Ezt szintén egy science show követte a budapesti TudÁShow közreműködésével. Délután és este a felnőtteket várták egy szórakozóhelyen, ahol Darwin-napi beszélgetések címmel esett szó a tudományról, a kutatásról, a gondolkodásról, s közben Fehér Csaba akusztikus gitáron játszott.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...