Diákok rémálma: a vizsgaidőszak
Utoljára módositva: 2014-01-16 08:56:53

A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen a hatékony tanulás érdekében. Nem érdemes mindent az utolsó percre hagyni, legjobb megoldás a folyamatos, ismétlésekkel teli tanulás.

 

Frigy Szabolcs

A diákság számára az egyik legstresszesebb és legtöbb idegeskedéssel járó időszak következik, mivel január 20-án elkezdődnek a vizsgák Szatmárnémeti legnagyobb létszámú felsőoktatási intézményében, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatán. A hallgatók február 9-ig adhatnak számot tudásukról, azok pedig, akik sikertelenül teljesítenek valamelyik vizsgájukon, egy hét pihenés után folytathatják a számadást a pótvizsgákon, február 17—23. között. Ha a vizsgák anyagi vonzatát is nézzük, fontos a sikeres felkészülés, mivel akinek ismételnie kell egy-egy vizsgát, igencsak borsos árat fizet érte. Mint köztudott, az első pótvizsga ingyenes, de akinek más évről van elmaradt vizsgája, az több szempont szerint meghatározott díjat fizet.

Tanulási taktika

A vizsgaidőszakot mindenki más-más módszerekkel próbálja „túlélni”. Teljesítményorientált világban élünk, és ez a nevelés már az óvodában elkezdődik. Így nem csoda, hogy a diákok igazi stresszként élik meg ezt a néhány hetet, a számos jó tanács ellenére, amit tapasztaltabb ismerőseiktől gyűjtöttek be. Legnagyobb probléma az elsőéves hallgatóknál jelentkezik, akik még nem voltak hasonló helyzetben — talán az érettségit leszámítva —, így nem igazán tudják kezelni a kialakult helyzetet, nem tudnak tanulni — magyarázza Frigy Szabolcs, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont iskolai tanácsadója, valamint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója. Nagyon sok tankönyv foglalkozik a problémával, és már első fejezetükben a hatékony tanuláshoz adnak tanácsot.

Fontos a megfelelő tanulási módszer kiválasztása

A szakember egyértelműen elveti azt a tanulási módszert, ami nagyon is népszerű a diákság körében, miszerint mindent az utolsó percre hagynak, így kénytelenek az utolsó két-három napon szinte alvás nélkül, folyamatosan tanulni. Ehelyett a folyamatos tanulást javasolja, mivel a megszerzett információk mintegy 40 százalékát 9 óra múlva elfelejtjük. Hangsúlyt kell fektetni a folyamatos ismétlésre, a tanultak ugyanis csak így fognak a hosszú távú memóriába kerülni. Sokat emlegetett kérdés, hogy a fiatalok hogyan iktassanak be szüneteket a tanulás során. A szülők sokszor lazsálásnak, lustaságnak veszik, ha a gyerek éppen nem tanul, amikor bemennek a szobába. Ez a vélemény azonban nem csak a szülőnek köszönhető, mivel ha a gyerek megszervezi a tanulását, akkor a szülő is látja, hogy nem csak az idejét vesztegeti pihenőidőben. Még a felnőtt emberek esetében is egy—másfél óra eltelte után szükséges némi pihenőidőt beiktatni, mert ezután már nem vagyunk képesek koncentrálni, mutatott rá Frigy Szabolcs, hozzátéve, hogy a számítógépen való játszás nem egyenlő a pihenéssel. Ilyenkor ajánlatos aludni egy keveset, vagy sétálni néhány percet a szabadban.

Tanulási stratégia

Egy manapság sokak számára hasznos tanulási stratégia kezd elterjedni, mégpedig a PQRST-módszer. Eszerint lépésekben kell haladni a tananyaggal, mégpedig a következő sorrendben: áttekintés, kérdés, olvasás, felmondás, majd végül az ellenőrzés. Frigy Szabolcs szerint az elsőévesek túl nehéz feladatnak tartják az új tanulási módszer kialakítását, ezért sokan maradnak a réginél. Ha viszont egyszer rászánják magukat az újításra, az elkövetkező félévekben sokkal könnyebben lehetnek túl ezen a nehéz időszakon.

Facebook kizárva

A mai korban még egy fontos tényező van jelen a diákság életében, ez pedig a Facebook. Az okostelefonoknak köszönhetően szinte mindig a világháló közelében vagyunk, így ha csak a háttérben is, de a Facebook és az internet mindig mellettünk van — magyarázza Frigy Szabolcs. Ebben az időszakban mérsékelni kell a Facebook-on eltöltött időt, sőt már olyan is van, hogy szerződésben lehet rögzíteni fiókunk felfüggesztését erre az időszakra. Ez a probléma azonban már nem csak az egyetemisták, de a fiatalabbak körében is jelen van, hiszen egyre több a fiatal felhasználó, akiknek a java része rendelkezik okostelefonnal. Nem kell elvenni a gyerektől a telefont, mert ezt büntetésként éli meg, helyette inkább már kisebb korban megfelelő médiafogyasztásra kell nevelni, így a gyerek tudni fogja, mi a teendő — zárta mondandóját a szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...