Diákokkal a magyar kultúráról
Utoljára módositva: 2020-01-23 08:45:13

A magyar kultúra napján Szolomájer Tímea kulturális referens egy interaktív találkozásra hívta a nagykárolyi diákokat és tanáraikat, hogy közösen keressék a kultúrához vezető utat.

Szolomájer Tímea, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a kultúraünneplés kicsit kényszeredett, poros és érdektelen dolog a mai diákok számára, ezért várt ötleteket arra, hogy mi kerüljön be egy ilyen óra programjába. Az interaktív találkozást népszerűsítő leírásában felvetette azt is, hogy jelent-e a kultúra szó bármi olyat a fiatalok számára, amiről hallanának, esetleg beszélnének, s ha nem, miért nem. Bízva abban, hogy nincs egyedül a kereséssel, tegnap, a magyar kultúra napján a Nagykárolyi Kulturális Központ Deák Endre termébe hívta a nagykárolyi általános iskolák diákjait és tanárait egy, a magyar művészettel, irodalommal és zenével kapcsolatos, interaktív találkozásra. Szolomájer Tímea előadásának célja az ifjúság megszólítása volt, igyekezett megismertetni, megértetni a diákokkal, hogy mi a kultúra, és annak milyen hatása van ránk.

Abból indult ki, hogy mi az, ami a fiatalokat foglalkoztatja, milyen kulturális gyökerekkel rendelkeznek, milyen kulturális örökséggel bírnak. Olyan YouTube-dallamokból indult ki, amelyeknek nincs szövegük, de a dallamok sem kiforrottak, mégis magyarul szólalnak meg, és valamilyen módon eljutnak oda, hogy általános szimbólumokat tartalmaznak. Ilyen az erdő, ami nagyon sok szimbolikával rendelkezik a magyar nyelvben. Ezzel próbálta bizonyítani, hogy a magyar nyelv mi mindenre ad lehetőséget ahhoz, hogy a diákok közelebb kerüljenek a kultúrához, és annak akár a kis szilánkjait is megértsék. Beszélt arról, hogy mi az, ami a kulturális életben aktuális, és érdekli a fiatalokat, igyekezett meggyőzni a diákokat arról, hogy minden, ami velük történik, valahol gyökerezik, s azt ajánlotta nekik, hogy próbáljanak meg kapcsolatokat keresni, megerősíteni, és egy kicsit más szemszögből megközelíteni olyan dolgokat, amik eddig csak azért voltak félretéve, háttérbe szorítva, mert a kultúra kötelező. Azt kell elérni, hogy a kultúra ne legyen kötelező, hanem váljon szükségszerűvé, a fiatalok érdeklődjenek az iránt, hogy kik vagyunk, mi a célunk, hogyan beszélünk, mennyire ismerjük a múltunkat és önmagunkat — összegzett a referens.

A diákokat Belényi Andrea és Kiss Hajnalka magyartanárok kísérték el a találkozóra.

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...