Diákszínjátszó seregszemle és koszorúzás
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:28:50

Szerdán A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat eseményei között zenés mesejáték — Tündérkert címmel —, a diákszínjátszók seregszemléje, Kölcsey Ferenc szatmárnémeti szobrának megkoszorúzása és Schwajda György Himnusz című darabjának bemutatása szerepelt.

 

A koszorúzási ünnepséget Tóth-Páll Miklós és Szőcs Péter irányította

Tegnap folytatódott A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. Délelőtt a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében a Harag György Társulat bábtagozata a Tündérkert című zenés mesejátékot adta elő. Az óvodásokból és kisiskolásokból álló közönség nagy izgalommal kísérte a két fiatal történetét, akiknek a boldogságát a gonosz boszorkány igyekezett megakadályozni, de mint minden mesében, az előadás végén győzött a szerelem, és a boszorkány is a jók mellé állva megtalálta párját.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül tegnap harmadik alkalommal adódott arra lehetőség, hogy a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF) legjobbjai a szatmári közönség előtt is bemutathassák előadásaikat. Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke bevezetőjében a kultúra, a kultúrához való ragaszkodás, a kulturális élet fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy a kultúra az, amikor az anyagot megtöltjük szellemmel, azaz lelket öntünk az anyagba. A kultúrán belül van a nemzeti kultúra, melynek ápolása a nemzet feladata. A magyar nyelvet Istentől kaptuk. A nemzeti kultúrára való nem vigyázás Isten-tagadás. Nemzet nem létezhet nemzeti kultúra nélkül, ha kihal a kultúra, kihal a nemzet. A színjátszás is kultúrtevékenység, így a fellépő diákszínjátszók és azok közönsége kulturális tevékenységet folytat. Bessenyei István, a PADIF állandó zsűritagja évek óta foglalkozik diákszínjátszással, beszédében kiemelte a nyelvismeret fontosságát. Az anyanyelv nagy szerepet játszik a gondolkodásban, mindenki úgy gondolkodik, amilyen fejlett a nyelvismerete. Thomas Mann, aki nem ismerte a magyar nyelvet, József Attilától hallott róla, megjegyezte, hogy ha valóban olyan a magyar nyelv, mint amilyennek József Attila lefestette, akkor minden ember, aki ezt a nyelvet beszéli, filozófus.

 

Három előadás

 

A tegnapi seregszemlén három színjátszó csoport vett részt, amelyeket Marosszéki Tamás színművész konferált fel, majd a csoportok vezetőinek a segítségével bemutatta azok tagjait, abból a meggondolásból, hogy a diákszínjátszó előadásokon kevésbé adódik lehetőség az előadók megismerésére. Az első fellépő az Avram Iancu Általános Iskola Kristályszemek nevű csoportja volt, amelynek tagjai a Tékozló fiú című színdarabot adták elő. Az alig egy éve összeállt csoportot Gál Eszter és Csorján Árpád tanárok vezetik. A tékozló fiú történetét mai élethelyzetbe ültették át. Az otthonától szabadulni vágyó, a kalandra éhes kisebbik fiú az italt, a drogot, a szerelem nélküli alkalmi kapcsolatokat kedvelő társaságba kerül, ahol mindenét elveszti, úgy kényszerül a visszatérésre. Őket követte a Petőfi-Bălcescu Általános Iskola csapata Nagy Tünde tanárnő irányításával. A hat éve működő és számos sikert aratott csoport a Valahol Európában című musical rövidített változatát adta elő. Az előadásból kitűnt, hogy van tapasztalatuk a színpadon, és megértették a darab üzenetét. Harmadikként a szilágycsehi Berekenye csoport Cziczó Attila Fém című egyfelvonásosát mutatta be, amelyet Bessenyei István rendezett és Bessenyei Gedő István dramaturg dolgozott át. A történet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiataloknak a kordivatokhoz való alkalmazkodása könnyen elronthatja az életüket, melynek következményeit majd azok gyerekei kell hogy viseljék. A karrierre, sikerre vágyó szülők rossz példát mutatnak gyerekeiknek, a gyerek nem ismeri meg a szeretet érzését, nem ismeri meg, hogy milyen a valódi családi élet, és amikor felnőtté válik, nem akar családot alapítani, nem akar gyereket vállalni.

Mindhárom előadást telt házas terem várta.Tóth-Páll Miklós zárszóként megjegyezte, hogy örül annak, hogy A Magyar Kultúra Hete programjának mottója a szeretet volt, mert sohasem volt még ennyire éhes az emberiség a szeretetre, mint napjainkban.

Délután Kölcsey Ferenc mellszobrának megkoszorúzásával folytatódott az eseménysorozat a Láncos-templom udvarán: szatmárnémeti magyar középiskolák, valamint civil szervezetek és politikai pártok helyezték el koszorúikat. Öt órától a Játékszínben Schwajda György Himnusz című egyfelvonásosát láthatta a közönség.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...