Diákszínjátszó seregszemle és koszorúzás
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:28:50

Szerdán A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat eseményei között zenés mesejáték — Tündérkert címmel —, a diákszínjátszók seregszemléje, Kölcsey Ferenc szatmárnémeti szobrának megkoszorúzása és Schwajda György Himnusz című darabjának bemutatása szerepelt.

 

A koszorúzási ünnepséget Tóth-Páll Miklós és Szőcs Péter irányította

Tegnap folytatódott A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. Délelőtt a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében a Harag György Társulat bábtagozata a Tündérkert című zenés mesejátékot adta elő. Az óvodásokból és kisiskolásokból álló közönség nagy izgalommal kísérte a két fiatal történetét, akiknek a boldogságát a gonosz boszorkány igyekezett megakadályozni, de mint minden mesében, az előadás végén győzött a szerelem, és a boszorkány is a jók mellé állva megtalálta párját.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül tegnap harmadik alkalommal adódott arra lehetőség, hogy a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF) legjobbjai a szatmári közönség előtt is bemutathassák előadásaikat. Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke bevezetőjében a kultúra, a kultúrához való ragaszkodás, a kulturális élet fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy a kultúra az, amikor az anyagot megtöltjük szellemmel, azaz lelket öntünk az anyagba. A kultúrán belül van a nemzeti kultúra, melynek ápolása a nemzet feladata. A magyar nyelvet Istentől kaptuk. A nemzeti kultúrára való nem vigyázás Isten-tagadás. Nemzet nem létezhet nemzeti kultúra nélkül, ha kihal a kultúra, kihal a nemzet. A színjátszás is kultúrtevékenység, így a fellépő diákszínjátszók és azok közönsége kulturális tevékenységet folytat. Bessenyei István, a PADIF állandó zsűritagja évek óta foglalkozik diákszínjátszással, beszédében kiemelte a nyelvismeret fontosságát. Az anyanyelv nagy szerepet játszik a gondolkodásban, mindenki úgy gondolkodik, amilyen fejlett a nyelvismerete. Thomas Mann, aki nem ismerte a magyar nyelvet, József Attilától hallott róla, megjegyezte, hogy ha valóban olyan a magyar nyelv, mint amilyennek József Attila lefestette, akkor minden ember, aki ezt a nyelvet beszéli, filozófus.

 

Három előadás

 

A tegnapi seregszemlén három színjátszó csoport vett részt, amelyeket Marosszéki Tamás színművész konferált fel, majd a csoportok vezetőinek a segítségével bemutatta azok tagjait, abból a meggondolásból, hogy a diákszínjátszó előadásokon kevésbé adódik lehetőség az előadók megismerésére. Az első fellépő az Avram Iancu Általános Iskola Kristályszemek nevű csoportja volt, amelynek tagjai a Tékozló fiú című színdarabot adták elő. Az alig egy éve összeállt csoportot Gál Eszter és Csorján Árpád tanárok vezetik. A tékozló fiú történetét mai élethelyzetbe ültették át. Az otthonától szabadulni vágyó, a kalandra éhes kisebbik fiú az italt, a drogot, a szerelem nélküli alkalmi kapcsolatokat kedvelő társaságba kerül, ahol mindenét elveszti, úgy kényszerül a visszatérésre. Őket követte a Petőfi-Bălcescu Általános Iskola csapata Nagy Tünde tanárnő irányításával. A hat éve működő és számos sikert aratott csoport a Valahol Európában című musical rövidített változatát adta elő. Az előadásból kitűnt, hogy van tapasztalatuk a színpadon, és megértették a darab üzenetét. Harmadikként a szilágycsehi Berekenye csoport Cziczó Attila Fém című egyfelvonásosát mutatta be, amelyet Bessenyei István rendezett és Bessenyei Gedő István dramaturg dolgozott át. A történet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiataloknak a kordivatokhoz való alkalmazkodása könnyen elronthatja az életüket, melynek következményeit majd azok gyerekei kell hogy viseljék. A karrierre, sikerre vágyó szülők rossz példát mutatnak gyerekeiknek, a gyerek nem ismeri meg a szeretet érzését, nem ismeri meg, hogy milyen a valódi családi élet, és amikor felnőtté válik, nem akar családot alapítani, nem akar gyereket vállalni.

Mindhárom előadást telt házas terem várta.Tóth-Páll Miklós zárszóként megjegyezte, hogy örül annak, hogy A Magyar Kultúra Hete programjának mottója a szeretet volt, mert sohasem volt még ennyire éhes az emberiség a szeretetre, mint napjainkban.

Délután Kölcsey Ferenc mellszobrának megkoszorúzásával folytatódott az eseménysorozat a Láncos-templom udvarán: szatmárnémeti magyar középiskolák, valamint civil szervezetek és politikai pártok helyezték el koszorúikat. Öt órától a Játékszínben Schwajda György Himnusz című egyfelvonásosát láthatta a közönség.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...