Digitális analfabéták vagyunk
Utoljára módositva: 2018-09-19 14:58:27

A felnőtt lakosság nagy része digitális analfabéta — legalábbis az Eurostat adatai szerint. A lakosság háromnegyede nem ért a számítógépekhez, több mint negyedük sosem került internet közelébe.

Ma már a legtöbben el sem tudnánk képzelni az életünket számítógépek és internet nélkül, annyira megszokottá vált. Sokunknak a világháló lett a kapcsolattartás és információszerzés elsődleges színtere, rengeteg szakmában elengedhetetlen munkaeszközzé vált, de ezernyi más dologra is használjuk — interneten hallgatunk zenét, nézünk filmet, olvassuk a számunkra érdekes híreket, cikkeket.

Az Eurostat legfrissebb adatai alapján azonban ezzel sokan mégsincsenek így: a romániai felnőtt lakosság majdnem háromnegyede ugyanis nem rendelkezik megfelelő számítógépes kompetenciákkal, 30 százalékuk pedig még sosem böngészett a világhálón. A statisztika szerint az elmúlt évben a romániai lakosság 16 százaléka vásárolt online, ezzel pedig jócskán le vagyunk maradva Svédország (81 százalék), Spanyolország (50 százalék) vagy éppen Görögország (32 százalék) mögött.

„Az elmúlt években nem történt nagy előrelépés a digitális tudás fejlesztése terén, hiszen 2015-ben például csak a lakosság 9 százaléka keresett az interneten közérdekű információkat, és 5 százalék töltött le online dokumentumokat és űrlapokat az állami hivatalok honlapjairól. A digitális kompetenciák fejlesztése pedig segíthetne a gazdasági, szociális és kulturális kirekesztés veszélyének csökkentésében” — hangsúlyozza a statisztika kapcsán a versenyképességet monitorizáló kezdeményezés (INACO) is. Arra is emlékeztetnek, hogy bár Románia több ízben is próbálta visszaszorítani a jelenséget, és támogatni az informatizálást, ezek a kezdeményezések nem jártak sikerrel. Elég csak a pár évvel ezelőtti hatalmas, három minisztériumot — belügyi, távközlési és oktatási — is érintő informatikai korrupciós botrányra gondolni, amelynek során több miniszter is csúszópénz ellenében előnyben részesített bizonyos cégeket az általuk vezetett tárcák számítástechnikai közbeszerzéseinél.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...