Díjazták a szatmári szerzőket
Utoljára módositva: 2014-03-04 09:03:50

Tizenötödik alkalommal tartották meg tegnap a Szatmári Kiadói Év elnevezésű rendezvényt. A Filharmóniában a szatmári szerzők elmúlt évben megjelent szellemi termékeit díjazták.

 

A Szatmári Kiadói Év 2013 elnevezésű rendezvényt tegnap tartották meg a szatmárnémeti Filharmóniában. A házigazda szerepében a Szatmár Megyei Könyvtár megbízott igazgatója, Lacrima Istrăuan köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy az elmúlt esztendőben szatmári szerzőktől kétszáz könyv, 64 sorozatkiadvány és négy audiovizuális kiadvány jelent meg. Az igazgatónő kihangsúlyozta, hogy idén immár 15. alkalommal került megrendezésre a Szatmári Kiadói Év, s mint mondta, megelégedéssel nyugtázza, hogy évről évre egyre több szatmári szerzőtől jelenik meg kiadvány. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke abbeli örömének adott hangot, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is sikerül támogatni a szatmári szerzőket, s a Szatmári Kiadói Év rendezvény terén a folytonosságot megőrizni. „Örülök, hogy alkotóink nem fogytak ki az ihletből, folyamatosan dolgoznak. Ezen munka elismeréseként a Szatmár Megyei Tanács a Megyei Könyvtár és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ közreműködésével támogatja a szerzőket. Az is örömmel tölt el, hogy folyamatosan növekszik a kulturális rendezvények száma, és az azokon részt vevő szatmáriak száma is” — fogalmazott Ştef, majd megnyugtatta a kulturális intézmények vezetőit, hogy megmaradnak a tisztségeikben, hiszen Szatmár megyei viszonylatban a PSD és a PNL együtt folytatja a megkezdett munkát. Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, hogy a Szatmári Kiadói Év immár bejegyzett márkájává vált a megyei könyvtárnak, melyet országos viszonylatban is ismernek. A könyvtár tevékenységének köszönhetően a Szatmár megyei lakosoknak lehetőségük nyílik megismerkedni a szatmári szerzők alkotásaival. A Szatmári Kiadói Év 2013 szervezői egy kiadványt is összeállítottak, melyben a 2013-ban szatmári szerzőktől megjelent alkotásokat sorolják fel. Sajnos, a magyar nyelvű kiadványok tekintetében több pontatlanságot is fel lehet fedezni a jó minőségű kötetben. Emiatt kissé furcsa, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár kapta a Szatmári Alkotói Év elnevezésű kiadványért a különdíjat.

Díjazottak

Sike Lajos: A lopakodó újságíró; Bűcs Lajos: Szamoskrassó – Alternatív monográfia – Szemelvények Szamoskrassó község történelméből;

Bura László: A többszólamúság ösvényein: Nyelvészeti tanulmányok;

Stahl István: Szatmári pengék – Fejezetek a szatmári vívás történetéből; Muhi Sándor: Sarkadi Sándor élete és munkássága; Csirák Csaba: Szatmárnémeti zenei múltjából; Elek György: Az én karácsonyom (Adventtől Karácsonyig); Fényi József: Kényszermunkán a Szovjetunióban; Karácsonyi Károly teljes munkásságáért; In memoriam elismerés: Gúzs Imre, Olar Iulia, Tarța Vasile.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...