Díjazták a szatmári szerzőket
Utoljára módositva: 2014-03-04 09:03:50

Tizenötödik alkalommal tartották meg tegnap a Szatmári Kiadói Év elnevezésű rendezvényt. A Filharmóniában a szatmári szerzők elmúlt évben megjelent szellemi termékeit díjazták.

 

A Szatmári Kiadói Év 2013 elnevezésű rendezvényt tegnap tartották meg a szatmárnémeti Filharmóniában. A házigazda szerepében a Szatmár Megyei Könyvtár megbízott igazgatója, Lacrima Istrăuan köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy az elmúlt esztendőben szatmári szerzőktől kétszáz könyv, 64 sorozatkiadvány és négy audiovizuális kiadvány jelent meg. Az igazgatónő kihangsúlyozta, hogy idén immár 15. alkalommal került megrendezésre a Szatmári Kiadói Év, s mint mondta, megelégedéssel nyugtázza, hogy évről évre egyre több szatmári szerzőtől jelenik meg kiadvány. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke abbeli örömének adott hangot, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is sikerül támogatni a szatmári szerzőket, s a Szatmári Kiadói Év rendezvény terén a folytonosságot megőrizni. „Örülök, hogy alkotóink nem fogytak ki az ihletből, folyamatosan dolgoznak. Ezen munka elismeréseként a Szatmár Megyei Tanács a Megyei Könyvtár és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ közreműködésével támogatja a szerzőket. Az is örömmel tölt el, hogy folyamatosan növekszik a kulturális rendezvények száma, és az azokon részt vevő szatmáriak száma is” — fogalmazott Ştef, majd megnyugtatta a kulturális intézmények vezetőit, hogy megmaradnak a tisztségeikben, hiszen Szatmár megyei viszonylatban a PSD és a PNL együtt folytatja a megkezdett munkát. Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, hogy a Szatmári Kiadói Év immár bejegyzett márkájává vált a megyei könyvtárnak, melyet országos viszonylatban is ismernek. A könyvtár tevékenységének köszönhetően a Szatmár megyei lakosoknak lehetőségük nyílik megismerkedni a szatmári szerzők alkotásaival. A Szatmári Kiadói Év 2013 szervezői egy kiadványt is összeállítottak, melyben a 2013-ban szatmári szerzőktől megjelent alkotásokat sorolják fel. Sajnos, a magyar nyelvű kiadványok tekintetében több pontatlanságot is fel lehet fedezni a jó minőségű kötetben. Emiatt kissé furcsa, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár kapta a Szatmári Alkotói Év elnevezésű kiadványért a különdíjat.

Díjazottak

Sike Lajos: A lopakodó újságíró; Bűcs Lajos: Szamoskrassó – Alternatív monográfia – Szemelvények Szamoskrassó község történelméből;

Bura László: A többszólamúság ösvényein: Nyelvészeti tanulmányok;

Stahl István: Szatmári pengék – Fejezetek a szatmári vívás történetéből; Muhi Sándor: Sarkadi Sándor élete és munkássága; Csirák Csaba: Szatmárnémeti zenei múltjából; Elek György: Az én karácsonyom (Adventtől Karácsonyig); Fényi József: Kényszermunkán a Szovjetunióban; Karácsonyi Károly teljes munkásságáért; In memoriam elismerés: Gúzs Imre, Olar Iulia, Tarța Vasile.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...