Díjazták a szatmári szerzőket
Utoljára módositva: 2014-03-04 09:03:50

Tizenötödik alkalommal tartották meg tegnap a Szatmári Kiadói Év elnevezésű rendezvényt. A Filharmóniában a szatmári szerzők elmúlt évben megjelent szellemi termékeit díjazták.

 

A Szatmári Kiadói Év 2013 elnevezésű rendezvényt tegnap tartották meg a szatmárnémeti Filharmóniában. A házigazda szerepében a Szatmár Megyei Könyvtár megbízott igazgatója, Lacrima Istrăuan köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy az elmúlt esztendőben szatmári szerzőktől kétszáz könyv, 64 sorozatkiadvány és négy audiovizuális kiadvány jelent meg. Az igazgatónő kihangsúlyozta, hogy idén immár 15. alkalommal került megrendezésre a Szatmári Kiadói Év, s mint mondta, megelégedéssel nyugtázza, hogy évről évre egyre több szatmári szerzőtől jelenik meg kiadvány. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke abbeli örömének adott hangot, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is sikerül támogatni a szatmári szerzőket, s a Szatmári Kiadói Év rendezvény terén a folytonosságot megőrizni. „Örülök, hogy alkotóink nem fogytak ki az ihletből, folyamatosan dolgoznak. Ezen munka elismeréseként a Szatmár Megyei Tanács a Megyei Könyvtár és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ közreműködésével támogatja a szerzőket. Az is örömmel tölt el, hogy folyamatosan növekszik a kulturális rendezvények száma, és az azokon részt vevő szatmáriak száma is” — fogalmazott Ştef, majd megnyugtatta a kulturális intézmények vezetőit, hogy megmaradnak a tisztségeikben, hiszen Szatmár megyei viszonylatban a PSD és a PNL együtt folytatja a megkezdett munkát. Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, hogy a Szatmári Kiadói Év immár bejegyzett márkájává vált a megyei könyvtárnak, melyet országos viszonylatban is ismernek. A könyvtár tevékenységének köszönhetően a Szatmár megyei lakosoknak lehetőségük nyílik megismerkedni a szatmári szerzők alkotásaival. A Szatmári Kiadói Év 2013 szervezői egy kiadványt is összeállítottak, melyben a 2013-ban szatmári szerzőktől megjelent alkotásokat sorolják fel. Sajnos, a magyar nyelvű kiadványok tekintetében több pontatlanságot is fel lehet fedezni a jó minőségű kötetben. Emiatt kissé furcsa, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár kapta a Szatmári Alkotói Év elnevezésű kiadványért a különdíjat.

Díjazottak

Sike Lajos: A lopakodó újságíró; Bűcs Lajos: Szamoskrassó – Alternatív monográfia – Szemelvények Szamoskrassó község történelméből;

Bura László: A többszólamúság ösvényein: Nyelvészeti tanulmányok;

Stahl István: Szatmári pengék – Fejezetek a szatmári vívás történetéből; Muhi Sándor: Sarkadi Sándor élete és munkássága; Csirák Csaba: Szatmárnémeti zenei múltjából; Elek György: Az én karácsonyom (Adventtől Karácsonyig); Fényi József: Kényszermunkán a Szovjetunióban; Karácsonyi Károly teljes munkásságáért; In memoriam elismerés: Gúzs Imre, Olar Iulia, Tarța Vasile.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...