Díjazták Kovács-Széles Andreát
Utoljára módositva: 2014-04-23 10:42:35

Kitárt világ című novellájával második díjat nyert Kovács-Széles Andrea magyargéresi tanítónő az Irodalmi Jelen által meghirdetett „Az ember fáj a Földnek” című pályázaton.

 

Kovács-Széles Andrea

Az Irodalmi Jelen szerkesztősége és kiadója Az ember fáj a Földnek címmel hirdetett tematikus pályázatot. Az ember és természet egysége megbomlott. Hogy ez az állapot, melyet a közvetlen tapasztaláson kívül számos tudományos vizsgálat is alátámaszt, végleges és végzetes-e, és hogy a folyamatok mennyiben és miként fordíthatók vissza, arról a közéletben kiterjedt polémia zajlik. A pályázat kiírása nem arra irányult, hogy ebben a politikai-gazdasági érdekvitában állást foglaljanak, de hisznek benne, hogy az irodalom, a művészet a maga tradicionális és újszerű eszközeivel képes a krízis lényegének megragadására, összetevőinek feltárására, a leküzdéséhez szükséges szellemi és érzelmi energiák összpontosítására — szól a pályázati kiírás szövege.

Értékelés

 

— Tematikus pályázatot hirdetni alkotó emberek számára kockázatos vállalkozás — hangzott el a díjátadón. — Legkivált akkor, ha a téma az élet valamely átfogó jelenségére utal. Hiszen az egyén óvó gesztusa természetesen terjed ki az egész emberiség felé, a műalkotásban azonban a művész kizárólag egyetlen megragadható rész megformálására képes. Abban a „partikularitásban” kell annyi erőt, színt, hangzást, rendet összesűríteni, hogy az olvasó, a szemlélő maga tudja a mű „kicsinységét” az egész nagysága felé kiterjeszteni.

Vörösmarty Az emberek című versének utolsó szakaszából származik „Az ember fáj a Földnek” idézet. Abból a költeményből, amelyet nemcsak a szabadságharc, hanem egy világrend, az egész világkép összeomlása szakított ki a legnagyobb magyar — és európai — romantikusból. Mégis: mintha sebzetten is kőtömbökből faragta volna. Oszlopot állít a veszteségnek, a vereségnek, a bűnnek — a nincsnek.

Az Irodalmi Jelen kiadója, szerkesztői, munkatársai talán remélték, de nem hitték, hogy a pályázat hatására ugyanezt a regisztert hallják majd megszólalni, a szó mégoly átvitt értelmében is. Hiszen az a világrend Vörösmartyval s a romantika világképével együtt már összeomlott. De abban bíztak, hogy láthatják az embert a partikularitásából kitörni, és elmozdulni az egyetemes felé. És azt is remélték, hogy az egész felett uralkodni akaró Ember megmutatja magát valódi nagyságában: a belátásban.

 

A díjazott novella

 

Kovács-Széles Andrea Kitárt világ című novellája az emberi felelősség problémakörét állította a középpontba. A bűn és bűnhődés archaikus kérdésének aktualizálása — létezik-e következmények nélkül elkövethető vétség — mellett gyakran olvastunk elrettentő példákat elbeszélő történeteket. Az alapvető nehézséget épp ennek a példázatosságnak az elhagyása, a didaktikus, tanító, intő hangütés elkerülése jelentette a pályaművek íróinak. Nem véletlenül, hiszen a téma pontosan ezt hívja elő könnyen, az alkotói invenció és egyediség épp ennek a meghaladásában mutatkozik meg — olvashatjuk a díjazást indokló méltatásban.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...