Díjözön a színészeknek
Utoljára módositva: 2013-07-01 11:36:00

Szombaton a Harag György Társulat évadzáró gáláján átadták a közönség- és a szakmai díjakat a művészeknek. A pénzjutalom nagy részét mecénások ajánlottak fel a Proscenium Alapítványnak.

 

A közönség szavazatai alapján az évad legjobb epizódszínésznője Rappert–Vencz Stella, a legjobb epizódszínésze Péter Attila Zsolt, a legjobb komikus színésznője Gál Ágnes lett. A legjobb komikus színész Nagy Orbán, a legjobb drámai színésznő Lőrincz Ágnes, a legjobb drámai színész István István. A háttérszemélyzet közül idős Dorogi András fővilágosítót, a fénytár vezetőjét díjazták. A Művészeti Tanács döntése alapján a most megalapított Baranyai Zoltán emlékdíjat, mellyel az évad legjobb pályakezdőjét tüntetik ki, ezúttal Kányádi Szilárd kapta, a díj felajánlója a Baranyai család. Idős Baranyai Zoltán sokáig volt a színház mellett működő Proscenium Alapítvány gazdasági tanácsadója, ő hozta létre a Kiwanis–díjat, amit mindig kezdő színészeknek ítéltek oda. Az évad legkiemelkedőbb női alakításaiért járó nívódíjat Sándor Anna, az évad legkiemelkedőbb férfi alakításaiért járó nívódíjat István István kapta. A szakmai nagydíjakat a Művészeti Tanács döntése alapján ítélték oda. Az Ács Alajos–díjat Rappert–Vencz Stella (a díj felajánlója a Poszet Kft.), a Harag György–díjat Nagy Orbán (a díj felajánlója az Autonet Import Rt.) vehette át.

Évadzáró gála

A színházak számára két lehetőség adódik arra, hogy évadzáró gálát szervezzenek: megtehetik, hogy az évadban előadott daraboknak elkészítik a paródiáját, vagy — amit ezúttal alkalmazott Bessenyei István rendező és Bessenyei Gedő István dramaturg — egy dalokból, táncokból, versekből, rövid prózákból összeállított egyveleget szerkesztenek. A szombati gálára minden színész jelentkezett egy műsorszámajánlattal, és amennyiben az belefért a rendező elképzelésébe, azzal a műsorszámmal lépett fel a gálán. Az évadzáró gála nem igazán színházi műfaj, annak összeállításakor is kapnak a színészek rendezői instrukciókat, de sokkal nagyobb a színészi szabadság, mert minden színész a maga jelenetéért felelős. A szombati gálát éppen ezért előadói estnek is tekinthették a nézők, varieté jellegű volt, ahol a jeleneteket a konferálás kötötte össze. Az előadás gördülékeny volt, a műfajok folyamatosan váltották egymást, így nem vált monotonná. Volt monológ, vers, néptánc és népdal, klasszikus és modern könnyűzene, operett– és musical részlet, de nem hiányzott a rockopera sem, elégtétel volt ez a színészek és a közönség számára is.

 

A művészszínház felé

Az elmúlt években nagyon fontos fordulat zajlott le a színházban, egy nagyon erős művészszínházi profil alakult ki, egy elkötelezettség a minőség mellett — nyilatkozta lapunknak Bessenyei Gedő István dramaturg, a PR-osztály vezetője. Amikor egy ilyen fordulat zajlik, önkéntelen hátulütője lehet, hogy az ember a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntheti. Hogy ez ne történjen meg, a színház vezetősége arra törekedett több szinten is, hogy őrizze meg azokat a hagyományokat, amelyekhez a közönség ragaszkodik. Annak ellenére, hogy a Harag György Társulat egy elkötelezett művészszínházi profilt szeretne tovább alakítani, van néhány nagyon fontos dolog, ami gesztus a közönség felé, amiről nem lehet lemondani, ilyen a szilveszteri bohózat és az évadzáró gála, amit nagyon hiányolt a szatmári közönség az elmúlt évadban. Az, hogy kikerült a műsortervből, nem volt egy szándék, hanem mindenki számára ismert problémák folytán nem sikerült ezt összehozni. A gála nagyon fontos a közönség számára, hiszen az előadás végén, amikor a színészek levonulnak a színpadról, zsíros kenyérrel és borral kínálják a közönséget és van lehetőség beszélgetni kedvenc színészeikkel.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...