Díjözön a színészeknek
Utoljára módositva: 2013-07-01 11:36:00

Szombaton a Harag György Társulat évadzáró gáláján átadták a közönség- és a szakmai díjakat a művészeknek. A pénzjutalom nagy részét mecénások ajánlottak fel a Proscenium Alapítványnak.

 

A közönség szavazatai alapján az évad legjobb epizódszínésznője Rappert–Vencz Stella, a legjobb epizódszínésze Péter Attila Zsolt, a legjobb komikus színésznője Gál Ágnes lett. A legjobb komikus színész Nagy Orbán, a legjobb drámai színésznő Lőrincz Ágnes, a legjobb drámai színész István István. A háttérszemélyzet közül idős Dorogi András fővilágosítót, a fénytár vezetőjét díjazták. A Művészeti Tanács döntése alapján a most megalapított Baranyai Zoltán emlékdíjat, mellyel az évad legjobb pályakezdőjét tüntetik ki, ezúttal Kányádi Szilárd kapta, a díj felajánlója a Baranyai család. Idős Baranyai Zoltán sokáig volt a színház mellett működő Proscenium Alapítvány gazdasági tanácsadója, ő hozta létre a Kiwanis–díjat, amit mindig kezdő színészeknek ítéltek oda. Az évad legkiemelkedőbb női alakításaiért járó nívódíjat Sándor Anna, az évad legkiemelkedőbb férfi alakításaiért járó nívódíjat István István kapta. A szakmai nagydíjakat a Művészeti Tanács döntése alapján ítélték oda. Az Ács Alajos–díjat Rappert–Vencz Stella (a díj felajánlója a Poszet Kft.), a Harag György–díjat Nagy Orbán (a díj felajánlója az Autonet Import Rt.) vehette át.

Évadzáró gála

A színházak számára két lehetőség adódik arra, hogy évadzáró gálát szervezzenek: megtehetik, hogy az évadban előadott daraboknak elkészítik a paródiáját, vagy — amit ezúttal alkalmazott Bessenyei István rendező és Bessenyei Gedő István dramaturg — egy dalokból, táncokból, versekből, rövid prózákból összeállított egyveleget szerkesztenek. A szombati gálára minden színész jelentkezett egy műsorszámajánlattal, és amennyiben az belefért a rendező elképzelésébe, azzal a műsorszámmal lépett fel a gálán. Az évadzáró gála nem igazán színházi műfaj, annak összeállításakor is kapnak a színészek rendezői instrukciókat, de sokkal nagyobb a színészi szabadság, mert minden színész a maga jelenetéért felelős. A szombati gálát éppen ezért előadói estnek is tekinthették a nézők, varieté jellegű volt, ahol a jeleneteket a konferálás kötötte össze. Az előadás gördülékeny volt, a műfajok folyamatosan váltották egymást, így nem vált monotonná. Volt monológ, vers, néptánc és népdal, klasszikus és modern könnyűzene, operett– és musical részlet, de nem hiányzott a rockopera sem, elégtétel volt ez a színészek és a közönség számára is.

 

A művészszínház felé

Az elmúlt években nagyon fontos fordulat zajlott le a színházban, egy nagyon erős művészszínházi profil alakult ki, egy elkötelezettség a minőség mellett — nyilatkozta lapunknak Bessenyei Gedő István dramaturg, a PR-osztály vezetője. Amikor egy ilyen fordulat zajlik, önkéntelen hátulütője lehet, hogy az ember a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntheti. Hogy ez ne történjen meg, a színház vezetősége arra törekedett több szinten is, hogy őrizze meg azokat a hagyományokat, amelyekhez a közönség ragaszkodik. Annak ellenére, hogy a Harag György Társulat egy elkötelezett művészszínházi profilt szeretne tovább alakítani, van néhány nagyon fontos dolog, ami gesztus a közönség felé, amiről nem lehet lemondani, ilyen a szilveszteri bohózat és az évadzáró gála, amit nagyon hiányolt a szatmári közönség az elmúlt évadban. Az, hogy kikerült a műsortervből, nem volt egy szándék, hanem mindenki számára ismert problémák folytán nem sikerült ezt összehozni. A gála nagyon fontos a közönség számára, hiszen az előadás végén, amikor a színészek levonulnak a színpadról, zsíros kenyérrel és borral kínálják a közönséget és van lehetőség beszélgetni kedvenc színészeikkel.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...