Díszpolgári cím Helmut Bernernek
Utoljára módositva: 2013-12-17 08:54:45

Hátfőn a Sváb Házban átadták a Szatmárnémeti díszpolgári címet igazoló oklevelet Helmut Bernernek, a Németországban élő Szatmári Svábok Egyesülete elnökének.

 

Johann Forsteinheizler, Helmut Berner és Dorel Coica

A résztvevőket Johann Forsteinheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke köszöntötte, majd Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere felolvasta azt a tanácsi határozatot, mely az elismerés odaítéléséről szól.

Helmut Berner Szokondon született, harminc éve települt át Németországba, ahol azzal a szándékkal alapította meg az ott élő Szatmári Svábok Egyesületét, hogy azok segítsék az ittenieket. Ez a szándék nem volt hiábavaló, hiszen nem csak személyek és áttelepült svábok által irányított cégek nyújtottak segítséget az itt maradtaknak, hanem Berner felvette a kapcsolatot a német kormány különböző intézményeivel és kormányszintű támogatásokat is kieszközölt. Sikerült támogatni magánszemélyeket, sikerült létrehozni olyan kisvállalkozásokat, amelyek német segítséggel indultak be, de azok mára magánkézben vannak és jól működnek. Azt is elmondhatjuk, hogy Szatmár megyében több olyan német cég működik, amelyek több ezer embernek biztosítanak munkahelyet és megélhetést. Amit külön ki kell emelni: ezek a cégek termelnek, nem csupán kereskedéssel foglalkoznak, mint nagyon sok nyugati tőkével működő vállalkozás.

 

Hozzászólások

 

Helmut Berner elmondta, hogy a szatmári svábok gyökerei messze nyúlnak, de ma már itt van az otthonuk. Több mint háromszáz éves ittlétük során hozzájárultak a megye gazdasági életének a fellendítéséhez, kultúrájukkal pedig színesebbé tették a helyi kultúrát. A szatmári svábok beilleszkedtek a helyi közösségekbe, munkájukkal kiérdemelték a helyi lakosság elismerését és bizalmát. Berner arra kérte a város és a megye vezetőit, hogy úgy kezeljék ezt a kisebbséget, mint egyenrangú lakókat.

A továbbiakban intézményvezetők köszöntötték Bernert, Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy Helmut Berner a várostól kapta az elismerést, de a megye is sokat köszönhet neki, mert számtalan település fejlődését segítette.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...