Díszpolgári cím Helmut Bernernek
Utoljára módositva: 2013-12-17 08:54:45

Hátfőn a Sváb Házban átadták a Szatmárnémeti díszpolgári címet igazoló oklevelet Helmut Bernernek, a Németországban élő Szatmári Svábok Egyesülete elnökének.

 

Johann Forsteinheizler, Helmut Berner és Dorel Coica

A résztvevőket Johann Forsteinheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke köszöntötte, majd Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere felolvasta azt a tanácsi határozatot, mely az elismerés odaítéléséről szól.

Helmut Berner Szokondon született, harminc éve települt át Németországba, ahol azzal a szándékkal alapította meg az ott élő Szatmári Svábok Egyesületét, hogy azok segítsék az ittenieket. Ez a szándék nem volt hiábavaló, hiszen nem csak személyek és áttelepült svábok által irányított cégek nyújtottak segítséget az itt maradtaknak, hanem Berner felvette a kapcsolatot a német kormány különböző intézményeivel és kormányszintű támogatásokat is kieszközölt. Sikerült támogatni magánszemélyeket, sikerült létrehozni olyan kisvállalkozásokat, amelyek német segítséggel indultak be, de azok mára magánkézben vannak és jól működnek. Azt is elmondhatjuk, hogy Szatmár megyében több olyan német cég működik, amelyek több ezer embernek biztosítanak munkahelyet és megélhetést. Amit külön ki kell emelni: ezek a cégek termelnek, nem csupán kereskedéssel foglalkoznak, mint nagyon sok nyugati tőkével működő vállalkozás.

 

Hozzászólások

 

Helmut Berner elmondta, hogy a szatmári svábok gyökerei messze nyúlnak, de ma már itt van az otthonuk. Több mint háromszáz éves ittlétük során hozzájárultak a megye gazdasági életének a fellendítéséhez, kultúrájukkal pedig színesebbé tették a helyi kultúrát. A szatmári svábok beilleszkedtek a helyi közösségekbe, munkájukkal kiérdemelték a helyi lakosság elismerését és bizalmát. Berner arra kérte a város és a megye vezetőit, hogy úgy kezeljék ezt a kisebbséget, mint egyenrangú lakókat.

A továbbiakban intézményvezetők köszöntötték Bernert, Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy Helmut Berner a várostól kapta az elismerést, de a megye is sokat köszönhet neki, mert számtalan település fejlődését segítette.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...