Díszpolgári cím Helmut Bernernek
Utoljára módositva: 2013-12-17 08:54:45

Hátfőn a Sváb Házban átadták a Szatmárnémeti díszpolgári címet igazoló oklevelet Helmut Bernernek, a Németországban élő Szatmári Svábok Egyesülete elnökének.

 

Johann Forsteinheizler, Helmut Berner és Dorel Coica

A résztvevőket Johann Forsteinheizler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke köszöntötte, majd Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere felolvasta azt a tanácsi határozatot, mely az elismerés odaítéléséről szól.

Helmut Berner Szokondon született, harminc éve települt át Németországba, ahol azzal a szándékkal alapította meg az ott élő Szatmári Svábok Egyesületét, hogy azok segítsék az ittenieket. Ez a szándék nem volt hiábavaló, hiszen nem csak személyek és áttelepült svábok által irányított cégek nyújtottak segítséget az itt maradtaknak, hanem Berner felvette a kapcsolatot a német kormány különböző intézményeivel és kormányszintű támogatásokat is kieszközölt. Sikerült támogatni magánszemélyeket, sikerült létrehozni olyan kisvállalkozásokat, amelyek német segítséggel indultak be, de azok mára magánkézben vannak és jól működnek. Azt is elmondhatjuk, hogy Szatmár megyében több olyan német cég működik, amelyek több ezer embernek biztosítanak munkahelyet és megélhetést. Amit külön ki kell emelni: ezek a cégek termelnek, nem csupán kereskedéssel foglalkoznak, mint nagyon sok nyugati tőkével működő vállalkozás.

 

Hozzászólások

 

Helmut Berner elmondta, hogy a szatmári svábok gyökerei messze nyúlnak, de ma már itt van az otthonuk. Több mint háromszáz éves ittlétük során hozzájárultak a megye gazdasági életének a fellendítéséhez, kultúrájukkal pedig színesebbé tették a helyi kultúrát. A szatmári svábok beilleszkedtek a helyi közösségekbe, munkájukkal kiérdemelték a helyi lakosság elismerését és bizalmát. Berner arra kérte a város és a megye vezetőit, hogy úgy kezeljék ezt a kisebbséget, mint egyenrangú lakókat.

A továbbiakban intézményvezetők köszöntötték Bernert, Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy Helmut Berner a várostól kapta az elismerést, de a megye is sokat köszönhet neki, mert számtalan település fejlődését segítette.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...