Dobbantót kínál a Hans Lindner Alapítvány
Utoljára módositva: 2018-09-13 13:17:31

Új programmal áll elő az idei évtől a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány, amelynek Dobbantó — szállás és annál is több című programja elsősorban olyan pályakezdőknek, fiatal házaspároknak, de leginkább fejlődni vágyó fiataloknak szól, akik itthon szeretnének boldogulni.

Újabb tervvel állt elő a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány, a Fit for life projekthez hasonló módon továbbra is a tanulni, fejlődni és idehaza dolgozni vágyó fiatalok lehetőségeit helyezték előtérbe: a Dobbantó címmel meghirdetett projekt révén nem csak a tanulásban és fejlődésben nyújtana lehetőséget az alapítvány az arra érdemeseknek, hanem szálláslehetőséggel is szolgálna számukra tanulmányaik vagy a pályakezdő éveik alatti munkavégzés során.

Koczinger Tibor, az alapítvány elnöke és Boros Beáta projektfelelős elmondták szerkesztőségünknek, hogy egy felújítás alatt álló ingatlant készülnek fiatalok rendelkezésére bocsátani október 1-jétől, amely a szállás mellett további fejlődési lehetőséget is biztosít a bentlakók számára.

„Nem egyszerűen albérletről vagy bentlakásról van szó, és nem is egy meghatározott korcsoportnak szól mindez, hanem olyan fiataloknak való segítségnyújtásról beszélünk, akik valamilyen képzésen vesznek részt, vagy nemrég álltak munkába. Lehetnek fiúk, lányok vagy akár házaspárok is” — fogalmazták meg céljaikat.

Elmondták, hogy jó, ha a jelentkező fiatalok részt vesznek valamilyen képzésen, de akár az alapítvány által kínált lehetőségeket is igénybe vehetik a további képzésük és tapasztalatgyűjtés irányába való indulás érdekében. „Ha a jelentkező már dolgozik, de szeretné bővíteni például idegennyelv- vagy számítógépes ismereteit, netán egyéb területen fejlődne, ebben is számíthat az alapítvány segítségére. Az alapítvány igen széles kapcsolati hálózattal rendelkezik, így nemcsak a fiataloknak, hanem a partnereknek is segítség, ha az érdeklődő pályakezdőket irányítunk hozzájuk” — magyarázta Koczinger Tibor.

Az alapítvány projektjének filozófiája arra összepontosít, hogy a helyi fiataloknak legyen kedvük itthon maradni, ahol lehetőségük nyílik kibontakozni, beteljesíteni álmaikat és vágyaikat.

A Hans Lindner Alapítvány Dobbantó című projektjét a Szigetlankán indítja el, abban az épületben, amelyet 20 évvel ezelőtt építettek, most pedig a Lindner család jóvoltából sikerül felújítani.

„A Szigetlanka utca 33. szám alatti ingatlanunkban összesen 3 lakás és egy közösségi rész található. A lakások albérletként szolgálnak majd olyan diákoknak, fiataloknak, fiatal házasoknak, akik tanulnak, dolgoznak, először állnak munkába, törekvők, és képesek gondoskodni önmagukról” — fogalmaztak a projekt vezetői, akik hozzátették azt is, hogy a ház lakóinak vállalniuk kell majd az önállóságot, lehetőség lesz főzésre, mosásra, takarításra, de el kell majd végezniük az esetlegesen felmerülő apróbb javításokat is.

A házhoz zöldövezet is tartozik, ahol a lehetőségek egész tárháza áll majd a jövőben ott lakók előtt.

Ezzel az alapítvány bővíti is szolgáltatásait, hiszen a Dsida Jenő utcában működő, kézművesmesterségeket népszerűsítő műhely mellett a Dobbantó programnak otthont adó ingatlan a háztáji teendők révén segíti majd a programban résztvevők tapasztalatszerzését. A lakóknak lehetőségük adódik arra, hogy megtapasztalják egy gazda számára mindennapi, de mégis sokak által alig ismert tevékenységeket, mint a főzés és befőzés, valamint a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás folyamatait. „Megtanítjuk gazdálkodni a fiatalokat, ugyanis úgy gondoljuk, hogy ez hiányzik az életükből. A szigetlankai ház e két projekt találkozása is lesz” — tette hozzá Koczinger Tibor.

Kérdésünkre, hogy kik jelentkezhetnek, elmondták: líceumi, posztliceális képzésben vagy szakképzésben részt vevő diákok, pályakezdő, gyakorlatozó vagy dolgozó fiatalok, fiatal házaspárok, önmagukról gondoskodó, törekvő diákok, egyetemisták, akik fontosnak tartják a tapasztalatgyűjtést és a fejlődést, 2–4 fős, csoportos lakóközösséget alkotó diákok, fiatalok.

Az alapítvány ingatlana három összkomfortos lakást ajánl új, 2–3 ágyas szobákkal, főzési és mosási lehetőséggel, minden lakáshoz független víz-, gáz- és villanyórával. Első ízben egy évre lehet jelentkezni, de akár 3 évre is meghosszabbítható ez, amennyiben bizonyított a vállalt fejlődés.

Jelentkezni szeptember 20-áig lehet, a lakóotthon megnyitása pedig október 1-jétől várható.

A lakóotthonba való felvétel pályázat és személyes beszélgetés alapján történik. A pályázati űrlap megtalálható az alapítvány székhelyén, a Ceahlăului utca 38. szám alatt. Az albérleti szerződés feltételeiről a személyes beszélgetés alapján egyeznek meg a felek.

Érdeklődni a helyszínen vagy a Hans Lindner Alapítvány 0261–715136-os telefonszámán lehet.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...