Dobkoncerttel zárult a tanév
Utoljára módositva: 2019-06-17 21:13:28

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Barátság Házába járó gyermekek számára hagyománnyá vált, hogy dobkoncerttel búcsúztatják a tanévet és köszöntik a nyári vakáció kezdetét.

Így történt ez most is. Péntek délután az intézményt látogató iskolások családtagjaik kíséretében vettek részt az év egyik legizgalmasabb eseményén, a tanévzáró dobkoncerten.

A Caritas szatmárnémeti gyermekintézményében 7 évvel ezelőtt kezdődött el a doboktatás. A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia dobművésze, Didi Péter heti három alkalommal jár a Barátság Házába, hogy a dobolás iránt érdeklődő gyermekeket oktassa. A 2018/2019-es tanévben tizenkét diák vett részt az órákon, akik a pénteki esemény keretében társaiknak, szüleiknek, testvéreiknek is megmutatták, mi mindent sajátítottak el az elmúlt év folyamán. A gyerekek előbb szólóban bizonyítottak, majd közös produkciót adtak elő. A közönség előtt való dobolás izgalma mindegyik fellépőn észrevehető volt, viszont társaik bátorító szavai segítettek túllépni a kezdeti lámpalázon, és a legjobbat kihozni magukból.

A Barátság Házába járó gyerekek többféle dobon is megtanulhatnak játszani: a hagyományos dobfelszerelés mellett darbukán, afrikai kongán, rototomon vagy akár bongoszon. Ilyen módon lehetőségük van felfedezni azt a hangszert, amely a legjobban illik egyéniségükhöz, temperamentumukhoz. Gyakran fordulnak tanárukhoz azzal a kéréssel, hogy tanítsa meg őket eldobolni valamelyik népszerű slágert, Didi Péter pedig mindig örömmel tesz eleget az ilyen kéréseknek.

Az intézményt vezető Reimer Vanda pszichológus elmondása szerint a Barátság Házába járó gyerekek számára a tanévzáró dobkoncert az év egyik fénypontja. Óriási ösztönző tényező a tudásukat megmutató fellépők számára, hogy mindenki elismeri, ők is jók valamiben, látják erőfeszítéseik eredményét, érzik társaik csodálatát. A koncert révén megélt sikerélmény erőt ad nekik a folytatáshoz, ahhoz, hogy még többet sajátítsanak el, jövőre még összetettebb játékkal szórakoztassák a közönséget. Gyakran előfordul, hogy a koncert révén újabb gyerekek kapnak kedvet a doboláshoz, és a következő tanévtől beiratkoznak az órákra. A szakember véleménye szerint a dobolásnak számos előnye van: fejleszti a személyiséget, javítja az önbecsülést, és egy jövendő zenei karrier alapját is képezheti.

A Barátság Házában a pénteki dobkoncerttel a tanév véget ért, de a zenélés korántsem. Az intézményben ugyanis a nyári vakáció ideje alatt is folytatódnak a dobórák, a szabadidős tevékenységekkel párhuzamosan. A mai nappal kezdődően sok-sok játék, kirándulás várja a központot látogató gyerekeket, hogy megújult erővel kezdjék majd az új tanévet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...