Döcögős felzárkóztatás
Utoljára módositva: 2014-02-25 10:04:33

Ha egy településen minimum 700 roma nemzetiségű lakos él, kérhetnek tanácsadót közösségük számára. 20 tanácsadóra lenne jogosult Szatmár megye, de csak hatan foglalkoznak ezzel.

 

Sok a megoldásra váró probléma a cigányok között

A Szatmár Megyei Kormánybiztosi Hivatalban tegnap délelőtt a megyénkbeli romákat érintő témák kerültek terítékre. Az ülésen jelen volt többek között Eugeniu Avram kormánybiztos, Rozalia Bondrea, a kormánybiztosi hivatal romaügyi tanácsadója, illetve küldöttek azokból a városokból és községekből, amelyekben nagyobb számban élnek romák. Rajtuk kívül a tanfelügyelőség, a csendőrség, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség s a közegészségügyi hatóság is képviseltette magát.

 

Közülük való legyen

 

Mint a munkamegbeszélésen elhangzott, két nagyon fontos téma miatt gyűltek össze a romaügyben érintett felek: egyik a tanácsadásra, az ún. mediátor személyére vonatkozott, másik a romák foglalkoztatására. A tanácsadók feladata lenne többek között egészségügyi, higiéniai tanácsokkal ellátni közösségük tagjait, a családorvosok felé jelezni a ragályos megbetegedéseket, elmagyarázni az oltások szükségességét. Ezenkívül nekik kellene jelezniük a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteket is az illetékesek felé. Ahhoz, hogy valaki a roma közösségben betöltse a tanácsadó szerepét, több kritériumnak kell hogy megfeleljen: cigány származású kell legyen, emellett pontos, kötelességtudó, és természetesen hivatali titkot is tudnia kell tartani. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az illető élvezze annak a cigány közösségnek a bizalmát, amelynek az ügyeit képviselni akarja a különböző fórumokon. Szatmár megyében hat ilyen cigány tanácsadó működik: kettő a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) keretén belül, kettő Erdődön, egy Krasznaterebesen és egy Nagytarnán. Mint elhangzott, Szatmár megyének 20 ilyen posztja van, de érdeklődés hiányában a többségük betöltetlen maradt. Minden olyan cigány közösség kérhet ilyen tanácsadót, ahol legkevesebb 700 cigány él. Ennél a pontnál elhangzott Majtény, Piskolt, Kolcs, Királydaróc neve, de nagyon hiányzik a roma tanácsadó Nagykárolyban és Tasnádon is.

 

Jogos elvárás az alkalmazó részéről

 

A másik égető probléma a cigányok álláshoz való juttatása. A munkaerő-foglalkoztatási ügynökség képviselője felsorolta azokat a szakmákat, melyek az alacsony iskolázottsági szinttel rendelkező cigányok számára is elérhetőek. Például: szobalány, borbély, biztonsági őr, gondozó vagy mezőgazdasági munkaerő. Sőt azt is kihangsúlyozták, hogy egyetlenegy cég sem zárkózik el attól, hogy cigányokat alkalmazzon — de tőlük is fegyelmet, rendes munkát vár el, csakúgy, mint másoktól. A csendőrség képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a belügyi szerveknél külön helyek vannak fenntartva romák számára az altiszti képzésben és a rendőrakadémiákon egyaránt. Mint a kormánybiztos zárszavában megfogalmazta, bízik abban, hogy az ilyen találkozók hozzásegítik a cigányokat ahhoz, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Ehhez viszont tanulni és dolgozni kell — másként változást nem várhat senki.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...