Döcögős felzárkóztatás
Utoljára módositva: 2014-02-25 10:04:33

Ha egy településen minimum 700 roma nemzetiségű lakos él, kérhetnek tanácsadót közösségük számára. 20 tanácsadóra lenne jogosult Szatmár megye, de csak hatan foglalkoznak ezzel.

 

Sok a megoldásra váró probléma a cigányok között

A Szatmár Megyei Kormánybiztosi Hivatalban tegnap délelőtt a megyénkbeli romákat érintő témák kerültek terítékre. Az ülésen jelen volt többek között Eugeniu Avram kormánybiztos, Rozalia Bondrea, a kormánybiztosi hivatal romaügyi tanácsadója, illetve küldöttek azokból a városokból és községekből, amelyekben nagyobb számban élnek romák. Rajtuk kívül a tanfelügyelőség, a csendőrség, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség s a közegészségügyi hatóság is képviseltette magát.

 

Közülük való legyen

 

Mint a munkamegbeszélésen elhangzott, két nagyon fontos téma miatt gyűltek össze a romaügyben érintett felek: egyik a tanácsadásra, az ún. mediátor személyére vonatkozott, másik a romák foglalkoztatására. A tanácsadók feladata lenne többek között egészségügyi, higiéniai tanácsokkal ellátni közösségük tagjait, a családorvosok felé jelezni a ragályos megbetegedéseket, elmagyarázni az oltások szükségességét. Ezenkívül nekik kellene jelezniük a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteket is az illetékesek felé. Ahhoz, hogy valaki a roma közösségben betöltse a tanácsadó szerepét, több kritériumnak kell hogy megfeleljen: cigány származású kell legyen, emellett pontos, kötelességtudó, és természetesen hivatali titkot is tudnia kell tartani. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az illető élvezze annak a cigány közösségnek a bizalmát, amelynek az ügyeit képviselni akarja a különböző fórumokon. Szatmár megyében hat ilyen cigány tanácsadó működik: kettő a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) keretén belül, kettő Erdődön, egy Krasznaterebesen és egy Nagytarnán. Mint elhangzott, Szatmár megyének 20 ilyen posztja van, de érdeklődés hiányában a többségük betöltetlen maradt. Minden olyan cigány közösség kérhet ilyen tanácsadót, ahol legkevesebb 700 cigány él. Ennél a pontnál elhangzott Majtény, Piskolt, Kolcs, Királydaróc neve, de nagyon hiányzik a roma tanácsadó Nagykárolyban és Tasnádon is.

 

Jogos elvárás az alkalmazó részéről

 

A másik égető probléma a cigányok álláshoz való juttatása. A munkaerő-foglalkoztatási ügynökség képviselője felsorolta azokat a szakmákat, melyek az alacsony iskolázottsági szinttel rendelkező cigányok számára is elérhetőek. Például: szobalány, borbély, biztonsági őr, gondozó vagy mezőgazdasági munkaerő. Sőt azt is kihangsúlyozták, hogy egyetlenegy cég sem zárkózik el attól, hogy cigányokat alkalmazzon — de tőlük is fegyelmet, rendes munkát vár el, csakúgy, mint másoktól. A csendőrség képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a belügyi szerveknél külön helyek vannak fenntartva romák számára az altiszti képzésben és a rendőrakadémiákon egyaránt. Mint a kormánybiztos zárszavában megfogalmazta, bízik abban, hogy az ilyen találkozók hozzásegítik a cigányokat ahhoz, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Ehhez viszont tanulni és dolgozni kell — másként változást nem várhat senki.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...