Döcögősen indult a tej-kifli program
Utoljára módositva: 2019-01-15 09:40:40

Négy hónapos késés után tegnap indult be Szatmár megyében a tej-kifli program. Egyelőre csak a tejet/tejterméket kellett volna kapniuk az iskolásoknak, s a szállítmány tegnap meg is érkezett a városi iskolákba, a vidéki iskolákba viszont nem jutott el.

Az idei tanévben hosszas késedelem után veszi kezdetét Szatmár megyében az iskolai tízóraiprogram, tegnap volt az első nap, amikor tejet/tejterméket kellett volna kapniuk a jogosultaknak, de az sok helyre nem jutott el. A programot lebonyolító megyei tanács ígérete szerint január 21-től kiflit/kekszet, valamint almát is kapnak majd a diákok.

Az általunk megkeresett Szatmár megyei vidéki iskolák egyike sem kapta meg tegnap 13 óráig a tejet. Ha később meg is érkezett volna, a diákok közül sokan már nem juthattak volna hozzá, a kisiskolások többsége ugyanis 12–13 órakor hazamegy.

Dobos Csaba, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy hozzájuk még nem érkezett meg a tej, ami szerinte nem nagy probléma, helyette a lehullott hómennyiség nehezítette a vakáció utáni első tanítási napot. Hozzátette, hogy reményei szerint a napokban Mikolába is megérkezik az első tejszállítmány, bár személy szerint a napi egy gyümölcsöt jobb ötletnek tartaná, a többéves tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a tej vagy a kifli sok esetben a kukában köt ki, viszont a gyümölcsöt zömében megeszik a gyerekek.

Hasonló volt a helyzet Mezőfényen, Batizon, Tasnádon, Szamoskrassón és Ombodon is. Ezeken a településeken sem kapták meg a kormányprogram keretében biztosított tízórai felét, a tejet, viszont az eddigi tapasztalatok alapján a tanintézmények vezetői nem is számítottak másra.

Hájer Ottó, az ombodi Soltész János Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az előző években is kellett pár nap, amíg rendszeressé vált a szállítmányozás, várhatóan a napokban a város közelében lévő településre is eljut az első tejadag.

Úgy tűnik, városon jobb a helyzet, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumba, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba, az Aurel Popp Művészeti Líceumba, illetve a 10-es Számú Általános Iskolába is megérkezett tegnap a tej, amit ki is osztottak a diákok körében.

Gnandt Zoltán, a 10-es iskola igazgatója elmondta, hogy tudomása szerint tejet, kiflit, kekszet és almát fognak kapni a diákok, de mindennap mást, így ha megérkezett minden szállítmány, valóban zökkenőmentessé válhat a naponkénti tízórai kiosztása.

Szatmár megyében egyébként 33 759 diák jár iskolába előkészítőtől nyolcadik osztályig, őket kell ellátni napi szinten tízóraival. A gyerekek közül 5-en glutén-, 14-en pedig laktózérzékenyek, számukra laktózmentes tejet és gluténmentes lisztből készült kiflit rendelt a megyei tanács.

Pataki Csaba megyei tanácselnök tegnap szerkesztőségünknek elmondta, hogy idén is technikai malőr miatt késett az iskolások tízóraijának a biztosítása, viszont mivel 2 éves keretszerződést írtak alá, a 2019/2020-as tanévben biztosan nem lesz ilyen probléma.

A szállítmányozással kapcsolatosan Bartha Levente, a megyei tanács tej-kifli programjáért felelős szakember lapunknak elmondta, hogy bár a keretszerződés azonos, 18 különböző szerződés szerint kerülnek kiszállításra a különböző élelmiszerek az iskolákba. Az első 11 szerződés január 14-étől lépett érvénybe, a maradék 7 január 21-től lesz hatályos. „Az, hogy hétfőn nem jutott el a megye minden iskolájához az első szállítmány, kicsit sem meglepő, hiszen egyfelől rengeteg település van, másfelől az útviszonyok sem teszik lehetővé, hogy a kiszállító cég egyetlen nap alatt a megye minden pontjára eljusson. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a program ne indult volna be rendes ütemében, és a héten ne kapnának mindenütt tejet, a jövőben pedig további élelmiszereket a diákok” — magyarázta a program koordinátora.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...