Döcögősen indult a tej-kifli program
Utoljára módositva: 2019-01-15 09:40:40

Négy hónapos késés után tegnap indult be Szatmár megyében a tej-kifli program. Egyelőre csak a tejet/tejterméket kellett volna kapniuk az iskolásoknak, s a szállítmány tegnap meg is érkezett a városi iskolákba, a vidéki iskolákba viszont nem jutott el.

Az idei tanévben hosszas késedelem után veszi kezdetét Szatmár megyében az iskolai tízóraiprogram, tegnap volt az első nap, amikor tejet/tejterméket kellett volna kapniuk a jogosultaknak, de az sok helyre nem jutott el. A programot lebonyolító megyei tanács ígérete szerint január 21-től kiflit/kekszet, valamint almát is kapnak majd a diákok.

Az általunk megkeresett Szatmár megyei vidéki iskolák egyike sem kapta meg tegnap 13 óráig a tejet. Ha később meg is érkezett volna, a diákok közül sokan már nem juthattak volna hozzá, a kisiskolások többsége ugyanis 12–13 órakor hazamegy.

Dobos Csaba, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy hozzájuk még nem érkezett meg a tej, ami szerinte nem nagy probléma, helyette a lehullott hómennyiség nehezítette a vakáció utáni első tanítási napot. Hozzátette, hogy reményei szerint a napokban Mikolába is megérkezik az első tejszállítmány, bár személy szerint a napi egy gyümölcsöt jobb ötletnek tartaná, a többéves tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a tej vagy a kifli sok esetben a kukában köt ki, viszont a gyümölcsöt zömében megeszik a gyerekek.

Hasonló volt a helyzet Mezőfényen, Batizon, Tasnádon, Szamoskrassón és Ombodon is. Ezeken a településeken sem kapták meg a kormányprogram keretében biztosított tízórai felét, a tejet, viszont az eddigi tapasztalatok alapján a tanintézmények vezetői nem is számítottak másra.

Hájer Ottó, az ombodi Soltész János Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az előző években is kellett pár nap, amíg rendszeressé vált a szállítmányozás, várhatóan a napokban a város közelében lévő településre is eljut az első tejadag.

Úgy tűnik, városon jobb a helyzet, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumba, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba, az Aurel Popp Művészeti Líceumba, illetve a 10-es Számú Általános Iskolába is megérkezett tegnap a tej, amit ki is osztottak a diákok körében.

Gnandt Zoltán, a 10-es iskola igazgatója elmondta, hogy tudomása szerint tejet, kiflit, kekszet és almát fognak kapni a diákok, de mindennap mást, így ha megérkezett minden szállítmány, valóban zökkenőmentessé válhat a naponkénti tízórai kiosztása.

Szatmár megyében egyébként 33 759 diák jár iskolába előkészítőtől nyolcadik osztályig, őket kell ellátni napi szinten tízóraival. A gyerekek közül 5-en glutén-, 14-en pedig laktózérzékenyek, számukra laktózmentes tejet és gluténmentes lisztből készült kiflit rendelt a megyei tanács.

Pataki Csaba megyei tanácselnök tegnap szerkesztőségünknek elmondta, hogy idén is technikai malőr miatt késett az iskolások tízóraijának a biztosítása, viszont mivel 2 éves keretszerződést írtak alá, a 2019/2020-as tanévben biztosan nem lesz ilyen probléma.

A szállítmányozással kapcsolatosan Bartha Levente, a megyei tanács tej-kifli programjáért felelős szakember lapunknak elmondta, hogy bár a keretszerződés azonos, 18 különböző szerződés szerint kerülnek kiszállításra a különböző élelmiszerek az iskolákba. Az első 11 szerződés január 14-étől lépett érvénybe, a maradék 7 január 21-től lesz hatályos. „Az, hogy hétfőn nem jutott el a megye minden iskolájához az első szállítmány, kicsit sem meglepő, hiszen egyfelől rengeteg település van, másfelől az útviszonyok sem teszik lehetővé, hogy a kiszállító cég egyetlen nap alatt a megye minden pontjára eljusson. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a program ne indult volna be rendes ütemében, és a héten ne kapnának mindenütt tejet, a jövőben pedig további élelmiszereket a diákok” — magyarázta a program koordinátora.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...