Dokumentumkönyv Szilágymenyőről
Utoljára módositva: 2017-12-17 20:33:46

Molnár Kálmán nyugalmazott lelkipásztor-esperes Szilágysági szabadító karácsony – Tövisháti megemlékezések című dokumentumkötetét mutatták be az EMNT szatmárnémeti irodájában.

A szatmárnémeti EMNT minden évben megemlékezik december 15-én az 1989-es temesvári eseményekről és az azt követő megmozdulásokról, amelyek a kommunista rendszer bukásához vezettek. Pénteken egy olyan könyvet mutattak be, ami a szilágymenyői történéseket idézi. Az eseményen Csókási-Budaházi Attila, a Demokrácia Központ irodavezetője, a rendezvény szervezője köszöntötte a résztvevőket, majd Méhes Kati színművésznő olvasott fel részleteket a kötetből.

Molnár Kálmán, a Zilahi Református Egyházmegye nyugalmazott esperesének Szilágysági szabadító karácsony – Tövisháti megemlékezések című könyve az akkori szilágymenyői események krónikája. Megtudhatjuk belőle, milyen volt harminc évvel ezelőtt a Securitate „gyónásaira” járni, főleg azoknak, akik nem akartak együttműködni ezzel az ördögi szervezettel. Milyen volt látni a régi rendszer utolsó, kétségbeesett lépéseit és a fordulat után a remény első sugarait, majd részt venni a magyarság önszerveződésében, és megtapasztalni a csalódottságot, amikor rövid idő múlva az egyházon belül is a változást élete kockáztatásával elindító Tőkés László püspök ellen fordultak és cserben hagyták őt a magyar emberek.

Molnár Kálmán beszélt a negyvenhét éves lelkipásztori szolgálatáról, amit Szilágycsehben végzett. A szerző nem a temesvári eseményekkel kívánt foglalkozni a könyvében, hanem a Szilágymenyőben történtekkel, ugyanis ez is jelentős része az 1989-es változásoknak. A temesvári nagy fordulat eseményeinek az epilógusa az, amivel foglalkozik a Szilágysági szabadító karácsony – Tövisháti megemlékezések című könyv. A kötet a szerző naplójegyzeteit tartalmazza, lelkipásztori munkanaplójába egykoron nemcsak a hivatalos adatokat jegyezte be, hanem az eseményeket is, ez esetben az 1989-es adventi időszak eseményeit.

A forradalom első évfordulóján Az újratalálkozás öröme címmel jelent meg a naplójegyzeteit tartalmazó kiadvány. Amikor Tőkés László elolvasta ezeket a naplójegyzeteket, arra biztatta Molnár Kálmánt, hogy más szemtanúk visszaemlékezéseit is felhasználva állítson össze egy kötetet. Molnár Kálmán kitért arra, hogy ma már sokan vitatják, hogy Tőkés László forradalmár vagy az akkori hatalom eszköze volt. Tőkés László soha nem tartotta magát forradalmárnak. Végezte a maga feladatát, azt a feladatot, amit a teológiai évei során megtanult, a reformáció értékrendjének megfelelően végezte a dolgát. Felmerült a kérdés: kell-e a papoknak politizálni, kell-e lehetőséget adni a politikusoknak, hogy felszólaljanak a templomban? Molnár Kálmán szerint a közösségért való felszólalás nem politizálás. A könyvbemutató beszélgetéssel folytatódott, végül Méhes Kati szavalata és a szerző dedikálása zárta az eseményt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...