Dolgoznak a baksisadón
Utoljára módositva: 2019-09-04 12:52:21

Komolyan veszi a pénzügy a főleg a vendéglátóiparban dolgozókat érintő borravalóadó bevezetését, ami jövő év elejére várható.

Azt mondja Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, hogy a szálloda- és vendéglátóipar piaci szereplői kérték a pénzügyi tárcát, hogy találjon ki egy megfelelő törvényi keretet annak érdekében, hogy szabályos jövedelemként legyen elkönyvelhető a borravaló, ezért fogtak neki újra a szabályozás kidolgozásának. Jövedelemről lévén szó a pénzügynél úgy látták, hogy megadóztatva lehet ezt kifehéríteni; Teodorovici szerint nem az a cél, hogy agyonadóztassák ezt a fajta bevételét a vendéglátóiparban dolgozóknak, hanem hogy illeszkedjen a többi, szintén adóköteles jövedelemforma közé. Öt évvel ezelőtt volt egy hasonló próbálkozásuk az adószedőknek, akkor a tiltakozások miatt lemondtak ennek bevezetéséről, de most megint napirenden van.

 

Külön tételként könyvelve

 

A törvényhozók most azon vannak, hogy meghatározzák azt, mi is nyilvánul baksisnak, hogy ez felvezethető legyen a vendég elé tett cédulán szereplő fizetnivalók között, és ne legyen összekeverhető az étteremnek vagy a szállodának fizetett összeggel. Terv az is, hogy borravaló a készpénzzel és a kártyával való fizetés esetén is szabályosan kezelhető legyen, kaphasson borravalót a pincér, illetve ez után adót az állam attól is, aki elektronikus úton fizet. Az ügy mostani állása szerint ugyanezt a lépést házhoz szállítás esetében nem kell majd megtenni.

Új adminisztratív feladatot ró majd a vendéglősökre a baksislegalizálás, a könyvelési értékkel bíró pénztári nyugta kiállítása előtt egy fizetési jegyzéket kell majd a vendég orra alá tolnia, amelyiken a fogyasztás ára mellett ott szerepel majd a borravaló értékének fenntartott rubrika is, a vendég pedig ide írhatja be, mennyit szeretne adni. Szabályoznák a borravaló mértékét is, ez a fogyasztás értékének 0–15 százaléka lehet, a borravaló adása vagy nem adása nem lehet feltétele a vendég kiszolgálásának. A baksis külön tételként kell szerepeljen a pénztárgépek memóriájában, a cégnek kötelező módon szét kell osztania az alkalmazottak között egy cégen belüli megegyezés szerinti arányban, az ezt terhelő adót pedig a cég könyveli le és fizeti be, a baksist kapóknak nem kell külön adóbevallást tenniük ezekről, már eleve adózás utáni nettó összeget kapnak kézhez.

A baksisadó jelenleg tervezet formájában létezik, amelyikben több változást is eszközölhetnek az érdekképviseleti szerveken keresztül a vendéglátósok; elfogadás előtti formájában ez valószínűleg év végére készül el, és jövő év elején kerülhet elfogadásra.

 

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...