Dolgoznak a baksisadón
Utoljára módositva: 2019-09-04 12:52:21

Komolyan veszi a pénzügy a főleg a vendéglátóiparban dolgozókat érintő borravalóadó bevezetését, ami jövő év elejére várható.

Azt mondja Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, hogy a szálloda- és vendéglátóipar piaci szereplői kérték a pénzügyi tárcát, hogy találjon ki egy megfelelő törvényi keretet annak érdekében, hogy szabályos jövedelemként legyen elkönyvelhető a borravaló, ezért fogtak neki újra a szabályozás kidolgozásának. Jövedelemről lévén szó a pénzügynél úgy látták, hogy megadóztatva lehet ezt kifehéríteni; Teodorovici szerint nem az a cél, hogy agyonadóztassák ezt a fajta bevételét a vendéglátóiparban dolgozóknak, hanem hogy illeszkedjen a többi, szintén adóköteles jövedelemforma közé. Öt évvel ezelőtt volt egy hasonló próbálkozásuk az adószedőknek, akkor a tiltakozások miatt lemondtak ennek bevezetéséről, de most megint napirenden van.

 

Külön tételként könyvelve

 

A törvényhozók most azon vannak, hogy meghatározzák azt, mi is nyilvánul baksisnak, hogy ez felvezethető legyen a vendég elé tett cédulán szereplő fizetnivalók között, és ne legyen összekeverhető az étteremnek vagy a szállodának fizetett összeggel. Terv az is, hogy borravaló a készpénzzel és a kártyával való fizetés esetén is szabályosan kezelhető legyen, kaphasson borravalót a pincér, illetve ez után adót az állam attól is, aki elektronikus úton fizet. Az ügy mostani állása szerint ugyanezt a lépést házhoz szállítás esetében nem kell majd megtenni.

Új adminisztratív feladatot ró majd a vendéglősökre a baksislegalizálás, a könyvelési értékkel bíró pénztári nyugta kiállítása előtt egy fizetési jegyzéket kell majd a vendég orra alá tolnia, amelyiken a fogyasztás ára mellett ott szerepel majd a borravaló értékének fenntartott rubrika is, a vendég pedig ide írhatja be, mennyit szeretne adni. Szabályoznák a borravaló mértékét is, ez a fogyasztás értékének 0–15 százaléka lehet, a borravaló adása vagy nem adása nem lehet feltétele a vendég kiszolgálásának. A baksis külön tételként kell szerepeljen a pénztárgépek memóriájában, a cégnek kötelező módon szét kell osztania az alkalmazottak között egy cégen belüli megegyezés szerinti arányban, az ezt terhelő adót pedig a cég könyveli le és fizeti be, a baksist kapóknak nem kell külön adóbevallást tenniük ezekről, már eleve adózás utáni nettó összeget kapnak kézhez.

A baksisadó jelenleg tervezet formájában létezik, amelyikben több változást is eszközölhetnek az érdekképviseleti szerveken keresztül a vendéglátósok; elfogadás előtti formájában ez valószínűleg év végére készül el, és jövő év elején kerülhet elfogadásra.

 

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...