Dolgoznak a vezetékcserén
Utoljára módositva: 2013-10-10 09:02:29

A Kraszna-híd pillérjében elrepedt, immár használhatatlan ivóvíz-vezeték helyettesítésére új vezetékszakaszt fektetnek le a folyó jobb partján, speciális bilincs kerül a csatlakozásra.

 

Tartani tudják a holnapi helyreállítási határidőt a karbantartók

Legkésőbb holnap lesz már vizük a nagykárolyiaknak, tegnap megkezdték az eltört vízvezeték cseréjét a Szatmárnémeti—Nagykároly szakaszon, a Kraszna-hídnál.

— Ugyanazt tapasztaltuk terepen, mint amit számoltunk a tervezőasztalon — foglalta össze a munkálatok megkezdése utáni első tapasztalatait Fógel László, a szatmári vízszolgáltató területi vezetője —, úgyhogy tartani tudjuk a megszabott határidőt.

 

Elérhetetlen a hibás csőszakasz

 

A patak jobb partján lévő hídalapban megrepedt csőhöz sajnos nem tudnak hozzáférni, ezért mintegy húsz méteren át kell hidalni a hídpillérbe gyakorlatilag bebetonozott, ezért hozzá nem férhető hibás vezetékszakaszt, ennek előkészítését kezdték meg tegnap reggel.

Fógel elmondta, a munkálatok legérdekesebb része a fém és az üvegszálas vezetékek egymáshoz való csatlakoztatása lesz, ehhez egy speciális, eddig még sehol nem használt, többrétegű kaucsukkal tömített acélbilincset használnak majd, amihez speciális szerszám kell, amelyik pontosan ötvenkilós erővel rögzíti majd a csővégekhez a bilincset.

 

Napi 40-50 köbméter víz folyt el

 

Az ötven centi átmérőjű több mint húszéves cső egyébként június óta el van törve, az Apaserv elég későn kezdett neki a hiba kijavításának, szerette volna megspórolni a harmincezer lejre rúgó költségeket, hiszen a szakasz amúgy is kicserélésre kerül két éven belül az Apaserv százmillió eurós projektje keretében. Az elképzelések szerint Szatmárnémeti és Nagykároly között, Szamosdob érintésével, huszonkét kilométeres fővezeték kerül kicserélésre. Ehhez záros határidőn belül hozzá is kell kezdeni, hiszen ennek is be kell fejeződnie 2015 végéig, ahogy a nyertes uniós projekt egyéb munkálatainak is.

A Kraszna-híd alatti vezeték repedése miatt a víz június óta áztatja a jobb parti hídlábat, így már az Útügyi Hatóság is figyelmeztette a vízszolgáltatót: a napi 40-50 köbméternyi veszteségnél nagyobb baj is történhet. Ha például az elfolyó víz fellazítaná a hídláb alapját körülvevő talajt, az a híd statikai állapotára is hatással lenne.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...