×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Dolgoznak az iskola bővítésén

2019.09.06 - 12:48
Megosztas :
 • Dolgoznak az iskola bővítésén

  Hetekkel ezelőtt vette kezdetét a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola épületének felújítási, bővítési munkálata. A kivitelezés során megújul az intézmény főépülete, illetve bővül egy új szárnnyal, valamint az iskola tornaterme is teljes körű megújuláson megy keresztül.

  Igen sok időt vett igénybe, míg elkezdődött ennek a projektnek a kivitelezése, hiszen Kovács Jenő nagykárolyi polgármester bő egy évvel ezelőtt írta alá a finanszírozási szerződést a kivitelezővel.

  „A Vasile Lucaciu Általános Iskola kibővítése egy új épületszárnnyal P+2 (részben), illetve a meglévő, a nagykárolyi Vasile Lucaciu utca 16–18. szám alatti épület modernizálása” elnevezésű projektet a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében finanszírozzák, és a központi költségvetésből 13,22 millió lejt, azaz mintegy 3,1 millió eurót különítettek el erre a célra.

  „Jelenleg az iskola főépületének alapzatát erősítik meg a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy az első emelethez és a földszinti részhez új betonoszlopokat öntenek, valamint a pincét is megerősítik. Ezzel a munkával párhuzamosan a tornatermünkön is dolgoznak. Itt már lecserélték a tetőszerkezetet, kezdik az öltözők építését, ugyanakkor a sportterem belső részének a felújítása is megtörténik. Be kell látnunk, hogy ez a munkálat kulcsfontosságú volt, hiszen nagyon elavult körülmények között zajlottak a tornaórák. Nagyon örülünk, hogy végre megtörténik ez a felújítás, hiszen egy impozáns iskolaépület a mienk, amelynek megőrzése, az itt tanuló gyermekek számára a megfelelő körülmények biztosítása kötelességünk. Azt is szeretném elmondani, hogy a felújítási munkálatok nem fognak fennakadást okozni a hétfőn kezdődő iskolai évben. Bár vannak olyan osztálytermek, ahol a munkavégzés miatt nem tudunk órákat tartani, az érintett osztályokat más termekbe irányítottuk. Senkinek nem kell attól tartania, hogy a kivitelezés miatt elmaradása lesz” — tájékoztatta lapunkat Tóth Enikő, az intézmény aligazgatónője.

  Elmondta továbbá, hogy a tornaterem szomszédságában található óvoda épületén is végeztek korszerűsítési munkálatokat. Itt leginkább a tetőszerkezet cseréje volt indokolt, amit igyekeztek párhuzamosan végezni a tornaterem tetőzetén zajló munkálatokkal. Az óvodaépület tetőcseréje azonban nem a projekt részeként valósult meg, ezt a munkát az önkormányzat büdzséjéből finanszírozták.

  Cookie