Dolgozunk, ha nincs is jó bér
Utoljára módositva: 2017-09-12 10:48:14

Húszezerrel több ember dolgozik ma Romániában, mint a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság előtti időszakban. Az akarat megvan, de a munkavállalók szerint kevés a fizetés.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) számításai szerint május óta 4,85 millió ember áll alkalmazásban Romániában, a 2008. szeptemberben kirobbant pénzügyi válság előtt 4,83 millió embernek volt állása. Ez a szám húsz éve nem volt ekkora. Szintén a statisztikai intézet állítja azt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 150 ezerrel több munkahely van most Romániában. Elégedetlenek viszont a fizetéseikkel a romániai alkalmazottak, a saját maguk által becsült teljesítmény alapján nagyobb fizetéseket várnak el, mint amekkorákat kapnak. A jó fizetés iránti igény a pályakezdők körében a jellemzőbb, főleg a 24 év alattiak gondolják úgy, hogy ötven százalékkal többet kellene keresniük A 35–45 év közötti korosztály valamivel visszafogottabban nyilatkozott, a munkaerőpiac rutinosabb szereplői szerint 33 százalékkal vannak teljesítményükhöz képest alulfizetve. Gazdasági elemzők felmérése szerint az a romániai munkavállaló, aki tavaly 2550 lejes bruttó fizetésért is elvállalt volna egy állást, ma már csak 2850 lejért írná alá ugyanazt a munkaszerződést. A Mediafax által idézett egyik munkaerő-közvetítő cég vezetője szerint a megnövekedett munkavállalói igényeknek két oka van: az egyik, hogy a bérek terén is érezni szeretnék az országban tapasztalható gazdasági növekedést, akkor is, ha ez elsősorban a fogyasztáson alapul, a másik pedig, hogy — teljesen érthető módon — a közszférában megemelt fizetések következtében nő a versenyszférában dolgozók bérigénye is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...