Dolgozunk, ha nincs is jó bér
Utoljára módositva: 2017-09-12 10:48:14

Húszezerrel több ember dolgozik ma Romániában, mint a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság előtti időszakban. Az akarat megvan, de a munkavállalók szerint kevés a fizetés.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) számításai szerint május óta 4,85 millió ember áll alkalmazásban Romániában, a 2008. szeptemberben kirobbant pénzügyi válság előtt 4,83 millió embernek volt állása. Ez a szám húsz éve nem volt ekkora. Szintén a statisztikai intézet állítja azt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 150 ezerrel több munkahely van most Romániában. Elégedetlenek viszont a fizetéseikkel a romániai alkalmazottak, a saját maguk által becsült teljesítmény alapján nagyobb fizetéseket várnak el, mint amekkorákat kapnak. A jó fizetés iránti igény a pályakezdők körében a jellemzőbb, főleg a 24 év alattiak gondolják úgy, hogy ötven százalékkal többet kellene keresniük A 35–45 év közötti korosztály valamivel visszafogottabban nyilatkozott, a munkaerőpiac rutinosabb szereplői szerint 33 százalékkal vannak teljesítményükhöz képest alulfizetve. Gazdasági elemzők felmérése szerint az a romániai munkavállaló, aki tavaly 2550 lejes bruttó fizetésért is elvállalt volna egy állást, ma már csak 2850 lejért írná alá ugyanazt a munkaszerződést. A Mediafax által idézett egyik munkaerő-közvetítő cég vezetője szerint a megnövekedett munkavállalói igényeknek két oka van: az egyik, hogy a bérek terén is érezni szeretnék az országban tapasztalható gazdasági növekedést, akkor is, ha ez elsősorban a fogyasztáson alapul, a másik pedig, hogy — teljesen érthető módon — a közszférában megemelt fizetések következtében nő a versenyszférában dolgozók bérigénye is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...