Dolgozunk, ha nincs is jó bér
Utoljára módositva: 2017-09-12 10:48:14

Húszezerrel több ember dolgozik ma Romániában, mint a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság előtti időszakban. Az akarat megvan, de a munkavállalók szerint kevés a fizetés.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) számításai szerint május óta 4,85 millió ember áll alkalmazásban Romániában, a 2008. szeptemberben kirobbant pénzügyi válság előtt 4,83 millió embernek volt állása. Ez a szám húsz éve nem volt ekkora. Szintén a statisztikai intézet állítja azt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 150 ezerrel több munkahely van most Romániában. Elégedetlenek viszont a fizetéseikkel a romániai alkalmazottak, a saját maguk által becsült teljesítmény alapján nagyobb fizetéseket várnak el, mint amekkorákat kapnak. A jó fizetés iránti igény a pályakezdők körében a jellemzőbb, főleg a 24 év alattiak gondolják úgy, hogy ötven százalékkal többet kellene keresniük A 35–45 év közötti korosztály valamivel visszafogottabban nyilatkozott, a munkaerőpiac rutinosabb szereplői szerint 33 százalékkal vannak teljesítményükhöz képest alulfizetve. Gazdasági elemzők felmérése szerint az a romániai munkavállaló, aki tavaly 2550 lejes bruttó fizetésért is elvállalt volna egy állást, ma már csak 2850 lejért írná alá ugyanazt a munkaszerződést. A Mediafax által idézett egyik munkaerő-közvetítő cég vezetője szerint a megnövekedett munkavállalói igényeknek két oka van: az egyik, hogy a bérek terén is érezni szeretnék az országban tapasztalható gazdasági növekedést, akkor is, ha ez elsősorban a fogyasztáson alapul, a másik pedig, hogy — teljesen érthető módon — a közszférában megemelt fizetések következtében nő a versenyszférában dolgozók bérigénye is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...