Donát-napi ünnepség Szatmárhegyen
Utoljára módositva: 2019-08-12 16:08:02

Vasárnap délután a szatmárhegyi sportpályán rendezték meg az idei Donát-napi ünnepséget, a rekkenő hőség ellenére a programok sokakat kicsalogattak az RMDSZ helyi szervezete által rendezett hagyományos eseményre, az ünnepség tűzijátékkal zárult.

Szatmárhegyen évek óta az erdődhegyi Szent Donát kápolnánál megszervezésre kerülő búcsúünnepség napján szervezi meg az RMDSZ helyi szervezete is a Donát-napi ünnepséget. Így történt ez vasárnap is, ezzel a régi szokásokat elevenítik fel új formában. Régen a templomi búcsúünnepségek után a búcsú résztvevői a vásártérre vonultak, ahol a szórakozás és a kikapcsolódás került előtérbe. A szabadtéri programok helyszíne a sportpálya volt, itt három lovas szekér várta, hogy falunéző sétára induljon azokkal, akik szerettek volna körülnézni a településen. A tikkasztó hőségre való tekintettek a szervezők hatalmas sátrakat állítottak fel, biztosítva ezáltal, hogy legalább a tűző napsugaraktól védett helyre húzódhassanak a programokra kilátogatók. A program keretében elsőként az ötven- és a hatvanadik házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat köszöntötték. Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy község polgármestere és Huszti Gyula, az RMDSZ szatmárhegyi szervezetének elnöke három hatvan- és hét ötvenéves házassági évfordulót ünneplő párnak adott át oklevelet és a vele járó pénzjutalmat. Megható volt látni, hogy öt-hat évtizedes házasság után hogyan segítették egymást a párok, amikor színpadra szólították őket, hogy átvegyék az elismerést. Lenne mit tanulniuk tőlük az ifjabbaknak is, példát vehetnénk tőlük mindannyian.

A szatmárhegyi Donát-napi rendezvények egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb programja a favágóverseny. Ebben az évben kilenc személy jelentkezett és mérettetett meg a nem kis megpróbáltatást jelentő versenyen. A tűző napon a versenyző egymaga emelgette a nagy rönköket és azokat láncfűrésszel és fejszével aprította a megadott méretekre. A legügyesebbnek Erdei József bizonyult, ő végezte el a feladatott a legrövidebb időn belül. A favágók gyakran mondják, hogy a fa mellett kétszer lehet megmelegedni: vágáskor és a tüzeléskor. A szatmárhegyi favágóversenyen a tűző nap alatt rendesen megmelegedtek a vetélkedőre benevezők.

A színpadon Szűcs Szabolcs polgármester köszöntötte a résztvevőket és kívánt jó szórakozást mindenkinek, majd a fellépők vették át a színpadot, népi és modern zene, szólisták és zenekarok váltották egymást, a felsorakozott árusok változatos étel- és italkínálattal készültek, hogy minden adott legyen a jó hangulat és kellemes kikapcsolódáshoz. A Dónát-napi rendezvényt az esti tűzijáték zárta.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...