Döntött az alkotmánybíróság
Utoljára módositva: 2019-09-18 19:21:33

A kormánykoalíció felbomlása után az államfőnek automatikusan ki kellett volna neveznie a távozó liberális politikusok helyére jelölt ideiglenes minisztereket — döntött az alkotmánybíróság.

A taláros testület azt követően hozott döntést szerdán, hogy a kormány panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, amiért Klaus Iohannis államelnök szeptember 5-én — néhány nappal a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormánykoalícióból történt kilépése után — elutasította a Viorica Dăncilă vezette, immár tisztán szociáldemokrata párti (PSD) kormány három ideiglenes miniszteri kinevezését.

Az alkotmánybírák ugyanakkor csak részben adtak igazat a kormánynak, megállapítva, hogy az elnök a meghatározatlan időre javasolt tárcavezetők kinevezését elutasíthatja, amennyiben megindokolja lépését. A törvények szerint egy ideiglenes miniszter 45 napig vezethet egy szaktárcát.

A román média által ismertetett alkotmánybírósági döntés szerint egy kormánytag leváltását sem utasíthatja el az államfő, így például Ana Birchall igazságügyi minisztert vissza kellett volna hívnia a posztról, és Dăncilă javaslata értelmében a stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra kellett volna kineveznie. Birchall személye megosztja a kormányt, hiszen a szociáldemokraták azzal vádolták meg, hogy nem támogatja a kormány elképzeléseit az igazságszolgáltatás területén.

Klaus Iohannis az alkotmánybíróság döntésének közzététele után elmondta: a határozat alapvetően semmit nem változtat a kormány politikai helyzetén, és ismét felszólította a szociáldemokrata kabinetet, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől, hiszen a koalíció felbomlása következtében megváltozott a kormány politikai összetétele. Iohannis szerint az alkotmánybíróság is megerősítette, hogy más a kormány politikai összetétele. Hozzátette: a taláros testület határozatának rá vonatkozó részéről az indoklás tanulmányozása után fog dönteni.

Bukaresti elemzők szerint az alkotmánybíróság döntése várhatóan nem mozdítja ki a holtpontról a kormányválságot, hiszen a kormányfő tovább halogathatja, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamenttől, ugyanakkor az ellenzék is késlelteti a kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány beterjesztését. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Dăncilă hivatalában marad a novemberi elnökválasztásig, ahol Iohannis egyik kihívója lesz.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...