Drága az élelem, egészségtelenül táplálkozunk
Utoljára módositva: 2014-01-16 14:14:37

Az élelmiszerek hozzáférhetőségét, árát, minőségét és a lakosság étrendfüggő egészségi állapotát figyelembe véve a világranglista 51. helyén áll Románia.

Az egészségtelen táplálkozás miatt magas az elhízottak és a cukorbetegek aránya

Tudta-e, hogy a világon minden 8. ember éhesen tér nyugovóra, holott lenne „mindenki számára elegendő élelmiszer”? Az Oxfam nemzetközi szervezet szerint az éhínség oka a túlzott fogyasztással, a források nem eléggé hatékony felhasználásával és a pazarlással magyarázható.

Az Oxfam 125 országot vizsgáló tanulmányában egyfajta rangsort is összeállított, amiből kiderül, hol lehet a legjobban enni. A sorrend kialakítását több tényező befolyásolta, úgy mint az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság étrendfüggő egészségi állapota. Eszerint Hollandia a listavezető, míg az egészséges táplálkozás lehetősége a közép-afrikai Csádon élőknek adatik meg a legkevésbé. A top tízbe került Hollandia után Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg és Portugália. Románia az 51. helyen áll a világranglistán, azonos helyezéssel mint Peru, Uruguay, Tunézia, Jordánia és Litvánia. Magyarország a 25. helyezett lett Kanadával, Brazíliával, Észtországgal és Szlovákiával holtversenyben.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Az országok osztályozásában a legtöbbet a lakosság tiszta ivóvízhez való hozzáférése és minőségi táplálkozása nyomott a latban. Hollandia elsősorban az élelmiszerek alacsony árával, a cukorbetegség alacsony előfordulási arányával és a rendelkezésre álló táplálék változatosságával tűnik ki, igaz, a túlsúlyossági mutató magas.

A sor végén kullogó három afrikai ország – Csád, Etiópia és Angola – sokféle problémával küzd egyszerre. Csádban elsősorban az élelmiszerek drágasága jelent gondot – egyedül Guineában és Gambiában kell többet fizetni a táplálékért –, a magas ár pedig az élelem rossz minőségével és elégtelen higiéniás körülmények között történő előállításával párosul. Az ilyen problémákkal szembesülő legszegényebb államokban a családi költségvetés átlagosan 75 százaléka megy el élelemre.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a rangsorban hátrább helyet foglaló gazdag országokban elsősorban az elhízottak és a cukorbetegek magas aránya, valamint az élelmiszerek magas és változékony ára jelent problémát.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...