Drága az élelem, egészségtelenül táplálkozunk
Utoljára módositva: 2014-01-16 14:14:37

Az élelmiszerek hozzáférhetőségét, árát, minőségét és a lakosság étrendfüggő egészségi állapotát figyelembe véve a világranglista 51. helyén áll Románia.

Az egészségtelen táplálkozás miatt magas az elhízottak és a cukorbetegek aránya

Tudta-e, hogy a világon minden 8. ember éhesen tér nyugovóra, holott lenne „mindenki számára elegendő élelmiszer”? Az Oxfam nemzetközi szervezet szerint az éhínség oka a túlzott fogyasztással, a források nem eléggé hatékony felhasználásával és a pazarlással magyarázható.

Az Oxfam 125 országot vizsgáló tanulmányában egyfajta rangsort is összeállított, amiből kiderül, hol lehet a legjobban enni. A sorrend kialakítását több tényező befolyásolta, úgy mint az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság étrendfüggő egészségi állapota. Eszerint Hollandia a listavezető, míg az egészséges táplálkozás lehetősége a közép-afrikai Csádon élőknek adatik meg a legkevésbé. A top tízbe került Hollandia után Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg és Portugália. Románia az 51. helyen áll a világranglistán, azonos helyezéssel mint Peru, Uruguay, Tunézia, Jordánia és Litvánia. Magyarország a 25. helyezett lett Kanadával, Brazíliával, Észtországgal és Szlovákiával holtversenyben.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Az országok osztályozásában a legtöbbet a lakosság tiszta ivóvízhez való hozzáférése és minőségi táplálkozása nyomott a latban. Hollandia elsősorban az élelmiszerek alacsony árával, a cukorbetegség alacsony előfordulási arányával és a rendelkezésre álló táplálék változatosságával tűnik ki, igaz, a túlsúlyossági mutató magas.

A sor végén kullogó három afrikai ország – Csád, Etiópia és Angola – sokféle problémával küzd egyszerre. Csádban elsősorban az élelmiszerek drágasága jelent gondot – egyedül Guineában és Gambiában kell többet fizetni a táplálékért –, a magas ár pedig az élelem rossz minőségével és elégtelen higiéniás körülmények között történő előállításával párosul. Az ilyen problémákkal szembesülő legszegényebb államokban a családi költségvetés átlagosan 75 százaléka megy el élelemre.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a rangsorban hátrább helyet foglaló gazdag országokban elsősorban az elhízottak és a cukorbetegek magas aránya, valamint az élelmiszerek magas és változékony ára jelent problémát.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...