Drágább parkolók, nagyobb igény
Utoljára módositva: 2018-02-22 17:31:04

Véget ért a szatmárnémeti lakótelepi parkolóhelybérlések megújítási időszaka, a parkolási felügyelet most az új parkolóhelyek bérleti szerződéseinek a megkötésével foglalkozik.

Négy parkolóudvarban elkészült 327 parkolóhely aktiválása következik Szatmárnémetiben, tájékoztatta szerkesztőségünket a városmenedzser. Maskulik Csaba elmondta, hogy ezek a 14-es és 16-os lakótelepeken vannak, tíz, tömbházak közötti udvarban készült el ennyi autóbeálló. Márciusban lehet számítani arra, hogy a Carpaţi I, a Carpaţi II és a 17-es lakótelepen közel hétszáz parkolóhely kerül kibérelhető állapotba, az év folyamán pedig a 15-ös lakótelepen, az Oituz sétány környékén fognak bérlésre kész állapotba kerülni parkolóhelyek.

Hiába azonban a sok aszfaltozott parkolóhely, ezek száma továbbra is kevés a lakótelepeken is. A 17-es lakótelepi Someşului és Crişului utcák tömbházai között is több a parkolóhely, mint amennyi a garázsok megléte idején volt, de itt sincs elég hely minden autó számára. Az autósok szerint a tömbházak közötti utcák és a tömbházudvarok parkolói is tömve vannak esténként autóval, és olyan sok a kocsi, hogy járdákon, szemetesek között és az utcák mindkét oldalán állnak autók. Az emberek szerint harminc-ötven százalékkal több az autó, mint a parkolóhely a fent említett belső udvarokban, ennek oka az ott lakók szerint az, hogy lépcsőházanként két-három olyan család is van, amelyik két autót tart.

Az autósok nagy többsége beletörődött abba, hogy nemcsak a városközpontban, de már a tömbházak között is pénzért lehet ott hagyni az autót, túlnyomó többségük alig várja, hogy legyen végre bérelt parkolója. „Fizetek, de legalább tudom, hogy van hol hagynom az autót, amikor este hazaérek a munkából” — jelentették ki többen is. Az éves lakótelepi parkolóbérlés ára mellett még többet is hajlandóak fizetni, hogy a fenntartott helyet szabadon is találják, többen is úgy döntöttek a nemrég átvett parkolókat használók közül, hogy a helyüket más autósok elől lakattal lezárható fém alkalmatosságot is szereltetnek parkolóhelyükre.

Ettől az évtől a Soarelui, a Carpaţi I és II, a 15-ös és a 17-es lakótelepen lévő parkolók nagy többségét is bekebelezi a fizetős övezet, de az év második felétől várhatóan a 14 Mai és Solidarităţii lakótelepek parkolói is bérelhetőek lesznek. A közterület-fenntartótól (ADP) kapott információk szerint ebben az évben nincs tervbe véve az új központi tömbházak között lévő parkolók bérelhetőkké tétele. Napi szintű beszédtéma azonban az itt lakók között, hogy az itt is nyomasztó parkolási gondok miatt inkább folyamodnának ők is ahhoz, hogy lakótelepi szabályok szerint fizessenek a parkolásért, mint hogy mindennapos kézitusát vívjanak a szomszédsággal vagy az alkalmi parkolóhely-keresőkkel egy-egy parkolóhelyért.

Nyomon követték azt is, közölte lapunkkal Maskulik Csaba, hogy mennyire változott a bérelt parkolók iránti igény azt követően, hogy ettől az évtől 80 helyett 150 lejt kell fizetni egy ilyenért. A számok azt mutatják, ismertette a városmenedzser, hogy a drágítás ellenére nagyobb az érdeklődés a lakótelepi parkolók bérlése iránt, tavaly február végén 2410 megkötött szerződés volt a parkolási felügyelet irattartóiban, erre az évre pedig már 2556 darab bérlet van kifizetve.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...