Drágállják a piaci napidíjat
Utoljára módositva: 2014-07-22 11:26:13

Igazságtalannak érzik a napidíj-fizetést a Szatmárnémetiben asztalt bérlő piaci árusok. Magyar Lóránd városi tanácsos szerint eltörölve nem lesz, de az átalánydíj-csökkentésre lehet esély.

 

Panasz van a szatmárnémeti piacgondnokságra: négy piac helybérleti díjat fizető árusai sokallják, hogy a bérleti díj mellett napidíjat is fizettett velük a közterület-fenntartó (ADP). A nagypiaci, a Szamos piaci, a kispiaci és az ócskapiaci árusok is igazságtalannak tartják, hogy míg ők bérletük által előre fizetnek a piacfelügyeletnek azokra a piacnapokra is, amikor az időjárás miatt esetleg nem tudnak kiállni árulni, addig az alkalmi eladók bérleti díj fizetése nélkül, a helyben fizetendő, négyzetméterre számolt napidíj ellenében is árulhatnak és csak akkor fizetnek, amikor valóban piacolnak is. Ha már béreljük az asztalt, előre fizetünk érte és a bérleti időszak idejére gyakorlatilag a mienk, akkor miért kell még minden piacnapon újabb és újabb költségeket állnunk? — tették fel a kérdést a piaci árusok.

 

Eltörlés nem, csökkentés talán

 

A piaci árakat a városi tanács tagjai határozzák meg minden évben, ezért a napidíjakkal kapcsolatos panaszok ügyében Magyar Lórándot, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét kérdeztük, aki a következőket válaszolta:

— A piacokon nem a napidíjat fizetik úgymond pluszban az eladók, hanem az egy évre, fél évre, vagy negyedévre előre fizetett bérleti szerződést. A bérleti díjért, a szerződés érvényességének egész időtartamára egy számára fenntartott helyet kap a piacon, amelyikre akkor pakol ki, amikor akar, nem kell a hajnali órákban kimennie a piacra, mint ahogy teszik azt azok, akiknek nincs fenntartott helyük és attól sem kell tartania, hogy hely nélkül marad, amikor kiér. Ezt a komfortot fizetik meg előre a piaci árusok azáltal, hogy bérleti szerződést kötnek a piacfelügyelettel. Sem ennek ára, sem a napidíjak ára nem változott az ez év eleji emelést megelőző hat évben, ezért vált indokolttá igazítani ezeken, kisebb-nagyobb mértékben. Őszintén szólva nem látom esélyét annak, hogy a piaci napijegy teljesen el legyen törölve azok számára, akiknek van bérleti szerződésük, az esetleg lehetséges, hogy a tanács ennek mértékén csökkentsen. Azt javasolnám azoknak, akik sokallják a napidíjat, hogy írjanak egy beadványt a piac, egyet pedig a város vezetésének címezve, amelyben a napidíj eltörlését, adott esetben csökkentését kérik, amit így a tanács elé kell tárniuk az illetékeseknek, a tanácsosoknak pedig módjukban áll újra fontolóra venni azt. A beadványon szerepeljen minél több érintett aláírása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...