Drágállják a piaci napidíjat
Utoljára módositva: 2014-07-22 11:26:13

Igazságtalannak érzik a napidíj-fizetést a Szatmárnémetiben asztalt bérlő piaci árusok. Magyar Lóránd városi tanácsos szerint eltörölve nem lesz, de az átalánydíj-csökkentésre lehet esély.

 

Panasz van a szatmárnémeti piacgondnokságra: négy piac helybérleti díjat fizető árusai sokallják, hogy a bérleti díj mellett napidíjat is fizettett velük a közterület-fenntartó (ADP). A nagypiaci, a Szamos piaci, a kispiaci és az ócskapiaci árusok is igazságtalannak tartják, hogy míg ők bérletük által előre fizetnek a piacfelügyeletnek azokra a piacnapokra is, amikor az időjárás miatt esetleg nem tudnak kiállni árulni, addig az alkalmi eladók bérleti díj fizetése nélkül, a helyben fizetendő, négyzetméterre számolt napidíj ellenében is árulhatnak és csak akkor fizetnek, amikor valóban piacolnak is. Ha már béreljük az asztalt, előre fizetünk érte és a bérleti időszak idejére gyakorlatilag a mienk, akkor miért kell még minden piacnapon újabb és újabb költségeket állnunk? — tették fel a kérdést a piaci árusok.

 

Eltörlés nem, csökkentés talán

 

A piaci árakat a városi tanács tagjai határozzák meg minden évben, ezért a napidíjakkal kapcsolatos panaszok ügyében Magyar Lórándot, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét kérdeztük, aki a következőket válaszolta:

— A piacokon nem a napidíjat fizetik úgymond pluszban az eladók, hanem az egy évre, fél évre, vagy negyedévre előre fizetett bérleti szerződést. A bérleti díjért, a szerződés érvényességének egész időtartamára egy számára fenntartott helyet kap a piacon, amelyikre akkor pakol ki, amikor akar, nem kell a hajnali órákban kimennie a piacra, mint ahogy teszik azt azok, akiknek nincs fenntartott helyük és attól sem kell tartania, hogy hely nélkül marad, amikor kiér. Ezt a komfortot fizetik meg előre a piaci árusok azáltal, hogy bérleti szerződést kötnek a piacfelügyelettel. Sem ennek ára, sem a napidíjak ára nem változott az ez év eleji emelést megelőző hat évben, ezért vált indokolttá igazítani ezeken, kisebb-nagyobb mértékben. Őszintén szólva nem látom esélyét annak, hogy a piaci napijegy teljesen el legyen törölve azok számára, akiknek van bérleti szerződésük, az esetleg lehetséges, hogy a tanács ennek mértékén csökkentsen. Azt javasolnám azoknak, akik sokallják a napidíjat, hogy írjanak egy beadványt a piac, egyet pedig a város vezetésének címezve, amelyben a napidíj eltörlését, adott esetben csökkentését kérik, amit így a tanács elé kell tárniuk az illetékeseknek, a tanácsosoknak pedig módjukban áll újra fontolóra venni azt. A beadványon szerepeljen minél több érintett aláírása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...