Dráma a hatalom és igazság harcáról
Utoljára módositva: 2014-04-28 10:34:40

Pénteken este a Harag György Társulat Lendvai Zoltán rendezésében mutatta be Henrik Ibsen A nép ellensége című drámáját. Komoly gondolkodni valót kaptak a nézők, hogy a történetben, a szereplők jellemeiben felismerjék a mára vonatkozó tanulságokat.

 

A Harag György Társulat pénteki bemutatójának egyik érdekessége az volt, hogy a nézőtéri székek mellett harminc néző számára ülőhelyet biztosítottak a színpadon is. Lendvai Zoltán rendező egyrészt azért választotta ezt a megoldást, mert a Szakszervezetek Művelődési Háza nagyszínpadát nem tudták volna kihasználni a darab szereplői, másrészt amiatt, hogy a nézők egy része ott lehessen a játék közelében, lehetőségük legyen jobban megfigyelni a színészek mozgását, gesztusait. Henrik Ibsen saját koráról saját kortársaihoz írt darabjának mondanivalója ma is időszerű, hiszen az emberi tulajdonságok keveset változtak, az emberi természet örök. A nép ellensége röviden arról szól, hogy kiderül, hogy egy kisváros vize, amire a kisváros lakói az egzisztenciájukat, a turizmust, a boldogulásukat építik, fertőzött. Dr. Stockmann fiatal és idealista fürdőorvos úgy érzi, nem engedheti meg, hogy hazugságra épüljön szülővárosának gyógyvízfürdője. Megpróbálja a figyelmet felhívni erre a tényre, de az egyre erőteljesebben manipulált többség, a sajtó, valamint a politikumot megtestesítő polgármester az orvos ellen fordul, és azt a nép ellenségének nevezik. A város addig békés lakosai ellenségesen üvöltöznek a doktorra, árulónak tartják, akit szerintük a szomszéd város vezetői béreltek fel, hogy megkérdőjelezze a város sikereit, eredményeit. Az orvos szerintük az emberek boldogulását akarja idegen érdekekből aláásni. A doktor végül egyedül marad, hiába van a kezében írásos bizonyíték a víz fertőzöttségéről. Elbukik, a város pedig továbbra is éli a maga kisszerű életét a fertőzött vízzel ellátott fürdőjével.

 

Időszerűség

 

 

Sokan magukra ismerhetnek ebből a történetből. Komoly gondolkodni valót kaptak a nézők, hogy a történetben, a szereplők jellemeiben felismerjék a mára vonatkozó tanulságokat. Ibsen százharminc éves története, annak szereplői aligha különböznek a mai élettől, a politikai áthallások pedig annyira direktek, mintha éppen napjainkban történnének. Amikor dr. Stockmann a buták többségéről és a kisebbség igazságáról beszél, majd felmerül, hogy közelednek a választások és meg kell etetni a népet, hogy kire kell szavazni, semmi különbséget nem látunk a múlt és a jelen között, Ibsen hősei és a mai társadalom között. A politikusok meg akarják nyerni a médiát, hogy kihasználják annak manipuláló erejét, és maguk mellé állítsák a város lakosainak a többségét. Ez sikerül is, utána már értelmetlenné válik az igazság és a hatalom harca, kisebbségbe kerülnek azok, akik az igazság mellett állnak ki. A dráma a társadalom pusztulásának apró részleteit ábrázolja, hiszen a közösség gyógyvíz helyett valójában a szennyből él, fizikai és szellemi megtisztulásra egyaránt szükség lenne, de az egyéni érdekek mindent elnyomnak. Stockmann bukásával Ibsen egyúttal azt a demokráciaproblémát feszegeti, hogy az egyén és a kisebbség igazsága nem érvényesíthető a többségi népakarattal szemben.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...