Dsida- és Páskándi-tanácskozás
Utoljára módositva: 2018-05-17 17:10:45

Csütörtökön irodalmi tanácskozást tartottak a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában Dsida Jenő halálának 80. és Páskándi Géza születésének 85. évfordulója alkalmából.

Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője az elmúlt huszonnyolc év megemlékezéseinek jelentőségéről beszélt, és ismertette, hogy minden évben neves hazai és külföldi kutatók számolnak be újabb és újabb felfedezéseikről. Az előadások tanulságosak lehetnek mindazok számára, akik figyelemmel kísérik azokat. Urbán László budapesti irodalomtörténész arról beszélt, hogy milyen súlyos anyagi gondokkal küzdött Dsida, akinek egyetlen reménye az volt, hogy megkapja a Baumgarten-díjat, de erre nem került sor. Felician Pop szatmárnémeti költő-műfordító Az aszkézis szava és a megváltás címmel idézte fel a költő vívódásait. Lisztóczky László irodalomtörténész az Egerben működő Dsida Jenő Baráti Kör eltelt húsz évének legjelentősebb mozzanatait sorolta fel. Egyed Emese kolozsvári költő, irodalomtörténész Dsida Jenő és Bárd Oszkár pályáját állította párhuzamba. Nagy Gyula szatmárnémeti magyartanár nagyon érdekes előadást tartott arról, hogyan érdemes tanítani Dsidát az iskolában. Füzesi Magda beregszászi költő bemutatta Lisztóczky László Világító szív című, Dsidáról írott könyvét.

Délután Páskándi Gézáról tartottak irodalmi tanácskozást. Cseke Péter kolozsvári irodalomtörténész előadásában elemezte, hogyan írt Páskándiról Kántor Lajos és Láng Gusztáv. Kereskényi Sándor szatmárnémeti irodalomtörténész a „hozzátartozás” problémáinak a kérdését vetette fel Páskándi Balkán-értelmezését felhasználva. Felician Pop arról beszélt, milyen módon lázadozott a sors által megtört Páskándi Géza. Végül Csirák Csaba szatmárnémeti színháztörténész adatokban gazdag előadás keretében ismertette a Páskándi-drámák szatmári előadásait. Az est az In memoriam Páskándi Géza című film bemutatásával ért véget, amit az író özvegye, Páskándiné Sebők Anna készített.

Ma 9–14 óra között Jakabffy Elemérre emlékezve szerveznek tanácskozást. 16 órakor megkoszorúzzák a Marsilia (Vörösmarty) utca 12. szám alatt lévő emléktáblát, 17 órakor pedig Jakabffy sírját a hídon túli római katolikus temetőben. 18.30 órakor Szatmárhegyen, a könyvtárban, 19 órától a Páskándi-emléktáblánál, 20 órától a Páskándi-szobornál folytatódik a megemlékezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...