Dsida- és Páskándi-tanácskozás
Utoljára módositva: 2018-05-17 17:10:45

Csütörtökön irodalmi tanácskozást tartottak a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában Dsida Jenő halálának 80. és Páskándi Géza születésének 85. évfordulója alkalmából.

Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője az elmúlt huszonnyolc év megemlékezéseinek jelentőségéről beszélt, és ismertette, hogy minden évben neves hazai és külföldi kutatók számolnak be újabb és újabb felfedezéseikről. Az előadások tanulságosak lehetnek mindazok számára, akik figyelemmel kísérik azokat. Urbán László budapesti irodalomtörténész arról beszélt, hogy milyen súlyos anyagi gondokkal küzdött Dsida, akinek egyetlen reménye az volt, hogy megkapja a Baumgarten-díjat, de erre nem került sor. Felician Pop szatmárnémeti költő-műfordító Az aszkézis szava és a megváltás címmel idézte fel a költő vívódásait. Lisztóczky László irodalomtörténész az Egerben működő Dsida Jenő Baráti Kör eltelt húsz évének legjelentősebb mozzanatait sorolta fel. Egyed Emese kolozsvári költő, irodalomtörténész Dsida Jenő és Bárd Oszkár pályáját állította párhuzamba. Nagy Gyula szatmárnémeti magyartanár nagyon érdekes előadást tartott arról, hogyan érdemes tanítani Dsidát az iskolában. Füzesi Magda beregszászi költő bemutatta Lisztóczky László Világító szív című, Dsidáról írott könyvét.

Délután Páskándi Gézáról tartottak irodalmi tanácskozást. Cseke Péter kolozsvári irodalomtörténész előadásában elemezte, hogyan írt Páskándiról Kántor Lajos és Láng Gusztáv. Kereskényi Sándor szatmárnémeti irodalomtörténész a „hozzátartozás” problémáinak a kérdését vetette fel Páskándi Balkán-értelmezését felhasználva. Felician Pop arról beszélt, milyen módon lázadozott a sors által megtört Páskándi Géza. Végül Csirák Csaba szatmárnémeti színháztörténész adatokban gazdag előadás keretében ismertette a Páskándi-drámák szatmári előadásait. Az est az In memoriam Páskándi Géza című film bemutatásával ért véget, amit az író özvegye, Páskándiné Sebők Anna készített.

Ma 9–14 óra között Jakabffy Elemérre emlékezve szerveznek tanácskozást. 16 órakor megkoszorúzzák a Marsilia (Vörösmarty) utca 12. szám alatt lévő emléktáblát, 17 órakor pedig Jakabffy sírját a hídon túli római katolikus temetőben. 18.30 órakor Szatmárhegyen, a könyvtárban, 19 órától a Páskándi-emléktáblánál, 20 órától a Páskándi-szobornál folytatódik a megemlékezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...