Dsida- és Páskándi-tanácskozás
Utoljára módositva: 2018-05-17 17:10:45

Csütörtökön irodalmi tanácskozást tartottak a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában Dsida Jenő halálának 80. és Páskándi Géza születésének 85. évfordulója alkalmából.

Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője az elmúlt huszonnyolc év megemlékezéseinek jelentőségéről beszélt, és ismertette, hogy minden évben neves hazai és külföldi kutatók számolnak be újabb és újabb felfedezéseikről. Az előadások tanulságosak lehetnek mindazok számára, akik figyelemmel kísérik azokat. Urbán László budapesti irodalomtörténész arról beszélt, hogy milyen súlyos anyagi gondokkal küzdött Dsida, akinek egyetlen reménye az volt, hogy megkapja a Baumgarten-díjat, de erre nem került sor. Felician Pop szatmárnémeti költő-műfordító Az aszkézis szava és a megváltás címmel idézte fel a költő vívódásait. Lisztóczky László irodalomtörténész az Egerben működő Dsida Jenő Baráti Kör eltelt húsz évének legjelentősebb mozzanatait sorolta fel. Egyed Emese kolozsvári költő, irodalomtörténész Dsida Jenő és Bárd Oszkár pályáját állította párhuzamba. Nagy Gyula szatmárnémeti magyartanár nagyon érdekes előadást tartott arról, hogyan érdemes tanítani Dsidát az iskolában. Füzesi Magda beregszászi költő bemutatta Lisztóczky László Világító szív című, Dsidáról írott könyvét.

Délután Páskándi Gézáról tartottak irodalmi tanácskozást. Cseke Péter kolozsvári irodalomtörténész előadásában elemezte, hogyan írt Páskándiról Kántor Lajos és Láng Gusztáv. Kereskényi Sándor szatmárnémeti irodalomtörténész a „hozzátartozás” problémáinak a kérdését vetette fel Páskándi Balkán-értelmezését felhasználva. Felician Pop arról beszélt, milyen módon lázadozott a sors által megtört Páskándi Géza. Végül Csirák Csaba szatmárnémeti színháztörténész adatokban gazdag előadás keretében ismertette a Páskándi-drámák szatmári előadásait. Az est az In memoriam Páskándi Géza című film bemutatásával ért véget, amit az író özvegye, Páskándiné Sebők Anna készített.

Ma 9–14 óra között Jakabffy Elemérre emlékezve szerveznek tanácskozást. 16 órakor megkoszorúzzák a Marsilia (Vörösmarty) utca 12. szám alatt lévő emléktáblát, 17 órakor pedig Jakabffy sírját a hídon túli római katolikus temetőben. 18.30 órakor Szatmárhegyen, a könyvtárban, 19 órától a Páskándi-emléktáblánál, 20 órától a Páskándi-szobornál folytatódik a megemlékezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...