E-ügyintézés és diszkrimináció
Utoljára módositva: 2014-03-20 09:55:50

A bürokrácia felszámolását tűzte célul a Szatmár megyei kormánybiztos, az elmúlt évben a közintézményekben végzett ilyen irányú ellenőrzések nyomán pedig rövid, közép- és hosszú távú terveket dolgozott ki abból a célból, hogy a tapasztalt hiányosságokat pótolják és a közintézményeket ügyfélközpontúbbá alakítsák. Az idei év feladatai között szerepel többek között, hogy a közintézmények az ügyfélszolgálat javítása érdekében interneten is elérhetővé tegyék a közvélemény eligazodását segítő információkat, az ügyintézést megkönnyítendő a nyomtatványok hozzáférhetőek legyenek. A hivatali ügyek elektronikus ügyintézése így „működik” most Szatmár megyében, de gondolom, nem csak helyi sajátosságról van. A dolog érdekessége mindössze annyi, hogy épp négy évvel ezelőtt dolgozta ki a Távközlési Minisztérium az adófizetők és az állami intézmények közötti kapcsolattartás informatizálásáról szóló nemzeti stratégiát, és ennek alkalmazására, melynek határidejét három évben állapították meg, csaknem félmilliárd eurót irányzott elő. Az ún. e-Románia program elméletileg lehetővé tette volna az egységes és sokrétű ügyintézést azáltal, hogy az állampolgár valamennyi kérdésére és igénylésére választ kapjon anélkül, hogy az illetékes hivatalhoz járulna. Ehhez képest hivatali ügyeink intézése során az állami intézmények még ma is mintegy postásként kezelnek bennünket. Bízunk azért abban, hogy ha már az országos stratégia részeként nem is sikerült a megye közintézményei közötti elektronikus ügyintézés alkalmazására Szatmár megyében is áttérni, a prefektusi utasítás elegendő lesz ennek gyakorlatba ültetéséhez. S bár a kormánybiztosi hivatal által összeállított teendők listája egyetlen ponton sem említi azt, hogy a magyarság számarányának megfelelően a közérdekű információkat magyar nyelven is közölni kell, reméljük, hogy a tartalmak magyarul is elérhetőek lesznek. Nem úgy, mint épp a prefektusi hivatal internetes oldalán, ahol az információk továbbra is csak román nyelven érhetőek el, habár az intézményt ennek okán az Országos Diszkriminációellenes Tanács már be is perelte.

Elek Anikó

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...