Ebben nem jó élen járni
Utoljára módositva: 2019-07-26 15:27:12

Egy friss jelentés szerint 2010 óta hetven százalékkal nőtt a bejelentett szifiliszes megbetegedések száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2010 és 2017 között a szexuális úton fertőző betegségek aránya több mint 50 százalékkal nőtt Izlandon, Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Máltán.

Bár a növekedésről már 2010 óta tudni lehetett, de most úgy tűnik, hogy a terjedés különösen felgyorsult az utóbbi 1–2 évben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2010-ben 18 829 bejelentett szifiliszes esetről tudtak a hatóságok Izland, Norvégia és az EU-s tagországok tekintetében, ezek száma 2017-re 33 193-ra nőtt — úgy, hogy ebben nincs is benne Ausztria, Magyarország vagy épp Görögország adatsora, mivel ezek az országok nem adták le statisztikáikat a szervezetnek. Az Egyesült Királyság különösen érintett a szifilisz terjedésében; míg 2007-ben csupán 3561 esetet jelentettek, addig 2017-re ezek száma már 7798 volt, 2016-ról 2017-re pedig 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. Ennél csak Máltán és Izlandon mértek magasabb emelkedést 100 ezer főre kivetítve. A növekedés leginkább a férfiaknál figyelhető meg, illetve azoknál a heteroszexuális pároknál, akik védekezés nélküli szexuális kapcsolatba mennek bele, több partnerrel tartanak fenn kapcsolatot egyidejűleg, vagy droghasználók. Más, hajlamosító tényezőknek számítanak „bizonyos társadalmi sebezhetőségek, mint amilyen a szegénység, hajléktalanság, kisebbségi származás, a migráns- vagy menekültstátusz” — olvasható a jelentésben.

Nem mindenütt nőtt azonban az esetek száma: hat olyan országról is beszámol a jelentés, ahol jelentős mértékben csökkent a megbetegedések száma, Észtországban és Romániában például az említett időszakban több mint a felére. Idehaza 2011-ben 2209 esetről számolt be a közegészségügy, 2017-ben viszont már csak 840-ről országszerte, míg tavaly 636 esetet jelentettek. Szatmár megyében is hasonló a tendencia, tavaly például mindössze 23 szifiliszes megbetegedést regisztráltak.

A szifiliszt egy baktérium okozza, mely először általában csak fájdalommentes kelést, fekélyt okoz, ami aztán magától meggyógyul. Ezt követően kiütés és influenzaszerű tünetek, valamint láz jelentkezik. A fertőző szakasz évtizedeken át kitarthat, még azután is, hogy a tünetek eltűnnek. A szifilisszel fertőzött betegek nagyobb eséllyel adják át a HIV-vírust is, a terhes anyáknál pedig születési rendellenességhez vagy magzati halálozáshoz, halva születéshez vezethet a megbetegedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...