Ebben nem jó élen járni
Utoljára módositva: 2019-07-26 15:27:12

Egy friss jelentés szerint 2010 óta hetven százalékkal nőtt a bejelentett szifiliszes megbetegedések száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2010 és 2017 között a szexuális úton fertőző betegségek aránya több mint 50 százalékkal nőtt Izlandon, Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Máltán.

Bár a növekedésről már 2010 óta tudni lehetett, de most úgy tűnik, hogy a terjedés különösen felgyorsult az utóbbi 1–2 évben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2010-ben 18 829 bejelentett szifiliszes esetről tudtak a hatóságok Izland, Norvégia és az EU-s tagországok tekintetében, ezek száma 2017-re 33 193-ra nőtt — úgy, hogy ebben nincs is benne Ausztria, Magyarország vagy épp Görögország adatsora, mivel ezek az országok nem adták le statisztikáikat a szervezetnek. Az Egyesült Királyság különösen érintett a szifilisz terjedésében; míg 2007-ben csupán 3561 esetet jelentettek, addig 2017-re ezek száma már 7798 volt, 2016-ról 2017-re pedig 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. Ennél csak Máltán és Izlandon mértek magasabb emelkedést 100 ezer főre kivetítve. A növekedés leginkább a férfiaknál figyelhető meg, illetve azoknál a heteroszexuális pároknál, akik védekezés nélküli szexuális kapcsolatba mennek bele, több partnerrel tartanak fenn kapcsolatot egyidejűleg, vagy droghasználók. Más, hajlamosító tényezőknek számítanak „bizonyos társadalmi sebezhetőségek, mint amilyen a szegénység, hajléktalanság, kisebbségi származás, a migráns- vagy menekültstátusz” — olvasható a jelentésben.

Nem mindenütt nőtt azonban az esetek száma: hat olyan országról is beszámol a jelentés, ahol jelentős mértékben csökkent a megbetegedések száma, Észtországban és Romániában például az említett időszakban több mint a felére. Idehaza 2011-ben 2209 esetről számolt be a közegészségügy, 2017-ben viszont már csak 840-ről országszerte, míg tavaly 636 esetet jelentettek. Szatmár megyében is hasonló a tendencia, tavaly például mindössze 23 szifiliszes megbetegedést regisztráltak.

A szifiliszt egy baktérium okozza, mely először általában csak fájdalommentes kelést, fekélyt okoz, ami aztán magától meggyógyul. Ezt követően kiütés és influenzaszerű tünetek, valamint láz jelentkezik. A fertőző szakasz évtizedeken át kitarthat, még azután is, hogy a tünetek eltűnnek. A szifilisszel fertőzött betegek nagyobb eséllyel adják át a HIV-vírust is, a terhes anyáknál pedig születési rendellenességhez vagy magzati halálozáshoz, halva születéshez vezethet a megbetegedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...