Ebben nem jó élen járni
Utoljára módositva: 2019-07-26 15:27:12

Egy friss jelentés szerint 2010 óta hetven százalékkal nőtt a bejelentett szifiliszes megbetegedések száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2010 és 2017 között a szexuális úton fertőző betegségek aránya több mint 50 százalékkal nőtt Izlandon, Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Máltán.

Bár a növekedésről már 2010 óta tudni lehetett, de most úgy tűnik, hogy a terjedés különösen felgyorsult az utóbbi 1–2 évben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2010-ben 18 829 bejelentett szifiliszes esetről tudtak a hatóságok Izland, Norvégia és az EU-s tagországok tekintetében, ezek száma 2017-re 33 193-ra nőtt — úgy, hogy ebben nincs is benne Ausztria, Magyarország vagy épp Görögország adatsora, mivel ezek az országok nem adták le statisztikáikat a szervezetnek. Az Egyesült Királyság különösen érintett a szifilisz terjedésében; míg 2007-ben csupán 3561 esetet jelentettek, addig 2017-re ezek száma már 7798 volt, 2016-ról 2017-re pedig 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. Ennél csak Máltán és Izlandon mértek magasabb emelkedést 100 ezer főre kivetítve. A növekedés leginkább a férfiaknál figyelhető meg, illetve azoknál a heteroszexuális pároknál, akik védekezés nélküli szexuális kapcsolatba mennek bele, több partnerrel tartanak fenn kapcsolatot egyidejűleg, vagy droghasználók. Más, hajlamosító tényezőknek számítanak „bizonyos társadalmi sebezhetőségek, mint amilyen a szegénység, hajléktalanság, kisebbségi származás, a migráns- vagy menekültstátusz” — olvasható a jelentésben.

Nem mindenütt nőtt azonban az esetek száma: hat olyan országról is beszámol a jelentés, ahol jelentős mértékben csökkent a megbetegedések száma, Észtországban és Romániában például az említett időszakban több mint a felére. Idehaza 2011-ben 2209 esetről számolt be a közegészségügy, 2017-ben viszont már csak 840-ről országszerte, míg tavaly 636 esetet jelentettek. Szatmár megyében is hasonló a tendencia, tavaly például mindössze 23 szifiliszes megbetegedést regisztráltak.

A szifiliszt egy baktérium okozza, mely először általában csak fájdalommentes kelést, fekélyt okoz, ami aztán magától meggyógyul. Ezt követően kiütés és influenzaszerű tünetek, valamint láz jelentkezik. A fertőző szakasz évtizedeken át kitarthat, még azután is, hogy a tünetek eltűnnek. A szifilisszel fertőzött betegek nagyobb eséllyel adják át a HIV-vírust is, a terhes anyáknál pedig születési rendellenességhez vagy magzati halálozáshoz, halva születéshez vezethet a megbetegedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...