Ecstasyval felpörgetett buli
Utoljára módositva: 2019-09-04 10:59:02

Nem kevesebb mint 449 ecstasy tablettával és öt tasak speeddel kaptak el egy 20 éves dílert egy szatmári fesztivált követő after partyn. A szintetikus drogok a szakemberek szerint sokkal veszélyesebbek.

Ma már talán nincs is olyan buli, amelynek hangulatát az alkoholos italok mellett ne akarnák felpörgetni a különféle, kis színes tablettákkal, ilyen-olyan füstölni valóval — mint ahogy történt ez szombatról vasárnapra virradó éjszaka Szatmárnémetiben, a Cerbului utca egyik magánházában, ahová a közelben tartott fesztiválról több tíz bulizó érkezett az after partyra. A felhőtlen szórakozás nem tartott sokáig, mivel a környéket ellepték a rendőrök és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) nagyváradi irodájának ügyészei, valamint szatmári munkatársai — akik természetesen nem véletlenül jelentek meg, ugyanis fülest kaptak, hogy a bulin valaki nagy mennyiségben kínálja a kábítószert. A dílert, az alig 20 éves B. Z.-t tetten is érték terítés közben, testi motozását és személygépkocsijának az átkutatását követően pedig 449 darab MDMA (ecstasy) tablettát és öt kis tasakban kiporciózva amfetamint (speed) találtak. Mint kiderült, a fiatalember nem csak az after partyra szánta a drogot, de Szatmárnémeti szórakozóhelyei környékén is kínálgatni akarta 45–120 lej közötti darabonkénti (tablettánkénti) áron.

B. Z.-t még vasárnap hajnalban 24 órára előállították, a Bihar megyei Törvényszék bírái pedig elrendelték 30 napos előzetes letartóztatásba való helyezését kábítószer-kereskedelem vádjával. Persze az is könnyen megeshet, hogy valamilyen jogi kiskapunak és egy jól felkészült ügyvédnek köszönhetően hamarosan ismét szabadlábra kerül — mint ahogy történt pár hónappal korábban, amikor az Arinului utcában fogtak el egy dílert 494 ecstasy tablettával az autójában, s a nyomozás közbeni batizi és érendrédi házkutatásokkor további 1404 ecstasy tablettát, 94 gramm amfetamint, 11 gramm kokaint no meg 4800 eurót és egy távcsöves légfegyvert is találtak, a férfit viszont nem helyezhették előzetes letartóztatásba, mert a nyomozást vezető DIICOT-ügyész csak 7 év és 2 hónap szakmai régiséggel rendelkezett, miközben a törvény előírja, hogy legkevesebb tíz év szakmai tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valaki DIICOT-ügyész lehessen.

Nem mellesleg a szintetikus drogokat a szakemberek sokkal veszélyesebbnek tartják a természetes összetevőjű tudatmódosító szereknél, ugyanis a mesterséges vegyi anyagok sokszor még a készítő által sem teljesen végigfutott kotyvasztásából jönnek létre. A szintetikus vagy dizájnerdrog egy illegális drog szintetikus (vegyileg összeállított) változata, amit kissé megváltoztattak, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolását — ami lényegében egy vegyész által elvégzett kísérlet új drog előállítására, amit aztán legálisan lehet eladni (az interneten vagy boltokban, „herbál-dohánykeverékként”, „növényi eredetű füstölőként”, „fürdősóként” vagy épp „növénytápszerként”), s amint a hatóság utoléri ezeket az így létrehozott új szereket, és illegálissá nyilvánítja őket, az előállítók piacra dobnak egy módosított változatot, hogy kicselezzék a törvényt — a ciklus pedig végeláthatatlanul folytatódik.

Mivel a kifejlesztett vegyi anyagok száma folyamatosan növekszik, a dizájnerdrogok használóinak esélyük sincs megtudni, hogy az általuk fogyasztott szer mit is tartalmazhat. Továbbá mivel a már ismert drogon végzett kis változtatás is olyan új drogot eredményezhet — ez gyakran meg is történik —, amelynek nagyon eltérőek a hatásai, így a fogyasztó még megbecsülni sem képes, hogy milyen hatással lesznek az egészségére annak a drognak az összetevői, amit éppen kipróbál.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...