Ég a párizsi Notre-Dame székesegyház
Utoljára módositva: 2019-04-15 22:12:40

Kigyulladt hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyház, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható.

 

A székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott. A kereszténység egyik legnagyobb jelképe éppen a nagyhét első napján gyulladt ki. Egyelőre nincs olyan hír, hogy gyújtogatásról lenne szó.

A tűz pontos okát egyelőre nem tudják a tűzoltók sem, akik folyamatosan dolgoznak az épületben.

Az első hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább a 850 éves, gótikus épületben. A felső szint ég a leginkább. Gyújtogatásról egyelőre nem szólnak hírek.

Az egyik francia hírtelevíziónak egy tűzoltó szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy az épületen belül minden megsemmisült, ami ugyanis kívülről ilyen látványosan ég, ott belül minden elpusztul.

A Le Figaro emlékeztet, hogy Macron elnök kormánya tavaly 2 és félmillió eurót elvont a felújítási munkáktól. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében burkoltan bírálta a francia kormányt. Azt írta, szörnyű nézni a pusztító tüzet, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.

Luc-Antoine Lenoir a Figaro újságirója a helyszínen van és arról számolt be, hogy sokan zokognak az utcán, a Notre Dame pusztulását látva. Szemtanúk szerint az épület darabjai folyamatosan zuhannak le az utcára. A környéket lezárták.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják el az épület környékét, hogy ne akadályozzák a munkát. Attól félnek, hogy kiég és összedől az egész templom. Egyelőre az épület csúcsa és a teljes tetőszerkezet omlott be. A hatóságok szerint nem sérült meg senki.

A párizsi ügyészi hivatal vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, mi vagy ki okozta a tüzet.

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...