Egészséges vesét mindenkinek!
Utoljára módositva: 2019-03-12 13:53:52

Minden év márciusának második csütörtökén van a vesék világnapja, melynek idei mottója: „Egészséges vesét mindenkinek!” — közölte az SRN.

Idén március 14-ére esik a vesék világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága. A Román Nefrológiai Társaság (SRN) adatai szerint közel 14 ezer vesebeteg szorul dialízisre idehaza, akiket a 141 állami és magán-dialízisközpontban kezelnek. Szatmár megyében közel kétszáz dialízisre szoruló pácienst tartanak nyilván, akiket a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház dialízisrészlegén, illetve egy megyeközponti magánközpontban látnak el.

A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki, ezért nagyon fontosak a vese működésére vonatkozó laboratóriumi szűrővizsgálatok — vérvétel és vizeletvizsgálat — annak érdekében, hogy a betegséget minél korábbi stádiumában lehessen felismerni és megfelelően kezelni. A vesebetegségre irányuló szűrővizsgálat fokozottan ajánlott a cukorbetegek, magas vérnyomásúak, túlsúlyosak, dohányzók, 50 év felettiek esetében, valamint olyan személyeknél, akiknek van olyan egyenes ági rokonuk, aki vesebeteg.

A szakemberek szerint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás a krónikus vesebetegség előszobája. A vesék betegségei ráadásul kialakulhatnak akutan, de gyakran alattomosan, lassan fejlődnek ki, úgy, hogy a beteg nem is szerez róla tudomást, mivel az észlelhető, komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést, azaz dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé.

A beteg vesefunkciója akár 90 százalékkal is romolhat, mielőtt az első tünetek jelentkeznének. A romló vesebetegséget az alábbi tünetek kísérik: a bokák bedagadása, fáradtság, koncentrációproblémák, csökkent étvágy és habos vizelet.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön, még mielőtt a vesekárosodás megtörténne.

Az orvosok szerint van néhány aranyszabály, amelyek betartása csökkentheti a vesebetegségek kockázatát: igyekezzünk fittek és aktívak maradni; rendszeresen ellenőriztessük a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat; étkezzünk egészségesen, és kerüljük a túlsúlyt; fogyasszunk megfelelő folyadékot, elsősorban vizet; ne dohányozzunk; kerüljük a vény nélkül kapható gyógyszerek rendszeres szedését!

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 25.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...