Egészséges zöldség a spárga
Utoljára módositva: 2019-05-14 10:49:03

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág.

Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, idehaza azonban a legtöbb háztartásban még csak most kezdik felfedezni, pedig ma már szinte minden nagyobb Szatmár megyei áruház zöldséges standján megtaláljuk, ha a piacokon nem is, és egyre többen próbálják ki a külföldön igen népszerű zöldséget. Tény, hogy nem éppen olcsó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai — vizelethajtó hatású, sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, valamint folsavat tartalmaz — miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni.

A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV–XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.

A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk (az „asparagos” görögül fiatal hajtást is jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni, és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű — enyhén lilás lehet a fejnél —, egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2–3 cm-t levágunk, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8–10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt, Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...