Egészséges zöldség a spárga
Utoljára módositva: 2019-05-14 10:49:03

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág.

Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, idehaza azonban a legtöbb háztartásban még csak most kezdik felfedezni, pedig ma már szinte minden nagyobb Szatmár megyei áruház zöldséges standján megtaláljuk, ha a piacokon nem is, és egyre többen próbálják ki a külföldön igen népszerű zöldséget. Tény, hogy nem éppen olcsó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai — vizelethajtó hatású, sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, valamint folsavat tartalmaz — miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni.

A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV–XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.

A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk (az „asparagos” görögül fiatal hajtást is jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni, és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű — enyhén lilás lehet a fejnél —, egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2–3 cm-t levágunk, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8–10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt, Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...