Égető gondok az iskolákban
Utoljára módositva: 2015-11-11 11:34:02

Szatmár megyében a tanintézmények mindössze kétharmada rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel vagy jóváhagyással — derült ki egy tegnapi gyűlésen, melyet a prefektúra szervezett.

 

A találkozó, melyen a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a prefektúra, a tűzoltóság, rendőrség és csendőrség képviselői mellett a Szatmár megyei iskolaigazgatók is részt vettek, egy perces néma csenddel vette kezdetét — a Colectiv klubban történt tragédia áldozatai előtt hajtottak fejet a résztvevők, majd megkezdődött a gyűlés, melynek egyik fő pontja az iskolákra érvényes tűzvédelmi rendelkezések betartása, a tanintézmények tűzvédelmi engedélyeinek megszerzése volt.

Összesen 131, jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmény és 171, hozzájuk rendelt struktúra működik megyénkben, ezek összesen 533 épületben fejtik ki tevékenységüket. Mindegyik épületre előbb jóváhagyás, majd tűzvédelmi engedély szükséges. Az iskolák kétharmada rendelkezik ezekkel, egyharmaduk viszont még egyáltalán nem is kérvényezte a jóváhagyást — jelentette be a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének ezredese, Dima Nicolae. „Arra kérek minden intézményvezetőt, hogy mihamarabb járjon el annak érdekében, hogy a tűzvédelmi hiányosságokat pótolja a lehető legrövidebb időn belül” — hangsúlyozta az ezredes.

Zsúfolásig telt a közigazgatási palota gyűlésterme a délutáni találkozón

Mint megtudtuk, a felügyelőség rendszeresen tart ellenőrzéseket az oktatási intézményekben. A tűzoltóság az ellenőrzésekkor a tűz elleni védekezés, illetve a tűzesetek megelőzésének módozatait, valamint a műszaki mentéshez szükséges eszközöket is vizsgálja. Elsőként a vészkijárók helyét és számát, valamint a mentési útvonalakat tekintik meg, amelyek biztosítják az összes tanuló és alkalmazott biztonságos evakuálását. Évente egy tűzvédelmi gyakorlatot is szerveznek, de negyedévente minden iskolaigazgató köteles tartani egy kiürítési gyakorlatot is, amelynek forgatókönyvében tűzeset, de akár földrengés is szerepelhet. Dima Nicolae ezredes szerint nem minden iskola szervezi meg rendszeresen ezeket a gyakorlatokat, ha pedig igen, több fontos dolgot is figyelmen kívül hagynak. Így például sokszor elmulasztják ellenőrizni azt, hogy megfelelően működnek-e a riasztóberendezések. Több tanintézményben nincs feltüntetve, hogy hol kell gyülekezzen az iskolaközösség az evakuálást követően, ha pedig meg is van ez a pont, akkor nem jó helyen — katasztrófa esetén megtörténhetne, hogy a mentést végző hatóságok útjában lennének a gyerekek és tanáraik. Az ezredes szerint a gázzal működő hőközpontok terén is gyakran tapasztalnak az ellenőrzésekkor szabálytalanságokat, ezért kérte, erre is fordítsanak figyelmet az igazgatók.

Vlad Florentin megyei rendőr főfelügyelő is kéréssel fordult az intézményvezetőkhöz. Arra kérte őket, beszéljék le a gyerekeket a pirotechnikai eszközök, petárdák, tűzijátékok használatáról. „Az elkövetkező időszakban egyre sűrűbben bukkannak majd fel az illegális petárdaárusok, akiktől olcsón lehet beszerezni különböző pirotechnikai eszközöket. Sajnos ezek rendkívül veszélyesek, nagyon sok fiatalt megnyomorítottak már!” — mondta a felügyelő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...