Égető gondok az iskolákban
Utoljára módositva: 2015-11-11 11:34:02

Szatmár megyében a tanintézmények mindössze kétharmada rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel vagy jóváhagyással — derült ki egy tegnapi gyűlésen, melyet a prefektúra szervezett.

 

A találkozó, melyen a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a prefektúra, a tűzoltóság, rendőrség és csendőrség képviselői mellett a Szatmár megyei iskolaigazgatók is részt vettek, egy perces néma csenddel vette kezdetét — a Colectiv klubban történt tragédia áldozatai előtt hajtottak fejet a résztvevők, majd megkezdődött a gyűlés, melynek egyik fő pontja az iskolákra érvényes tűzvédelmi rendelkezések betartása, a tanintézmények tűzvédelmi engedélyeinek megszerzése volt.

Összesen 131, jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmény és 171, hozzájuk rendelt struktúra működik megyénkben, ezek összesen 533 épületben fejtik ki tevékenységüket. Mindegyik épületre előbb jóváhagyás, majd tűzvédelmi engedély szükséges. Az iskolák kétharmada rendelkezik ezekkel, egyharmaduk viszont még egyáltalán nem is kérvényezte a jóváhagyást — jelentette be a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének ezredese, Dima Nicolae. „Arra kérek minden intézményvezetőt, hogy mihamarabb járjon el annak érdekében, hogy a tűzvédelmi hiányosságokat pótolja a lehető legrövidebb időn belül” — hangsúlyozta az ezredes.

Zsúfolásig telt a közigazgatási palota gyűlésterme a délutáni találkozón

Mint megtudtuk, a felügyelőség rendszeresen tart ellenőrzéseket az oktatási intézményekben. A tűzoltóság az ellenőrzésekkor a tűz elleni védekezés, illetve a tűzesetek megelőzésének módozatait, valamint a műszaki mentéshez szükséges eszközöket is vizsgálja. Elsőként a vészkijárók helyét és számát, valamint a mentési útvonalakat tekintik meg, amelyek biztosítják az összes tanuló és alkalmazott biztonságos evakuálását. Évente egy tűzvédelmi gyakorlatot is szerveznek, de negyedévente minden iskolaigazgató köteles tartani egy kiürítési gyakorlatot is, amelynek forgatókönyvében tűzeset, de akár földrengés is szerepelhet. Dima Nicolae ezredes szerint nem minden iskola szervezi meg rendszeresen ezeket a gyakorlatokat, ha pedig igen, több fontos dolgot is figyelmen kívül hagynak. Így például sokszor elmulasztják ellenőrizni azt, hogy megfelelően működnek-e a riasztóberendezések. Több tanintézményben nincs feltüntetve, hogy hol kell gyülekezzen az iskolaközösség az evakuálást követően, ha pedig meg is van ez a pont, akkor nem jó helyen — katasztrófa esetén megtörténhetne, hogy a mentést végző hatóságok útjában lennének a gyerekek és tanáraik. Az ezredes szerint a gázzal működő hőközpontok terén is gyakran tapasztalnak az ellenőrzésekkor szabálytalanságokat, ezért kérte, erre is fordítsanak figyelmet az igazgatók.

Vlad Florentin megyei rendőr főfelügyelő is kéréssel fordult az intézményvezetőkhöz. Arra kérte őket, beszéljék le a gyerekeket a pirotechnikai eszközök, petárdák, tűzijátékok használatáról. „Az elkövetkező időszakban egyre sűrűbben bukkannak majd fel az illegális petárdaárusok, akiktől olcsón lehet beszerezni különböző pirotechnikai eszközöket. Sajnos ezek rendkívül veszélyesek, nagyon sok fiatalt megnyomorítottak már!” — mondta a felügyelő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...