Égnie kell, hogy ne legyen nagyobb baj
Utoljára módositva: 2017-12-19 12:05:34

Még egy jó ideig fáklyaként lángol a földgázfúrótorony a nagymajtényi mezőn — a bonyolult oltási és főleg utóoltási műveleteket kanadai szakemberekkel közösen végzik majd a szatmári tűzoltók.

Amíg tűz van, nincs gáz — a kijelentés messze nem a helyzet komolyságát bagatellizálja, és nem is olcsó poénkodás, hanem nagyon is szó szerint értendő: amíg ég a láng, azaz tűz van, addig nincs baj, mert nincs gáz a levegőben, amelynek felgyülemlett mennyisége súlyos robbanásveszélyt jelentene a nagymajtényi mezőn, ahol tegnap kora hajnalban csaptak fel a lángok a Serinus Energy lengyel cég tulajdonában lévő földgázfúrótoronyból — közleményük szerint a termelési folyamat megkezdésére készítették elő a Moftinu 1001 elnevezésű tornyot, amikor váratlanul nagy mennyiségű gáz szabadult fel, ami aztán lángra is lobbant, épp akkor, amikor a (Blow-out Preventer – „BOP”) védőszelepet akarták a helyére illeszteni a tornyon. A területet azonnal kiürítették és lezárták, az ott dolgozók közül szerencsére senki nem sérült meg, és a település lakói-épületei sincsenek semmiféle veszélyben. Apró érdekesség, hogy a lengyel cég közleményét egyfajta magyarázatként a varsói és a torontói tőzsdének küldte el.

A riasztott szatmári tűzoltók szinte teljes létszámban a helyszínre érkeztek, és próbálták megfékezni a több méter magas lángokat, majd bihari és máramarosi kollégáiktól is kértek és kaptak is segítséget — a kora délelőtti órákban több mint 70 tűzoltó dolgozott a fúrótorony körül, miközben egyre inkább körvonalazódott: ha teljesen elfojtják a lángokat, azzal nagyon komoly robbanásveszélyt idéznének elő, ugyanis a földgáz továbbra is nagy mennyiségben szabadul fel és ki a levegőbe, ahol bármi berobbanthatja a felgyülemlett mennyiséget. Ezért a cégtulajdonos által igényelt és ma délután Nagymajtényba érkező kanadai specialistákkal konzultálva úgy döntöttek: nem fojtják el a lángokat, hanem tűzoltósági felügyelet (13 lánglovag és négy oltóautó) alatt hagyják égni a gázt, s a kanadai szakembercsoporttal közösen kezdik meg a bonyolult oltási és utóoltási műveleteket, amelyek több napig is eltartanak majd.

A Nagymajtény környékén található „aranybánya”, azaz jelentős mennyiségű földgáztartalék létéről már az ’50-es években felröppentek a hírek, az első próbafúrásokig mégis 2014-ig kellett várni, ekkor azonban a lengyelországi Serinus Energy cég — amelynek Windstar Satu Mare leányvállalatán keresztül 2949 négyzetkilométernyi kitermelési terület van a birtokában Szatmár megyében — a község közelében két helyen is sikeres fúrást végzett; a Moftinu 1001 elnevezésű torony alatt megközelítőleg 510 millió köbméter földgáz van, ami Románia éves fogyasztásának körülbelül 4%-a, piaci ára pedig túllépi a 100 millió eurót.

Az idei év elején a Serinus Energy bejelentette, hogy részvényeladásokat követően 19,2 millió dollárnyi tőkealapra tett szert, az összeget pedig a tunéziai és romániai projektek (többek között a nagymajtényi kitermelőegység) finanszírozására fordítja.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:25
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 19.
Ön igazán hosszan képes küzdeni vágyai megvalósulásáért. Amikor meg akar hódítani valakit, akkor is bőven hagy időt önmagának és a másik félnek is.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...