Egy átlagos család adótörténete
Utoljára módositva: 2019-06-19 21:05:19

Egy átlagos, háromtagú romániai család élete során nem kevesebb mint hárommillió lejt adózik az államnak — ez egy sürgősségi részleg kialakítására vagy akár 6 tűzoltóautóra is elég lenne.

Mennyit fizetünk az államnak életünk során? Ez egy olyan kérdés, amin már biztosan sokan elgondolkodtak — a KPMG országos könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság pedig kiszámolta. Egy két felnőttből álló, egy gyermeket nevelő romániai családot vett alapul, és mint kiderült, az adók és illetékek „számlája” közel hárommillió lejre rúg. A legmagasabb összeget, mintegy 2,5 millió lejt az ebből a bruttó jövedelemből levont terhek jelentik, amiből 600 ezer lejt az egészségbiztosítási járulék (CASS) tesz ki. A TVA, azaz az általános forgalmi adó mintegy 400 ezer lej értékű, de az alkoholra, dohányra, üzemanyagra számolt jövedéki adó sem elhanyagolható, nagyjából 67 ezer lej.

A KPMG egy kis történettel modellezi le a számításait: Andrea és András példájával. A történet főhősei egy átlagos romániai kisvárosban élnek, mondjuk Szatmárnémetiben. Húszévesen kezdenek el dolgozni bruttó 4488 lejért, így ekkor kapják kézbe az első bérüket, ami kettőjük esetében eléri az 5250 lejt — ez a család havi jövedelme. A költségeik havonta 3804 lejt tesznek ki, amelyekhez a KPMG hozzáad még egy „pótösszeget” is üzemanyagra, italra és dohánytermékekre.

Mikor Andrea és András betölti a 23. életévét, egy közös albérletbe költöznek az elkövetkező 5 évre, amelyiknek a bérleti díja 800 lej havonta. Időközben természetesen a munkahelyükön is előléptetik őket, a KPMG ezért tízévente hozzászámol még a jövedelmükhöz először 20 százalékos béremelést, majd 10–10 százalékot. Andrea és András 27 évesen összeházasodnak, az esküvői ajándékokból pedig félretesznek 10 ezer lejt. Ekkor úgy döntenek, hogy saját fészekbe költöznek: sikerül is vásárolniuk egy előnyös árú, új építésű lakást 39 ezer euróért, amihez 30 éves futamidejű Első Ház típusú kölcsönt vesznek fel. 29 évesen bővül a család, megszületik gyermekük, Krisztián. A következő évben autót vásárolnak, amelyhez 25 ezer lej értékű személyi kölcsönt vesznek fel. Az autójukat tíz éven keresztül használják, majd leadják a Roncsautó programba, így kapnak egy 6500 lej értékű utalványt. A voucher segítségével és a megtakarításaik befizetésével, ezúttal már csak 5 éves futamidőre leasingelnek új autót. A család gyermeke, Krisztián csak 19 éves koráig szerepel az „adómagyarázati történetben”, ezt követően egyetemre megy, és ő is munkába áll.

Ahogyan az általában a családok életében történni szokott, Andrea és András 50 éves kora körül tragikus események történnek: elhunynak egyikük szülei, így örökölnek egy kétszobás lakást ugyanabban a városban, amelyikben élnek. Az örökséget eladják, így 39 ezer euróhoz jutnak, amelyiknek egyik felét félreteszik a nyugdíjas évekre, a másik felét pedig a gyermeküknek adják.

A történet 60 éves korukban zárul, amikor nyugalomba vonulnak, és innentől havi 1172 lejes nyugdíjban részesülnek. Lemondanak az autójukról, amelyet szintén a fiuknak ajándékoznak, ugyanakkor András egészségügyi okok miatt a cigarettázással is felhagy. Időnként a gyermekük is segíti őket: évi nagyjából 4600 lejjel.

Amíg a történet zajlott, a főhősök közel 3 millió lejt fizettek az államnak különböző adók és illetékek formájában. De mire is lenne elég ez az összeg? — teszi fel a kérdést a KPMG, és példákat is hoz. Ebből az összegből rehabilitálni lehetne három állami kórház gyermekgyógyászati osztályát, de elég lenne 4 magánkórházi éjszakára 1525 személy számára, esetleg egy sürgősségi osztály kialakítására egy állami kórházban, de akár négy kilométer megyei út modernizálására is elég lenne, vagy éppen 46 iskolát tudnának felszerelni belőle korszerű számítógépekkel, és ellátni a hozzájuk való hivatalos szoftverekkel, továbbá elég lenne ez az összeg két sportbázis teljes felújítására, öt községi iskola modernizálására, két állami iskola tornatermének a felépítésére, négy egyetemi tanár 10 évnyi fizetésére vagy akár hat felszerelt tűzoltóautóra.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...